SR > Nyheter
" Folk måste lämna flyktinglägret snart"
Ekots Rickard Myhrenberg är på plats vid gränsen mellan Sudan och Etiopien, nära stridsområdet i Tigrayregionen. Här finns 40 000 människor som flytt undan striderna i Tigrayregionen. Enligt chefen för UNHC är lägret inte säkert eftersom det ligger för nära gränsen..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Rickard Myhrenberg, Sudan, Etiopien, Tigrayregionen, UNHC
Dela artikeln
delningar på Facebook.Liknande nyheter
Taggar: Folkmåste , lämna, flyktinglägretsnart
Polisen tömmer migrantlägret
Malmö
Polisen har under morgonen inlett tömningen av migrantlägret.
Ett tiotal aktivister har släppats iväg från platsen. Polisen har ställt upp en container vid ingången till lägret.
Sorg, humor och hopp i Tornet
I åtta år har den norska regissören Mats Grorud arbetat med sin film Tornet. I en blandning av dockanimation, tecknat och dokumentära foton skildrar filmen vardagslivet för en palestinsk familj i flyktinglägret Bourj el Barajneh i Libanon.
– Tornet är både sorglig och rolig och handlar om hur man behåller hoppet, sammanfattar Abu Hassan från Helsingborg vars familjehistoria är filmens grund.
Asylsökande cyklade över gränsen, vad hände sen?
Asylsökande cyklade över gränsen, vad hände sen? 7 000 asylsökande kom till Norge och Finland via Ryssland för drygt ett år sedan. Många av de här människorna smugglades in av kriminella ligor.
Över en miljon på flykt i Irak
Över en miljon irakier har tvingats fly sina hem på grund av de hårda striderna i landet.För många är läget desperat.
I staden Arbil i irakiska Kurdistan har tusentals människor samlats som flytt jihadisterna i Islamiska statens (IS) framfart och striderna på Nineveslätten, berättar Savina Dawood, talesperson för den assyriska rättighetsorganisationen A demand for action.
Över en miljon på flykt i Irak
Över en miljon irakier har tvingats fly sina hem på grund av de hårda striderna i landet. För många är läget desperat.I staden Arbil i irakiska Kurdistan har tusentals människor samlats som flytt jihadisterna i Islamiska statens (IS) framfart och striderna på Nineveslätten, berättar Savina Dawood, talesperson för den assyriska rättighetsorganisationen A demand for action.
Över en miljon på flykt i Irak
Foto: TT
Över en miljon irakier har tvingats fly sina hem på grund av de hårda striderna i landet.
För många är läget desperat.
I staden Arbil i irakiska Kurdistan har tusentals människor samlats som flytt jihadisterna i Islamiska statens (IS) framfart och striderna på Nineveslätten, berättar Savina Dawood, talesperson för den assyriska rättighetsorganisationen A demand for action.
Så mycket kostar det att hålla flyktingar utanför EU
Vårens upprepade drunkningstragedier i Medelhavet har åter satt fingret på Europas migrationspolitik. Men kampen mot den irreguljära migrationen kommer inte bara till ett pris i människoöden. För första gången finns beräkningar på hur många miljarder Europas länder lägger på att hålla borta och skicka hem människor som försöker ta sig hit.
Så mycket kostar det att hålla flyktingar utanför EU
Vårens upprepade drunkningstragedier i Medelhavet har åter satt fingret på Europas migrationspolitik. Men kampen mot den irreguljära migrationen kommer inte bara till ett pris i människoöden. För första gången finns beräkningar på hur många miljarder Europas länder lägger på att hålla borta och skicka hem människor som försöker ta sig hit.
Essä: 1946 - året då världen älskade Amerika
I sin kulturessä skriver Stefan Brunow om Europa just nu; om ett politiskt fiasko, om en humanism som är som ett sockerpiller, om desperata människor som röstar på politiska clowner eller flyr mot en hopplös framtid. De barn som den 23-åriga Stig Dagerman mötte i det besegrade Tysklands ruinstäder är nu åldringar och Tredje rikets sista vittnen. En nyläsning av reportageboken Tysk höst påminner oss om hur Europa skulle se ut utan USA.
Vietnam: De hämtade vårrullarna till Jakobstad
Utanför stadshuset i Jakobstad står det tre matvagnar på hjul som säljer vietnamesiska vårrullar. Några tiotals meter därifrån finns en vietnamesisk restaurang. Rusningstiden är förbi för idag.
En lång väntan
Elva personer har väntat i flera år på att komma till sitt nya hemland Finland. Nu är det äntligen dags. På flygfältet har en handfull människor suttit i flera timmar för att hjälpa dem komma in i sitt nya land och komma till rätta med vardagen.
Fler nyheter från SR
Kritik mot att tennisstjärnor särbehandlas
I Australien höjs kritiska röster för hur spelarna i tennisturneringen Australien Open särbehandlas. Man ifrågasätter hur regeringen kan ge plats för runt 1 200 spelare och deras team och inte sina egna medborgare som är strandsatta utomlands. Australien har nyligen halverat antalet personer som får återvända till landet varje vecka för att klara av den ökade smittspridningen på karantänhotellen..
