Supermiljöbloggen > Nyheter

Saturday, 05 December, 22:36

Supermiljöbloggen - 21 nov 20 kl. 23:21

Bioplast inte bättre än vanlig plast, men bambu kan vara lösningenPLAST 2.0:: Ny forskning visar att biobaserad plast innehåller lika mycket skadliga kemikalier som vanlig fossilbaserad plast. Nu har forskare i USA istället skapat ett plastalternativ av bambu och sockerrör – som är både giftfritt, nedbrytbart på riktigt och ger låga utsläpp vid tillverkningen..
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Plast, USA

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bioplastinte bättre , än, vanlig, plastmen , bambukan , vara lösningen
Skånskan - 14 jan 19 kl. 16:46

Molekyl från bajs ger bra bioplast

Lund Plast baserad på en molekyl som finns i mänsklig avföring är mer slitstark än både vanlig plast och annan bioplast, och ger ökade möjligheter till återvinning.Det visar preliminära resultat från ett forskarlag vid Lunds tekniska högskola, LTH. Idag görs nästan all plast av fossil olja och även om utveckling av förnybara bioplaster pågår är den praktiska användningen liten.

YLE - 12 feb 17 kl. 10:11

Återvunnen plast får nytt liv på Lojofabrik

Lådan som är tillverkad av återvunnen plast är något mörkare, men lika hållbar som en ny. Den har också slukat mindre energi. Tio procent av produktionen vid plastföretaget Orthex i Lojo kommer från avfall som har sorterats, krossats, tvättats, torkats och bearbetats till granulater.

Supermiljöbloggen - 29 sep 14 kl. 16:14

Ikea storsatsar på förnybar plast

Möbeljätten lovar att inom fem år så ska alla plastprodukter i deras sortiment vara förnybara eller komma från redan återvunnet material. Alla Ikeas varor som innehåller plast, från diskborste till trädgårdsstol, ska vara helt förnyelsebara från år 2020 rapporterar Lantbrukarnas Affärstidning. I möjligast mån ska plasten också komma från redan återvunnet material, till exempel träavfall.

SR - 17 maj 17 kl. 06:00

Nedbrytbar plast riskerar bli kvar i havet

Plast som är komposterbar kanske inte alls bryts ner om den hamnar i sjöar och hav. Risken är att den blir kvar lika länge som vanlig plast..

Nyteknik - 30 mar 15 kl. 13:43

Äggvita recept för antibakteriell plast

Bioplast tillverkad av protein som albumin visar på tydliga antibakteriella egenskaper som gör plast intressant för medicinska tillämpningar..

Nyteknik - 29 jan 19 kl. 13:45

Skånefabrik siktar på 100 procent biobaserad plast

Ökat fokus på plast ger vind i seglen för Gaia Biomaterials som tillverkar en nedbrytbar bioplast. Nu har företaget skalat upp och byggt en ny fabrik..

YLE - 07 apr 19 kl. 07:18

Klimattänk sätter press på plastindustrin - fabrik i Lojo gör plast av sockerrör och gamla fisknät

I framtiden kan hela produktionen bestå av återvunnen plast och bioplast, tror Hanna Kukkonen vid Orthex fabrik i Lojo. Vid Plastex uppskattar man att en fjärdedel av produktionen är av återvunnet material..

YLE - 17 jul 15 kl. 17:28

Plaståtervinningen tar fart i Finland

Från och med årsskiftet blir det möjligt att föra sina använda plastförpackningar gratis till återvinningsstationer. Plasten förs sedan vidare till en anläggning i Riihimäki för att putsas och sorteras. Sopsäckar, blomkrukor och plaströr för byggbranschen är vanliga produkter som görs av gammal plast.

Nyteknik - 10 dec 14 kl. 10:17

Infärgad bioplast i nya Miata

Mazda har tagit fram en biobaserad plast som kan färgas för lägsta miljöbelastning. Premiär i nya MX-5 Miata..

Nyteknik - 26 mar 18 kl. 11:32

Bioplast blir kvar i haven

Plaster som marknadsförs som nedbrytbara behöver inte alls vara det i naturlig miljö. De kan därmed orsaka samma skador på marin miljö som konventionell plast, konstaterar regeringens plastutredare..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.