Resume > Ekonomi

Thursday, 03 December, 01:16

Resume - 13 nov 20 kl. 08:24

Hur sköts narrativet om vår demokrati?Josef Stalin ska ha sagt, att det viktiga är inte vilka som röstar, utan vilka som räknar rösterna. Med detta citat inleder veckans gäster sin bok som behandlar frågan om att det demokratiska systemet är satt i gungning. Det menar författarna Torbjörn Tännsjö och Folke Tersman som tillsammans skrivit boken Folk och vilja som nyligen gavs ut..
Läs mer på Resume
Läs mer om:
Stalin, Torbjörn Tännsjö, Folke Tersman, Folk

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hur sköts, narrativetom vår , demokrati
Cornucopia - 17 jul 16 kl. 11:47

The Economist: Turkiet är ingen demokrati

The Economists ansedda demokratiindex för 2015 visar tydligt att Turkiet inte är den demokrati. Bara för att man har en valurna är man inte en demokrati. Klassningen är istället en sk hybridregim, dvs en diktatur med inslag av demokratiska insitutioner.

Cornucopia - 16 mar 15 kl. 14:09

Sällan mer än drygt 50% stöd för makten i en demokrati

Ett sätt att titta på om ett samhälle är en demokrati är att titta på stödet för de styrande. I en demokrati överstiger av förklarliga anledningar stödet för de styrande sällan mer än drygt 50%, ofta mindre än så. Stater som skryter med 60-70-80-90-100% stöd för makten har antagligen en mycket tveksam demokrati, saknar fria medier eller helt enkelt blåljuger.

Politologerna - 04 jun 18 kl. 07:15

Demokrati för alla? Ny demokratirapport från V-Dem

Det här är ett gästinlägg av Anna Lührmann, Moa Olin och Staffan Lindberg, verksamma vid V-Deminstitutet, Göteborgs universitet. *** I veckan släpptes en ny rapport från demokratiforskningsinstitutet Varieties of Democracy (V-Dem). I rapporten analyserar vi demokratins tillstånd och utveckling världen över.

Sydsvenskan - 11 jul 11 kl. 00:03

"Eliten vill inte ha demokrati"

Sexton år efter massakern i Srebrenica går utvecklingen mot fred och demokrati på Balkan trögt. Nyckeln till en positiv utveckling finns inom det civila samhället, skriver Lena Ag och Hanna Sällström från Kvinna till kvinna.
Idag för sexton år sedan chockades Europa av rapporterna från Srebrenica.

Politologerna - 02 feb 14 kl. 13:49

Motverkar ”Vital demokrati”-propositionen andemeningen i Vallagskommitténs förslag?

Ta inlägget för vad det är: en reflektion från elfenbenstornet. Det principiella argument som förs fram är, från min sida, något intuitivt. Jag tror/hoppas det håller, men det ska erkännas att jag inte har överblick över detaljer och finlir som rör frågan som avhandlas.

Kristianstadsbladet - 02 okt 14 kl. 09:08

Ett nederlag för svensk demokrati

Foto: JESSICA GOW / TT
Demokrati medför skyldigheter och ansvar gentemot principen om alla människors lika värde. Det skriver Per af Forselles, som anser att konventionen om de mänskliga rättigheterna är den grund varpå vår demokrati ska vila.
Svensk demokrati har lidit ett nederlag.

Ekonomistas - 02 mar 16 kl. 05:51

Konstigt och fel om inkomstskillnader och demokrati

Skribenterna i Project Syndicate producerar oftast mycket läsvärda texter som jag regelbundet skummar igenom. När en rubrik som ”The inequality puzzel” dyker upp stannar jag oftast upp och läser. Det var så jag kom att läsa en artikel med just det namnet skriven av Dambisa Moyo, känd ekonom och författare (av bland annat kioskvältaren Dead Aid) och listad under Project Syndicates ”Public Intellectuals”.

Nyan - 06 dec 16 kl. 14:58

Intern konflikt: Manelius lämnar Åländsk demokrati

Stephan Toivonen och Nils Manelius interna konflikt om Åländsk demokratis politiska linje är orsaken bakom att Manelius i går lämnade den politiska grupperingen.

– Vi är irriterade på varandra, säger Manelius.
I går meddelade Stephan Toivonen i ett pressmeddelande att Nils Manelius har tagit time-out från Åländsk demokrati.

SmålandsPosten - 05 jul 13 kl. 00:30

Lång väg till demokrati

När Mohammad Fazlhasemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, tillsammans med ett antal andra svenska forskare för fem år sedan besökte det konservativa al-Azhar-universitetet var syftet att forska om muslimska nytänkares diskussioner. Men när samtalet kom in på frågan om det går att förena en nytolkning av islam med demokrati och mänskliga rättigheter brast det för en av de egyptiska mötesdeltagarna, en kvinnlig professor: ?Sluta snacka med oss om demokrati.

SVT Debatt - 06 jul 13 kl. 14:19

Demokrati är mer än bara val

MURSIS FALL För att en demokrati ska fungera måste det finnas demokratiska grundprinciper, och dessa finns inte på plats i Egypten. Det egyptiska folket har avsatt en diktatorisk president och jag bugar mig för deras mod, skriver Sameh Egyptson. Avsättningen av Mursi är kanske ett angrepp mot den etablerade västvärldens demokratiska regler men den är en seger för egyptisk demokrati och den egyptiska revolutionen.

SVT Debatt - 06 jul 13 kl. 14:19

Mursis fall visar att demokrati är mer än bara val

MURSIS FALL För att en demokrati ska fungera måste det finnas demokratiska grundprinciper, och dessa finns inte på plats i Egypten. Det egyptiska folket har avsatt en diktatorisk president och jag bugar mig för deras mod, skriver Sameh Egyptson. Avsättningen av Mursi är kanske ett angrepp mot den etablerade västvärldens demokratiska regler men den är en seger för egyptisk demokrati och den egyptiska revolutionen.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.