Sydsvenskan > Inrikes

Monday, 23 November, 20:25

Sydsvenskan - I förrgår: 10:00

Religionsfriheten är en del av grundlagenEskil Jönsson: Att förbjuda klädsel kopplad till religion motverkar skolans mål..
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Jönsson

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Religionsfrihetenär en , delav , grundlagen
Dagen - 09 feb 11 kl. 03:00

Religionsfriheten är inte relativ

Katherine Cash inlägg om religionsfriheten i Dagen (3/2) har utlöst en livlig nätdebatt. Som vanligt när grundlagens fri- och rättigheter diskuteras, så bortser flera debattörer från den viktiga poängen, att lagen gäller till skydd för den enskilde medborgaren gentemot det allmänna. Med det allmänna menas riksdag, regering, kommunernas folkvalda församlingar och förvaltningsorgan och så vidare.

Dagen - 01 mar 11 kl. 03:00

Religionsfriheten i ett modernt samhälle

När religionsfriheten krockar med andra värden ska statens fokus alltid vara individen. Här har det svenska samhället på senare år famlat.

Religionsfriheten är grundläggande i vårt öppna och demokratiska samhälle.

Dagen - 22 mar 12 kl. 03:00

Inför påvens besök: Mexiko stärker religionsfriheten

Bara några dagar innan Benedikt XVI skulle landa på mexikansk mark lade landets senat ett förslag om ändring av grundlagen gällande religionsfriheten.

Lagändringen ska garantera medborgarna "åsiktsfrihet gällande etisk, religiös och samvetsövertygelse" samt "rätt att under begränsningar delta i offentliga gudstjänster". Det sistnämnda med förbehållet att det inte får röra sig om brott mot lagen.

Skånskan - 08 jan 20 kl. 16:40

Friskolor och grundlagen

Ett etableringsstopp för friskolor kan bryta mot grundlagen, enligt den utredning om konfessionella friskolor som lämnats över till regeringen av utredaren Lars Arrhenius. Trots det tänker regeringen med samarbetspartier driva igenom stoppet. Det är trots stötestenarna ett bra initiativ.

YLE - 19 dec 16 kl. 15:16

Zyskowics: Grundlagen är alltid en tolkningsfråga

Det finns inga exakta svar i grundlagen, utan det är alltid frågan om tolkning, påminner Ben Zyskowics (Saml) om. Och ofta är de sakkunniga oeniga om vad som är rätt tolkning. Zyskowics konstaterar att justitiekansler Jaakko Jonkkas kritik av regeringens lagberedning måste tas på allvar, men påminner samtidigt om att Jonkka själv sade att problemet inte är nytt utan har pågått de senaste åren.

YLE - 19 apr 17 kl. 16:07

Regeringen vill ändra grundlagen på grund av avlyssningen

Regeringen vill genomdriva ändringen av underrättelselagarna i skyndsam ordning. För att luckra upp bestämmelserna om kommunikationshemligheterna måste den nuvarande grundlagen ändras för första gången. För att det ska lyckas måste oppositionen vara med på noterna.

Världen Idag - 23 mar 18 kl. 00:00

Kräver religionsfriheten att vi tillåter muslimska böneutrop?

Debattens vågor har gått höga när de muslimska böneutropen har diskuterats på sistone. Inte sällan har förespråkarna hänvisat till religionsfriheten och menat att den kräver att vi tillåter böneutrop i Sverige. En del kristna debattörer har hävdat att möjligheten till kristen evangelisation riskerar att bli kringskuren om vi inte bejakar muslimska böneutrop.

Dagen - 26 apr 11 kl. 03:00

Vårda försvaret av religionsfriheten

Företrädare för Claphaminstitutet skrev nyligen om religionsfrihet. De hade vunnit i trovärdighet genom att rikta udden mot bristande lagstiftning i stället för att bara anklaga dem som diskriminerar kristna.

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Europakonventionen och den svenska grundlagen fastslår kravet på tanke-, samvets- och religionsfrihet.

YLE - 19 feb 15 kl. 12:27

Grundlagsutskottet: Vårdreformen strider mot grundlagen

Riksdagens grundlagsutskott meddelade på torsdagen att lagförslaget till social- och hälsovårdsreform inte kan behandlas i vanlig lagstiftningsordning. Regeringens lagförslag måste ändras, eftersom det strider mot grundlagen. Utskottets ståndpunkt är enhälligt, säger grundlagsutskottets ordförande Johannes Koskinen (SDP).

Dagen - 03 feb 11 kl. 03:00

Staten måste skydda religionsfriheten

Samhälleliga normer får inte begränsa religionsfriheten. Kunskapen om var gränserna går är många gånger alldeles för dålig.

I en intervju i tidningen Dagen den 28 januari lyfter integrationsministern Erik Ullenhag fram behovet av att sätta gränser för religionsfriheten.

Dagen - 15 aug 11 kl. 15:45

Ny lag i Ungern hotar religionsfriheten

En begränsning av religionsfriheten, menar vissa. Bra att vem som helst inte får kalla sig kyrka, anser andra. Åsikterna om en ny religionslag i Ungern går kraftigt isär.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.