Dalarnas tidningar > Nyheter

Friday, 23 October, 13:03

Dalarnas tidningar - 17 okt 20 kl. 07:30

När 900 ryska krigsfångar väntade på att skickas tillbaka till en osäker framtid i SovjetunionenI utställningen ”I Förvar. Repatrieringen” som visas på Fängelsemuseet i Gävle berättar....
Läs mer på Dalarnas tidningar
Läs mer om:
Sovjetunionen, Förvar, Fängelsemuseet, Gävle

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: När 900, ryska, krigsfångar, väntadepå att , skickastillbaka , till en osäker framtid i Sovjetunionen
Nerikes Allehanda - 07 jan 16 kl. 05:15

Det börjar med fördomar och hat

Hela vägen till Auschwitz tänker jag på den polsk-brittiske författaren Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta. Conrad skildrar i förtäckta ordalag en resa uppför Kongofloden, in i den belgiske kungen Leopold II:s privata koloni. I det som 1908 blev Belgiska Kongo och nu är republiken Kongo pågick runt sekelskiftet 1900 ett av världshistoriens mest brutala folkmord.

YLE - 05 aug 16 kl. 10:37

Betongfästningen i Sundom - ett minne från en stor industri

Utanför Kronvik simstrand finns ruinerna av vad som ser ut som en betongfästning kvar. Byggnationen är en relik av en industri som en gång i tiden exporterade finska frontmannahus ända till Colombia. På den lilla holmen Sparvon utanför Biskopsholmen i Kronvik i Sundom finns vad som liknar någon form av betongkonstruktion från krigstiden.

Sydsvenskan - 21 apr 15 kl. 04:00

Vita bussarnas svarta historia

En vårdag 1945 förbereder sig den franska krigsfången Henri Boivin för att dö. Han ligger svårt sjuk i ”sjukstugan” i koncentrationslägret Neuengamme. I denna isolerade byggnad placerades de allra svagaste och ofta döende krigsfångarna.

GT - 08 maj 15 kl. 20:05

Rune är vita båtarnas siste överlevare

Rune Dahlstrand, 97, hade en brinnande längtan till havet. Det tog honom ombord på M/S Gripsholm 1942 under rasande världskrig. Under flera år var han en del av den svenska besättning som transporterade krigsfångar över världens alla hav.

Sydsvenskan - 19 feb 16 kl. 04:00

Haagtribunalen politiskt slagträ inför extravalet

Serbien låter sig inte förödmjukas av någon, inte ens av domare i Haag. Ni måste lära er att respektera Serbien – först då kan vi återuppta samarbetet.Så sa serbiska premiärministern Aleksandar Vucic på en presskonferens i förra veckan, ett av flera arga uttalanden från regeringen den senaste tiden.

Sydsvenskan - 27 jul 13 kl. 06:30

Hansson såg på Salberg. Hans blick bekräftade katastrofen. Det fanns inget bättre ord. En katastrof lika smärtsam som en rak höger i magen. Kommunisten Liedberg hade segrat med nästan trehundra röster. Det var obegripligt. Det var plågsamt. Det var

Jonnervik skakade regnet av hatten innan han steg in genom kopparporten. Han gick fram till vaktkuren och frågade efter konstapel Grimberg vid passpolisen och blev hänvisad till ett rum på första våningen.Grimberg var en smal man i hans egen ålder med brunt kortklippt hår och glugg mellan framtänderna.

Skånskan - 27 jul 19 kl. 12:30

Medelväg med viss guldkant

Toyota Corolla är en nästan lika självklar ingrediens i det svenska folkhemmet som kaféprogram i tv, husvagnssemester och ärtsoppa på torsdag. Nya Corolla har vuxit en aning och vill framför allt höja sig över mängden i fråga om design och körupplevelse. Hur långt räcker det?

Kristianstadsbladet - 24 jul 12 kl. 12:09

Mannen utan egenskaper

Det gångna halvåret har varit dramatiskt i rysk inrikespolitik. I början av december hölls val till parlamentet, i mars till presidentposten.
Båda valen präglades av omfattande valfusk, och båda följdes av omfattande folkliga protester, framför allt i huvudstaden: i en serie demonstrationer har människor gått ut på gatan i en omfattning Ryssland inte sett sedan Sovjetunionen upplöstes för tjugo år sedan.

Sydsvenskan - 21 dec 12 kl. 06:30

Anfall som bästa försvar

Den 20 december 1917 grundades Tjekan, Utomordentliga kommissionen för kamp mot kontrarevolution och sabotage. Dagen firas fortfarande i Ryssland som säkerhetstjänstens professionella högtidsdag. Valet av dagen angav också tonen för Putins maratonartade presskonferens.

BT - 07 jan 14 kl. 08:08

Röster från Stalingrad

Den förkrossande sovjetiska segern i slaget om Stalingrad mellan augusti 1942 och februari 1943 brukar ofta framställas som andra världskrigets vändpunkt – även om man kan ifrågasätta detta. I själva verket hade Hitlertyskland redan förlorat kriget i december 1941 i och med misslyckandet att erövra Moskva och USA:s inträde i andra världskriget. Därefter handlade allt om resursernas matematik och det var endast en tidsfråga innan Tyskland skulle besegras.

Kristianstadsbladet - 16 jul 14 kl. 10:28

Välskrivet om Putins Ryssland

Foto: Thomas Löfqvist
Varför verkar det stora flertalet ryssar så ointresserade av mänskliga rättigheter, öppen debatt eller några som helst politiska alternativ? Det är några frågor som Kalle Kniivilä för söker förklara om boken ”Putins folk. Rysslands tysta majoritet”.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.