Nio instängda kinesiska gruvarbetare döda
I Kina bekräftas nu att nio av de gruvarbetare som varit instängda i en guldgruva i två veckor är döda, enligt statliga kinesiska medier. I går räddades elva av de instängda efter att ha suttit fast hundratals meter under gjord efter en explosion. Ytterligare en person finns kvar nere i gruvan..
Rättegång inledd – ska pröva om filmares dykningar var olagliga
I dag startar rättegången vid Göteborgs tingsrätt som ska avgöra om det var olagligt att dyka vid Estonia under arbetet med dokumentärfilmen "Estonia-fyndet som ändrar allt". Dokumentären avslöjade tidigare okända hål i skrovet och det är första gången som lagen om kränkt gravfrid vid Estonia prövas. Med i rätten finns både representanter från anhörigorganisationer och journalistorganisationer till stöd för de två åtalade männen.
Ekot på plats vid norska gränsen – "väldigt ödsligt"
Vid midnatt stängde Sverige gränsen i syfte att stoppa spridningen av den smittsamma virusvariant som upptäckts i Osloområdet. "Det är väldigt ödsligt här vid gränsen", säger Ekots reporter Victor Jensen som är på plats vid gamla Svinesundsbron. Enligt gränspolisen har ett antal bilar stoppats under morgonen eftersom de saknat tillstånd..
Norrmännens pliktkänsla testas när kampen mot corona hårdnar
Det kallas för dugnad i Norge när människor uppmanas att ställa upp och göra sin plikt för samhällets bästa. Och den norska dugnaden prövas nu till det yttersta när all verksamhet som inte är strängt nödvändigt har stängt i 25 kommuner i Oslo-området. I Nodre Follo där utbrottet av det muterade brittiska viruset startade ökar antalet bekräftade fall – av 120 testsvar under måndagen var 8 muterade..
AstraZenecas vaccin försenat - EU kräver svar
EU-kommissionen har möte i eftermiddag med AstraZeneca efter att bolaget meddelat att man inte kommer kunna leverera de Coronavaccin som utlovats. I ett första steg skulle bolaget leverera 80 miljoner doser men på grund av produktionsproblem blir det bara cirka 30 miljoner. Många EU-länder har väntat otåligt på bolagets vaccin och beskedet kommer samtidigt som oron växer för de nya mer smittsamma virusvarianterna..
Massgripanden efter coronaprotester i Nederländerna
Efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter har fler än 200 personer gripits i Nederländerna. Protesterna riktar sig mot coronarestriktionerna och det nya nattliga utegångsförbudet. Under måndagen hålls ett säkerhetsmöte med regionerna och justitieministern..
200 miljoner människor riskerar fattigdom
Den ekonomiska krisen är över för de allra rikaste, men antalet fattiga fortsätter att öka i spåren av pandemin, visar en rapport från hjälporganisationen Oxfam som släppts inför att Världsekonomiskt forum börjar idag. Det kan ta över tio år innan världen är tillbaka på samma fattigdomsnivåer som innan virusets spridning. Kvinnor drabbas hårdast, eftersom kvinnor är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar..
Sigvard Marjasin har avlidit
Förre landshövdingen i Örebro Sigvard Marjasin har avlidit, 91 år gammal, rapporterar Nerikes Allehanda. Han avled på covid-avdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro under söndagen. Marjasin var landshövding i Örebro län 1989-1994.
Tekniska problem med Swedbank
Det är just nu problem med en flera av Swedbanks tjänster. Ett stort antal kunder kan inte logga in varken på internetbanken eller via appen. Enligt Ralf Bagner, presskommunikatör på Swedbank vet man om problemet, men det finns i nuläget ingen prognos över när det ska vara löst..
Liknande Nyheter
- Polisen tömmer migrantlägret
- Sorg, humor och hopp i Tornet
- Asylsökande cyklade över gränsen, vad hände sen?
- Över en miljon på flykt i Irak
- Över en miljon på flykt i Irak
- Fler..
Bilder
Prenumerera på nyheter (RSS)
RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.
Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.
Senaste Nyheter
- Årskrönika 2020 – katastrofåret
- Män misstänks för häleri –polis fann mängder av verktyg vid husrannsakan
- Karlsson redo för comeback – kör i Falun
- Kraftig ökning av förrådsinbrott – länet värst i landet
- Sverige i värsta riskzonen i EU
- Aluminium i mängd gav silver till Målilla Fotboll
- Sverige i EU:s värsta riskzon
- Man anhållen för våldtäktsförsök i Eskilstuna
- Klart: Göteborg ska få nya arenor
- Förskola stängd – coronasmittad personal
Ekonominyheter
- Saniona har erhållit upfrontbetalning om cirka 2,9 miljoner USD (24,2 miljoner SEK) i samband med förvärvet av Cadent Therapeutics
- EU avråder från alla icke nödvändiga resor
- Bättre resultat än väntat från Essity-konkurrenten
- Ålandsbankens vd:"Vi valde den minst riskfyllda vägen"
- Trettioåtta minuter med Jeremy Grantham på Bloomberg
- Svenska kreatörer i designsamarbete med Absolut Paper
- Digitalisering i ett hållbarhetsperspektiv
- Apple stiger i förhandeln efter ny ”street high”
- Att skapa en ansvarsfull försörjningskedja – Hållbarhetssamarbete med leverantörer
- Nordea: Det värsta i andra vågen förbi för arbetsmarknaden