Sydsvenskan > Opinion

Tuesday, 24 November, 13:27

Sydsvenskan - I förrgår: 19:41

Forskare vill kopiera biets hjärnaI jakten på nektar flyger biet från blomma till blomma – och lyckas sedan alltid välja den närmaste vägen hem. En kartläggning av biets hjärna visar hur det går till och nu hoppas forskare kunna bygga in samma funktion i pyttesmå nätverk av nanotrådar..
Läs mer på Sydsvenskan

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Forskarevill , kopiera, biets, hjärna
Nyteknik - 10 aug 17 kl. 15:12

Forskare gjorde musens hjärna yngre

Genom att tillföra en särskild gen har forskare nu lyckats ”föryngra” hjärnor hos möss. R.

YLE - 10 sep 15 kl. 12:11

Forskare: "Företag gör rätt i att hjälpa"

Många företag meddelar att de vill och tänker hjälpa asylsökande som kommer till Finland. Finlands Näringsliv, EK, har till och med uppmanat sina medlemsföretag att engagera sig i det humanitära arbetet. Henrika Franck, som forskar i företagsetik vid Aalto-universitetet, är glad över att också företag vill hjälpa asylsökande som kommer hit.

YLE - 24 aug 16 kl. 19:00

Historisk upptäckt: Finländsk astronom har hittat jordlik planet nära vår grannstjärna

En finländsk forskare har upptäckt en planet i den beboeliga zonen invid vår närmaste stjärna efter solen, och fyndet har styrkts av en internationell forskargrupp. Förutsättningarna är goda för att det ska finnas flytande vatten på exoplanetens yta, och möjligen också liv. Astronomer har i åratal letat efter exoplaneter, alltså planeter som befinner sig utanför vårt solsystem.

Skånskan - 21 feb 19 kl. 10:00

Delar gärna med sig av det hon tagit reda på

UPPLYSNING. Jessica Abbott vill gärna berätta för allmänheten om vad hon själv och andra forskare håller på med, vad de har kommit fram till och vad de söker svar på. Hon är ute och håller föredrag och hon syns i Fråga Lund i tv.

Supermiljöbloggen - 29 apr 16 kl. 08:24

PhD Björn Hassler: ”Miljöforskare och aktivist, funkar det verkligen?”

Är det möjligt att bedriva miljöforskning i enlighet med vetenskapens egna kriterier, och samtidigt vara aktivist? Den frågan ställer sig Björn Hassler, docent och lektor i Miljövetenskap vid Södertörns högskola i Stockholm, idag i ett debattinlägg på Supermiljöbloggen. Under de tjugo år jag har sysslat med miljövetenskaplig forskning, har attityden jag möts av när jag i olika sammanhang presenterar mig som miljövetare förändrats.

GT - 25 jan 17 kl. 07:00

MP får gärna låna fler av Alliansens skolförslag

Miljöpartiets skolkommunalråd Karin Pleijel gillar att kopiera Göteborgsalliansens skolpolitik, men får även gärna ta Kristdemokraternas förslag om mer idrottsundervisning, skriver partiets representanter David Lega och Matilda G Stålbert..

BT - 21 aug 14 kl. 08:26

Forskare odlade fram råtthjärna

Forskare i USA har med hjälp av en stomme av kollagenfibrer och silke lyckats odla fram tredimensionella delar av en råtthjärna, rapporterar Sveriges Radio. Nervcellerna i den konstgjorda hjärnan kan överleva i flera månader och bildar nya nervkopplingar.Än så länge har den konstgjorda hjärnan använts för att simulera vad som händer vid till exempel en falloycka samt effekter på läkemedel.

Kristianstadsbladet - 21 aug 14 kl. 08:26

Forskare odlade fram råtthjärna


Forskare i USA har med hjälp av en stomme av kollagenfibrer och silke lyckats odla fram tredimensionella delar av en råtthjärna, rapporterar Sveriges Radio.Nervcellerna i den konstgjorda hjärnan kan överleva i flera månader och bildar nya nervkopplingar.Än så länge har den konstgjorda hjärnan använts för att simulera vad som händer vid till exempel en falloycka samt effekter på läkemedel.

HBL - 14 okt 13 kl. 06:00

Ryska forskare går till storms mot Putinregimen

Ryska akademiker är i uppror mot Kreml. En reformvåg som ska göra universiteten mer effektiva har fått forskarna på barrikaderna. De anser att Putinregimen försöker tysta den ryska intelligentian, något som varken Brezjnev eller Chrusjtjov lyckades med.

Nyteknik - 26 sep 12 kl. 08:59

Forskare tar kontroll över maskhjärna

De får masken att svänga vänster eller höger eller tro att det finns mat i närheten och röra sig ditåt. Forskare vid Harvard har tagit kontroll över en maskhjärna..

SmålandsPosten - 28 sep 13 kl. 08:25

Forskare tävlade om publikens uppmärksamhet

Så mycket tid fick de tävlande på sig på att presentera sin forskning. Publik och jury fick sedan rösta om hur fängslande, inspirer­ande och pedagogiska forsk­arnas presentationer var. Vann gjorde Andreas Svensson från Linné­universitet i Kalmar, som nu går vidare till riksfinalen.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.