PrivataAffärer > Ekonomi

Saturday, 05 December, 06:26

PrivataAffärer - 11 nov 20 kl. 11:34

”Tveksamheter kring Riksbankens obligatonsköp””Egentligen borde man fråga sig om man inte borde kategorisera det här som finanspolitik. Det är tveksamt om åtgärder som köp av företagsobligationer, det mest riskfyllda instrument som Riksbanken köper, har en generell påverkan på räntenivån eller utbudet av krediter. Riksbanken har gått utanför vad som i alla fall ligger i lagens anda”, sade hon. Hon sade också att köpen av företagsobligationer är att likna vid finanspolitik då de påverkar kreditallokeringen genom att det blir billigare att låna för vissa aktörer snarare än andra samt att risken för kreditförluster bärs av skattebetalarna. ”Tveksamt om köpen är ändamålsenliga” Karolina Ekholm sade dessutom att det är tveksamt om köpen av företagsobligationer är ändamålsenliga för finansiell s
Läs mer på PrivataAffärer
Läs mer om:
Riksbankens, Riksbanken, Karolina Ekholm, Kammarkollegiet, ECB Hon, ECB, Ingen

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Tveksamheterkring , Riksbankens, obligatonsköp
Ekonomistas - 10 apr 14 kl. 09:00

Riksbankens fortsatta motsägelser och undvikande svar om skuldsättningen

Riksbanken upprepade vid sitt senaste penningpolitiska beslut sina påståenden om att en lägre ränta skulle öka riskerna med hushållens skuldsättning. Samtidigt motsägs dessa påståenden av Riksbankens egen analys. På en direkta fråga om detta vid senaste presskonferensen svarar Ingves fortsatt undvikande.

Ekonomistas - 12 maj 14 kl. 09:38

Riksbankens nya undersökning av skulderna – missvisande slutsatser, eller medveten desinformation?

English translation. Riksbanken har i en ny ekonomisk kommentar om hushållens skulder, presenterad med presskonferens och tal av direktionsledamoten Cecilia Skingsley, kommit med till synes dramatiska slutsatser och en till synes stor nyhet, som dessutom fått stort genomslag i media: Skuldproblemet skulle vara mer omfattande och utbrett än vad som varit känt. Hushållen skulle överlag vara högt skuldsatta om man ser till deras inkomster – framför allt låg- och medelinkomsttagare.

Ekonomistas - 11 jan 16 kl. 12:16

Riksbankens stöd till Ukraina

Riksbankens träffade i september ett så kallat swappavtal med Ukrainas centralbank som innebär att Riksbanken på begäran byter upp till 500 miljoner i dollar mot motsvarande belopp i hrynia. Avtalet löper på sex månader. Avtalet är tillkommet på förfrågan från Ukrainas centralbank och på uppmaning av IMF.

Regeringen - 30 jan 13 kl. 13:33

Betänkande om Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning

Utredningen om Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning har i dag lämnat sitt betänkande till finansmarknadsminister Peter Norman. Förslaget syftar till att säkerställa Riksbankens finansiella oberoende och uppfylla de krav som unionsrätten ställer på en oberoende centralbank. Det omfattar bland annat storleken på och finansieringen av valutareserven, samt storleken på Riksbankens egna kapital.

Ekonomistas - 03 mar 14 kl. 09:35

Riksbankens måluppfyllelsen ser inte bättre ut med KPIF- och KPIX-inflationen

[English translation.] Riksbankens inflationsmål är 2 procent för KPI-inflationen. Genomsnittlig inflation sedan 1995, då inflationsmålet började gälla, är bara 1,4 procent.

Cornucopia - 29 nov 18 kl. 13:40

Riksbankens killgissning av BNP missade 0.7 procentenheter - anser att SCB har fel

"När inte kartan och verkligheten stämmer överens, gäller kartan!"Riksbankens killgissning (=högavlönade nationalekonomer) kring Sveriges BNP missade med 0.7 procentenheter.

PrivataAffärer - 23 okt 19 kl. 10:00

Riksbankens räntebana i fokus inför torsdagens räntebesked

Samtliga åtta ekonomer som Infront Data har tillfrågat räknar med att Riksbanken kommer att meddela att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent. Vid räntebeskedet i september överraskade Riksbanken marknaden med att hålla fast vid sin tidigare signal om nästa räntehöjning. Marknadsaktörer hade räknat med en signal om senare höjning givet de mörkare utsikterna och ökade riskerna, samt att flera större centralbanker redan hade börjat lägga om policyn i mer expansiv riktning.

Dagens PS - 18 dec 19 kl. 10:29

Källor: Kontanter borta från Riksbankens lager

Dagens Industri avslöjar att Riksbanken har haft brister i sin kontanthantering i och att ”mindre summor” ska ha försvunnit från Riksbankens lager i Broby. ”Vi var inte helt i mål med att åtgärda brister i kontrollmiljön”, säger en chef på myndigheten. En stor del av bristerna kring Riksbankens kontanthantering rör maskiner för makulering av gamla sedlar, som är placerade på bankens kontor i Broby utanför Arlanda.

Kristianstadsbladet - 27 jun 13 kl. 10:00

Tveksamheter kring bostäder på Tempotorget

Arkivfoto: Jörgen Johansson
Även om det inte sägs rakt ut är Kristianstads kommun inte riktigt tillfreds med Abitares planer för de 300 lägenheterna på Tempotorget. I samrådet kring det planprogram som nu tagits fram lär det bli ytterligare synpunkter från sakägare och allmänhet.
Byggnadsnämndens ordförande Peter Johansson (M) betonar att kommunen ?

Ekonomistas - 24 sep 14 kl. 13:19

Avslöjande intervju med Karolina Ekholm om Riksbankens inflationsprognoser

I en utförlig intervju med Nyhetsbyrån Direkt avslöjar vice riksbankschef Karolina Ekholm hur Riksbankens justeringar av modellprognoserna gjort att inflationsprognoserna blivit tendentiösa och systematiska överskattningar av inflationsrisken. Hon påpekar också att jag varnade för systematiska överskattningar och reserverade mig explicit mot inflationsprognosen från och med december 2012. Det var allså ingen hemlighet på Riksbanken att det var problem med prognoserna.

Cornucopia - 07 jul 15 kl. 07:55

Gästinlägg: Riksbankens QE gör det dyrare för folk att lösa lån eller flytta

Riksbankens QE-program sänker de långa räntorna, vilket gör att ränteskillnadsersättningen stiger för den som t ex via skilsmässa eller flytt på grund av nytt jobb måste betala mer ersättning till banken som kompensation för att lösa bundna lån i förtid. Detta trots att bankerna kan tjäna stora belopp på värdestegringarna på obligationerna. Nedanstående är ett gästinlägg från läsaren Anders Svensson, med konkreta exempel:

QE gör det dyrare att lösa bundna lån

Bankerna använder bolånen som säkerhet för sin upplåning (de emitterar säkerställda obligationer som finansiering för bolånet) och dessa obligationer kan handlas med god likviditet på marknaden.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.