Råvarumarknaden > Ekonomi

Tuesday, 26 January, 00:35

Råvarumarknaden - 04 jan 21 kl. 14:09

Priset på utsläppsrätter i Europa är rekordhögtPriset på utsläppsrätter för koldioxid i EU inleder år 2021 med en ny rekordnivå. Priset på utsläppsrätter påverkar även elpriset i Norden indirekt genom att produktionskostnaden på elektricitet stiger i Tyskland och Europa.

Inlägget Priset på utsläppsrätter i Europa är rekordhögt dök först upp på Råvarumarknaden.se..
Läs mer på Råvarumarknaden
Läs mer om:
Europa, EU, Norden, Tyskland, Priset, Råvarumarknaden

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Priset, utsläppsrätteri , Europaär , rekordhögt
Supermiljöbloggen - 16 feb 18 kl. 16:07

EU ska råda bot på överskottet av utsläppsrätter

Det lagförslag som SMB skrivit om tidigare  är nu formellt beslutat efter att blivit godkänt av EU parlamentet och EU:s ministerråd. Lagförslaget kommer att begränsa antalet tillgängliga utsläppsrätter inom EU:s handelssystem, vilket kommer göra det dyrare att smutsa ner klimatet och lönsammare att minska utsläppen. Dessutom ska fler utsläppsrätter varje år automatiskt annulleras - tas ur systemet.

HBL - 23 jan 13 kl. 08:22

Rekordlågt pris på utsläppsrätter

Förra veckan avbröts auktionen av EU:s utsläppsrätter när priset sjönk under miniminivån. Företagen behöver inte rätterna och inget sporrar dem att dra ner sina utsläpp just nu. Klimatmålen är inte tillräckligt ambitiösa.

Supermiljöbloggen - 27 feb 17 kl. 15:06

M och KD bryter EU-förhandlingar om utsläppsrätter

Antalet krediter inom EU:s system för handel med utsläppsrätter har varit för många och därför blivit för billiga. Miljöutskottet i EU gjorde en överenskommelse om att minska antalet, men nu bryts överenskommelsen av den konservativa partigruppen EPP. Handelssystemet med utsläppsrätter infördes 2005 och betyder att industrier inom EU tilldelas ett visst antal krediter att använda för utsläpp.

Kristianstadsbladet - 19 feb 13 kl. 14:41

Utsläppsrätter kan läggas i frysbox


Miljöpolitiker i EU-parlamentet ställer sig bakom EU-kommissionens förslag att frysa en mängd utsläppsrätter. Det är ett försök att pressa upp priset på utsläppsrätterna, som är ett av de viktigaste verktygen för att minska klimatutsläppen i EU.Just nu finns ett överskott ute på marknaden och utsläppshandelssystemet är inte den klimatpiska på företagen som det var tänkt.

Cornucopia - 28 nov 19 kl. 15:24

Regeringen avser kasta bort utsläppsrätter för 3-4 miljarder SEK - utan klimatnytta

Regeringen kommer i december offentliggöra att man kastar bort utsläppsrätter för 3-4 miljarder kronor. Effekten på klimatet blir noll, men svenskar i behov av vård, skola, omsorg och annan samhällsservice går miste om detta belopp i en tom symbolhandling.
Dansk kolkraft tuggar på ändå.

Supermiljöbloggen - 26 maj 18 kl. 12:19

Så kan Sverige minska antalet utsläppsrätter i EU

På grund av finanskrisen, satsningar på förnybar energi och energieffektivisering finns överskott på 1,7 miljarder utsläppsrätter i EU. Från och med 2019 kommer en del av överskottet att hamna i en marknadsstabilitetsreserv.  Marknadsstabilitetsreserven innebär att om överskottet av utsläppsrätter är över 833 miljoner så kommer 24 procent av överskottet att hamna i marknadsstabilitetsreserven istället för att auktioneras ut.

DN - 16 okt 12 kl. 21:33

"Lena Ek borde säga ja till färre utsläppsrätter"

Det är bra att Martin Ådahl och Daniel Engström Stenson från Fores tar upp det akuta behovet av en reform av EUs handelssystem med utsläppsrätter, EU ETS. Systemet ska omfatta 40 procent av alla EUs utsläppsminskningar. Men idag håller det på att kollapsa.

DN - 12 nov 13 kl. 08:10

Handeln med utsläppsrätter har havererat

Det är rekordbilligt att släppa ut koldioxid inom EU. Priset på utsläppsrätter, som ger företag rätt till en viss mängd utsläpp, inom EU har fallit kraftigt sedan 2008 och i år har det legat på bottennivåer. Orsaken är att tillgången på utsläppsrätter är stor.

Supermiljöbloggen - 17 jul 16 kl. 15:02

Efter Vattenfall: Är miljonsatsningen på utsläppsrätter rätt väg att gå?

När regeringen den 2 juni meddelade att Vattenfalls brunkol ska säljas meddelade de också att de inför en så kallad utsläppsbroms. Den innebär att 300 miljoner kronor ska avsättas årligen mellan 2018-2040 för att köpa utsläppsrätter som sedan skrotas. Det innebär att totalt 6,6 miljarder kronor kommer att satsas på detta.

Supermiljöbloggen - 04 dec 15 kl. 17:00

Utsläppsrätter motsvarande tio år av Sveriges utsläpp skrotas

Sverige, Tyskland, Storbritannien, Danmark och Holland har beslutat att skrota oanvända utsläppsrätter på 634 miljoner ton. Det motsvarar ungefär tio år av Sveriges utsläpp, skriver SVT. Dessa länder har minskat sina koldioxidutsläpp mer än vad de behövde enligt Kyotoprotokollet.

DN - 11 feb 13 kl. 00:40

?Höjt pris på utsläppsrätter räddar EU:s klimatverktyg?

Snabb lösning. Dagens låga pris på utsläppsrätter minskar EU:s möjligheter att nå klimatmålen. Genom att vänta med försäljningen av 900 miljoner utsläppsrätter kan priset kortsiktigt höjas.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.