SR > Nyheter

Sunday, 25 October, 14:09

SR - 17 okt 20 kl. 14:42

Forskare: Samtal till 1177 kan förutspå influensautbrottForskare vid Linköpings universitet har börjat använda en ny teknik för att förutspå influensaepidemier. En metod som också har använts för att analysera coronautbrottet, säger Toomas Timpka, professor i socialmedicin..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Linköpings, Toomas Timpka

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Forskare, Samtaltill , 1177kan , förutspå, influensautbrott
Dagensanalys.se - 30 jun 17 kl. 10:07

Nu kan AI förutspå dina tankar

Länge har det diskuterats när dagen kommer då datorerna blir smartare än människorna, ett första steg är att datorn behöver kunna läsa dina tankar, något som forskare nu lyckats med. Det är forskare vid Carnegie Mellon-universitetet i USA som lyckats med bedriften att få en AI att kunna läsa vad en person tänker på utifrån hjärnscanning. Genom att låta en AI få se bilder från en funktionell magnetröntgenscanning (fMRI) kunde de lära datorn att förstå vilka tankar som aktiverade vilka regioner i hjärnan.

DN - 12 nov 12 kl. 14:18

Forskare förutspår filmsuccéer med Wikipedia

Med hjälp av nätencyklopedin Wikipedia hävdar ungerska forskare att de kan förutspå om en film kommer att bli en succé eller en flopp..

YLE - 28 feb 14 kl. 19:10

Forskare upptäckte viktiga molekyler

Nu kan klimatprognoserna för femtio år framöver bli säkrare efter att en grupp forskare vid Helsingfors universitet och vid en institution i Tyskland har hittat aerosolpartiklar som bildas av gaser från träd. Aerosolpartiklar är viktiga i klimatforskningen och i flera år har forskare försökt knäcka gåtan hur träd kan bilda aerosolpartiklar. - Vi hittade lösningen av en slump när vi höll och undersöka och mäta svavelsyra i atmosfären, säger Mikael Ehn som är en forskarna som gjort upptäckten.

YLE - 31 aug 15 kl. 14:25

Snabbmeddelanden ersätter samtal och sms

Olika meddelandeapplikationer för smarttelefoner har ersatt traditionella textmeddelanden för många mobilanvändare. Mängden korta telefonsamtal minskar också. Smarttelefonen erbjuder en mängd nya kanaler för kommunikation – och finländarna har snabbt anpassat sig till dem.

YLE - 06 jun 13 kl. 07:00

Forskare: Soinis vistelse i EU-parlamentet blir kortvarig

Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini funderar på att ställa upp i EU-parlamentsvalet om ett år. Men om Soini blir invald så kommer vistelsen i Bryssel sannolikt att bli väldigt kort, förutspår forskare som Yle Nyheter har talat med. En förutsättning för att Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini ska kandidera i EU-parlamentsvalet om ett år är att han kan räkna med en framskjuten position i den EU-kritiska parlamentsgruppen i Bryssel.

BT - 11 dec 13 kl. 17:26

Vill ha samtal efter våldsam dag

Den ukrainska kravallpolisens våld mot demonstranter på Frihetstorget i Kiev har stängt dörren till dialog och en fredlig lösning, anser oppositionen. Men president Janukovytj bjuder in till samtal. President Viktor Janukovytj bjuder in oppositionen till dialog om hur den politiska krisen i landet ska lösas.

Dagensanalys.se - 06 dec 16 kl. 17:37

I framtiden kommer vi arbeta åt AI-chefer och inte skilja verklighet från VR, enligt Microsofts forskare

Artificiella chefer, slut på sökrutan och en VR-skapad hallucinatorisk verklighet – det är några av de spådomar om framtiden som Microsofts bästa forskare lägger fram. Mjukvarujätten lät 17 av sina bästa forskare och ingenjörer spåna lite kring vart den teknologiska utvecklingen kommer ta oss i framtiden. Denna gång såg man dessutom till att bara intervjua kvinnor, för att ge även dessa röst i en värld som annars traditionellt består av män.

