Råvarumarknaden > Ekonomi
Priset på utsläppsrätter i Europa är rekordhögt
Priset på utsläppsrätter för koldioxid i EU inleder år 2021 med en ny rekordnivå. Priset på utsläppsrätter påverkar även elpriset i Norden indirekt genom att produktionskostnaden på elektricitet stiger i Tyskland och Europa.
Inlägget Priset på utsläppsrätter i Europa är rekordhögt dök först upp på Råvarumarknaden.se..
Läs mer på Råvarumarknaden
Läs mer om:
Europa, EU, Norden, Tyskland, Priset, Råvarumarknaden
Dela artikeln
delningar på Facebook.Liknande nyheter
Taggar: Prisetpå , utsläppsrätteri , Europaär , rekordhögt
EU ska råda bot på överskottet av utsläppsrätter
Det lagförslag som SMB skrivit om tidigare är nu formellt beslutat efter att blivit godkänt av EU parlamentet och EU:s ministerråd. Lagförslaget kommer att begränsa antalet tillgängliga utsläppsrätter inom EU:s handelssystem, vilket kommer göra det dyrare att smutsa ner klimatet och lönsammare att minska utsläppen. Dessutom ska fler utsläppsrätter varje år automatiskt annulleras - tas ur systemet.
Rekordlågt pris på utsläppsrätter
Förra veckan avbröts auktionen av EU:s utsläppsrätter när priset sjönk under miniminivån. Företagen behöver inte rätterna och inget sporrar dem att dra ner sina utsläpp just nu. Klimatmålen är inte tillräckligt ambitiösa.
M och KD bryter EU-förhandlingar om utsläppsrätter
Antalet krediter inom EU:s system för handel med utsläppsrätter har varit för många och därför blivit för billiga. Miljöutskottet i EU gjorde en överenskommelse om att minska antalet, men nu bryts överenskommelsen av den konservativa partigruppen EPP. Handelssystemet med utsläppsrätter infördes 2005 och betyder att industrier inom EU tilldelas ett visst antal krediter att använda för utsläpp.
Utsläppsrätter kan läggas i frysbox
Miljöpolitiker i EU-parlamentet ställer sig bakom EU-kommissionens förslag att frysa en mängd utsläppsrätter. Det är ett försök att pressa upp priset på utsläppsrätterna, som är ett av de viktigaste verktygen för att minska klimatutsläppen i EU.Just nu finns ett överskott ute på marknaden och utsläppshandelssystemet är inte den klimatpiska på företagen som det var tänkt.
Regeringen avser kasta bort utsläppsrätter för 3-4 miljarder SEK - utan klimatnytta
Regeringen kommer i december offentliggöra att man kastar bort utsläppsrätter för 3-4 miljarder kronor. Effekten på klimatet blir noll, men svenskar i behov av vård, skola, omsorg och annan samhällsservice går miste om detta belopp i en tom symbolhandling.
Dansk kolkraft tuggar på ändå.
Så kan Sverige minska antalet utsläppsrätter i EU
På grund av finanskrisen, satsningar på förnybar energi och energieffektivisering finns överskott på 1,7 miljarder utsläppsrätter i EU. Från och med 2019 kommer en del av överskottet att hamna i en marknadsstabilitetsreserv. Marknadsstabilitetsreserven innebär att om överskottet av utsläppsrätter är över 833 miljoner så kommer 24 procent av överskottet att hamna i marknadsstabilitetsreserven istället för att auktioneras ut.
"Lena Ek borde säga ja till färre utsläppsrätter"
Det är bra att Martin Ådahl och Daniel Engström Stenson från Fores tar upp det akuta behovet av en reform av EUs handelssystem med utsläppsrätter, EU ETS. Systemet ska omfatta 40 procent av alla EUs utsläppsminskningar. Men idag håller det på att kollapsa.
Handeln med utsläppsrätter har havererat
Det är rekordbilligt att släppa ut koldioxid inom EU. Priset på utsläppsrätter, som ger företag rätt till en viss mängd utsläpp, inom EU har fallit kraftigt sedan 2008 och i år har det legat på bottennivåer. Orsaken är att tillgången på utsläppsrätter är stor.
Efter Vattenfall: Är miljonsatsningen på utsläppsrätter rätt väg att gå?
När regeringen den 2 juni meddelade att Vattenfalls brunkol ska säljas meddelade de också att de inför en så kallad utsläppsbroms. Den innebär att 300 miljoner kronor ska avsättas årligen mellan 2018-2040 för att köpa utsläppsrätter som sedan skrotas. Det innebär att totalt 6,6 miljarder kronor kommer att satsas på detta.
Utsläppsrätter motsvarande tio år av Sveriges utsläpp skrotas
Sverige, Tyskland, Storbritannien, Danmark och Holland har beslutat att skrota oanvända utsläppsrätter på 634 miljoner ton. Det motsvarar ungefär tio år av Sveriges utsläpp, skriver SVT. Dessa länder har minskat sina koldioxidutsläpp mer än vad de behövde enligt Kyotoprotokollet.
?Höjt pris på utsläppsrätter räddar EU:s klimatverktyg?
Snabb lösning. Dagens låga pris på utsläppsrätter minskar EU:s möjligheter att nå klimatmålen. Genom att vänta med försäljningen av 900 miljoner utsläppsrätter kan priset kortsiktigt höjas.
Liknande Nyheter
- EU ska råda bot på överskottet av utsläppsrätter
- Rekordlågt pris på utsläppsrätter
- M och KD bryter EU-förhandlingar om utsläppsrätter
- Utsläppsrätter kan läggas i frysbox
- Regeringen avser kasta bort utsläppsrätter för 3-4 miljarder SEK - utan klimatnytta
- Fler..
Bilder
Prenumerera på nyheter (RSS)
RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.
Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.
Senaste Ekonomi
- Astra Zeneca tillbakavisar uppgifter om vaccineffektivitet
- Biden villig att kompromissa rörande stimulanscheckar
- Safeture genomför riktad emission
- Tunga rapportveckan bådar gott – men besvikelser straffas hårt
- Blandad stängning på Wall Street efter volatil handelsdag
- Netflix betalade minimalt med skatt
- Upp till 19 miljarder danska kronor i minkkompensation
- Kinas plan: Verbala attacken mot Sverige ska skrämma Tyskland
- Industrivärden tankar Sandvik-aktier
- Offentliga Hus utser oberoende budkommitté
Senaste nyheterna
- Årskrönika 2020 – katastrofåret
- USA:s senat godkänner Yellen
- USA:s senat godkänner Yellen
- JUST NU: Bil brinner norr om Södertälje
- En gripen efter polisinsats i Växjö
- En gripen efter polisinsats i Växjö
- En gripen efter polisinsats i Växjö
- En gripen efter polisinsats i Växjö
- En gripen efter polisinsats i Växjö
- En gripen efter polisinsats i Växjö