Vimmerby Tidning > Nyheter

Tuesday, 26 January, 15:46

Vimmerby Tidning - 03 dec 20 kl. 04:00

M: Så utrotar vi HPV-relaterad cancerLivmoderhalscancer är en av många cancersjukdomar som orsakas av Humant papillomvirus (HPV), en infektion som sprids från person till person genom att hud eller slemhinnor kommer i kontakt med varandra..
Läs mer på Vimmerby Tidning
Läs mer om:
HPV, Humant

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: M , utrotarvi , HPV-relaterad, cancer
Dagens Medicin - 11 dec 15 kl. 08:00

Fler fall av annan HPV-relaterad cancer

Annan HPV-relaterad cancer är snart vanligare än livmoderhalscancer i Norge. Nu vill forskare även vaccinera pojkar, skriver Dagens Medisin i Norge. .

Nya Wermlands Tidningen - 28 feb 18 kl. 06:00

Nollvision: HPV-relaterad cancer och sjukdom

Sverige har möjlighet att utrota HPV, men det kräver att politiker, lokala beslutsfattare och medlemmar i expertgrupper förstår vad som står på spel, skriver Katarina Johansson..

Expressen - 05 mar 19 kl. 06:10

Ingen ska behöva få cancer av sitt sexliv

I Sverige har vi möjlighet att förhindra all HPV-relaterad cancer och sjukdom och även få stopp på cirkulationen av HPV i samhället. För att nå målet krävs att pojkar erbjuds kostnadsfri vaccination, skriver Nätverket mot cancer och sju läkare..

SR - 18 mar 19 kl. 16:50

Kritiken: Pojkar får vänta längre på HPV-vaccin

Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska till att regeringen ännu inte fattat beslut om HPV-vaccination till pojkar, utan vill ha frågan vidare utredd av Folkhälsomyndigheten först. HPV-orsakad cancer i livmoderhals och svalg ökar snabbt i Sverige, men bara flickor vaccineras mot det sexuellt överförda viruset i dag..

SVT - 18 mar 19 kl. 11:55

HPV-relaterad svalgcancer ökar

Omkring 100 personer om året dör av svalgcancer i Sverige och under de senaste decennierna är det fler fall som upptäcks, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Och trots att det i många fall kan kopplas till HVP-virus, dröjer regeringens beslut om att både flickor och pojkar ska vaccineras..

Nyheter 24 - 22 feb 11 kl. 10:24

Studie: Oralsex viktigaste orsaken bakom strupcancer


Enligt amerikanska forskare är oralsex en större bov i dramat än tobak. WASHINGTON. Oralsex har länge pekats ut som en orsak till strupcancer.

YLE - 04 dec 16 kl. 10:00

Nytt test för HPV-infektion minskar behovet av papa-prov

Livmoderhalscancer är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är livmoderhalscancer ändå relativt ovanlig, tack vare att förstadiet till cancern upptäcks genom att alla kvinnor mellan 30 och 60 år kallas till screening med så kallat papa-prov vart femte år. Genom det gynekologiska cellprovet, som utförs antingen vid laboratorium eller av en gynekolog, upptäcker man cellförändringar som kan utvecklas till cancer.

YLE - 08 maj 15 kl. 10:39

En HPV-infektion kan också skydda mot cancer

Det verkar som om en lindrig HPV-infektion, alltså humant papillomvirus, också skyddar mot att man senare utvecklar cancer i livmoderhalsen. Det är bara få av de kvinnor som får en HPV-infektion som senare utvecklar cancer, säger forskaren Tapio Luostarinen vid Cancerregistret. För sin doktorsavhandling har han utrett vad HPV-infektioner och könssjukdomen klamydia har för betydelse när det gäller uppkomsten av cancer.

YLE - 24 okt 13 kl. 15:17

Gynekolog: ?Beklagligt om få tar HPV-vaccin?

Från och med november erbjuds HPV-viruset åt flickor i nionde årskursen. Senare får också flickor i årskurserna 6 - 8 vaccinet gratis. Men nu sprids skräckhistorier om vaccinet i de sociala medierna.

YLE - 12 apr 14 kl. 05:56

Karjalainen: HPV-test effektivare mot livmoderhalscancer

Ett nytt test kunde halvera kostnaderna för att spåra cancer i livmoderhalsen och samtidigt minska antalet cancerfall med över en tredjedel. Det hävdar kliniköverläkare Pekka Nieminen vid Helsingfors universitets centralsjukhus i tidningen Karjalainen. För närvarande används papa-provet för att screena fram eventuell förekomst av livmoderhalscancer.

YLE - 09 feb 15 kl. 04:00

Starkt motstånd mot HPV-vaccin i Jakobstadregionen

Det är kommunerna Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och Larsmo som vållar huvudbry hos läkarna vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). Där har bara fyra av tio flickor tagit vaccinet som de fått gratis via skolhälsovården. - Om de här siffrorna stämmer så är det oroväckande, man hoppas ju att så många flickor som möjligt skulle ta vaccinet, säger Hanna Nohynek, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.