YLE - 31 jul 17 kl. 04:03

Experter förutspår måttfulla löneförhöjningar - "borde landa på 0,5-1 procent"

Löntagarorganisationerna vill få sin andel av den försiktigt groende ekonomiska tillväxten och tänker inte nöja sig med symboliska höjningar. Arbetsgivarparten anser å sin sida att mycket måttfulla höjningar krävs så att tillväxten inte ska stagnera. Höstens löneförhandlingar avviker från tidigare år.

Supermiljöbloggen - 03 dec 18 kl. 17:58

Forskare: Dammar gör mer skada än nytta för miljön

De miljömässiga och sociala kostnaderna för dammar runt om i världen har underskattats gravt, och kommer bli allt mer synliga i framtiden. Det menar forskare från Michigan State University. Vattenkraft står för 70% av den globala förnybara energiförsörjningen.

SR - 19 feb 14 kl. 06:35

Nytt hopp om att kunna förutspå vulkanutbrott

Nu kommer nya rön som ger hopp om att kunna förutspå vulkanutbrott. Amerikanska forskare säger att magman under vulkaner oftast befinner sig i trögflytande tillstånd - så om man hittar depåer av flytande magma kan det vara läge att ringa i varningsklockorna. Valentin Troll, professor vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala Universitet, är mycket imponerad av den nya studien..

YLE - 23 jun 14 kl. 04:45

Forskare: Baltikum nästa för rysk expansion

Exakt hur expansionistiskt dagens Ryssland är vet ingen, men Rysslands president Vladimir Putin anser att Sovjetunionens fall var ett historiskt misstag. - Om Baltstaterna inte hade varit Natomedlemmar kunde Ukrainakrisen ha utspelat sig i Baltikum, varnar forskaren Tomas Ries vid Försvarshögskolan i Stockholm. Den ryska expansionen kan snart kännas av betydligt närmare oss än i Ukraina.

Fler nyheter från SR

SR - 2 timmar sedan

USA:s smittskyddsexpert: Vaccin om en månad

Den ledande smittskyddsexperten i USA, Anthony Fauci, sa idag att man om drygt en månad troligen har fått fram ett säkert och effektivt vaccin mot covid-19..

SR - 2 timmar sedan

Tre politiker kidnappade Myanmar

Tre företrädare för Myanmars styrande parti NLD har kidnappats i den oroliga delstaten Rakhine. Händelsen inträffade tidigare i vecka och är en i raden av våldsamheter som kopplas samman med den pågående valrörelsen i Myanmar, som ska hålla val till parlamentet den 8 november..

SR - 2 timmar sedan

Just nu: Kungen inviger den nya "Guldbron" över slussen

Bron är en del i ett av ett av de största samhällsbyggnadsprojekten i Sverige. Trafiken öppnar på måndag morgon..

SR - 2 timmar sedan

Jämtland: E45 avstängd - tankbil har vält

En tankbil med släp har vält mellan Strömsund och Hoting vid Brocksjön. Vägen är avstängd och det finns ingen prognos på när vägen åter kan öppnas för trafik..

SR - 5 timmar sedan

Kortare karantän i Storbritannien övervägs

I Storbritannien överväger nu myndigheter att korta tiden som människor måste sitta i karantän om man kommit i kontakt med coronasmittade..

SR - 5 timmar sedan

Al Qaida-ledare uppges ha dödats i Afghanistan

I Afghanistan uppger militär att en högt uppsatt ledare för terrornätverket Al Qaida dödats..

SR - 6 timmar sedan

Man fastnande i skorsten

I Gävle fick räddningstjänsten i natt rycka ut och rädda en man som fastnat i en skorsten i centrala Gävle, skriver polisen på sin hemsida..

SR - 8 timmar sedan

Chile röstar om en ny grundlag

Idag håller Chile en historisk folkomröstning. Över 14 miljoner röstberättigade kommer att bestämma om landet ska få en ny konstitution, som ersätter den som militärdiktaturen införde för 40 år sen..

SR - 8 timmar sedan

Arabländer kräver bojkott av franska varor

I flera länder i arabvärlden sprider sig nu kravet på bojkott av franska varor..

SR - 10 timmar sedan

Inget stopp för dagmammor

Förslaget om att införa ett etableringsstopp för pedagogisk omsorg, alltså dagmammor och familjedaghem ser inte ut att kunna bli verklighet. Enbart Vänsterpartiet vill ha ett stopp för pedagogisk omsorg..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.