Cornucopia > Ekonomi

Saturday, 24 October, 11:21

Cornucopia - 16 okt 20 kl. 10:28

Pandemier och tillväxtens gränserJordklotet har en begränsad långsiktig bärkraft för hur mycket befolkning som kan försörjas, och med det hur mycket välstånd som kan ges via förbrukning av resurser och ekonomins storlek. Kanske är pandemier, likt den nuvarande coronapandemin, ett sätt som begränsar tillväxten då den globala ekonomin blivit så stor att pandemier inte längre kan begränsas i utbredning?
Läs mer på Cornucopia
Läs mer om:
Smittförande, Det, Sverige, Kina, SARS-CoV, Covid, Och, SARS, MERS

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Pandemieroch , tillväxtens, gränser
Cornucopia - 03 sep 14 kl. 09:27

Ny rapport: Tillväxtens gränser fortfarande korrekt

Brittiska The Guardian uppmärksammar en ny rapport, som bekräftar att 70-talsrapporten Tillväxtens gränser (eng Limits to Growth) från Romklubben fortfarande stämmer.

Den nya rapporten är utförd av Melbournes universitet (PDF).
Man ska komma ihåg att Tillväxtens gränser visade på ett antal olika scenarion, med lite olika variabler, men vad som här matchas är den sk standardkörningen (eng Standard run).

Cornucopia - 09 okt 13 kl. 07:20

King/HSBC bekräftar tillväxtens gränser

HSBC:s chefsekonom Stephen King bekräftar det som sedan länge skrivits om här på bloggen, dvs att vi når tillväxtens gränser, speciellt och först i västvärlden och OECD-länderna. I en mycket läsvärd krönika i New York Times lägger han ut verkligheten som den är och inte makthavarna vill och säger att den ska vara.

Italiens BNP-tillväxt, glidande
10-årigt medelvärde.

BT - 16 jun 14 kl. 00:30

Krönika: Ska sex, droger och vapen också bidra till MP:s tillväxt?

På senare tid har den nygamla frågan om ekonomisk tillväxt återuppstått som en fråga i den politiska debatten. Orsaken är att Miljöpartiet numera anser att man bör inkludera ”hållbarhet” när man ska mäta Sveriges tillväxt. En debatt som inte alls är ny, trots att många vill hävda motsatsen.

Supermiljöbloggen - 23 jul 18 kl. 15:17

Del 1 : Det är dags att bryta tillväxtberoendet

Oftast föreslås teknik och ekonomiska styrmedel lösa de ekologiska utmaningar vi står inför – effektivisera, elektrifiera, använda biomaterial, förnyelsebar energi, grön skatteväxling och cirkulär ekonomi. Allt detta är absolut nödvändigt med tanke på hur akut läget är för vår jord. En fråga som ingen vill beröra är dock idén om den eviga tillväxten.

Supermiljöbloggen - 23 jul 18 kl. 15:17

Hannes Anagrius: Dags att bryta tillväxtberoendet

KRÖNIKA DEL 1 AV 2: Oftast föreslås teknik och ekonomiska styrmedel lösa de ekologiska utmaningar vi står inför – effektivisera, elektrifiera, använda biomaterial, förnyelsebar energi, grön skatteväxling och cirkulär ekonomi. Allt detta är absolut nödvändigt med tanke på hur akut läget är för vår jord. En fråga som ingen vill beröra är dock idén om den eviga tillväxten.

Cornucopia - 07 nov 13 kl. 15:55

Det här är inte kapitalism - det är tillväxtism, och det är inte bra för oss

Nedanstående är en fri översättning av Umair Haques inlägg hos Harvard Business Review. Översatt och återpublicerad med tillstånd.

Du vet de där sekterna som väntar på att utomjordingar ska komma ett exakt datum och klockslag nästa år för att rädda mänskligheten?

Supermiljöbloggen - 28 okt 18 kl. 18:18

Hannes Anagrius: En ekonomi oberoende av tillväxt

KRÖNIKA DEL 2 av 1. Hur kan ekonomin designas så att den ökar välbefinnandet inom planetens gränser, oavsett om ekonomin växer eller krymper? I förra delen av denna krönika (här) beskrev jag de enorma svårigheterna med att förena evig ekonomisk tillväxt med ett hållbart samhälle.

Cornucopia - 24 nov 15 kl. 15:57

Asylkrisen: Verklighetens resursbegräsningar kom ikapp Miljöpartiet

Regeringen stramar på egen hand åt asylmöjligheterna kraftigt. Verkligheten med begrepp som tillväxtens gränser, resursbegränsningar och resursbrist - begrepp varje riktig Miljöpartist borde känna till, kom slutligen ikapp Miljöpartiet och Åsa Romson ska börjat gråta på regeringens presskonferens.
Medialt uttrumpetat asylboende som kunde täcka 4-5 timmars asylsökande en enda dag, men som fortfarande inte är i drift, trots att det haussades av Migrationsverket och Kriminalvården för två månader sedan.

Cornucopia - 26 sep 13 kl. 14:59

Ättestupan återinförd i Stenungsunds kommun

Stenungsunds kommun verkar ha nappat på mina tidigare idéer om att den gamla kära nordiska traditionen ättestupan ska återinföras. När pensionärerna blir för dyra i drift ser man helt enkelt till att de hoppar för samhällsekonomins skull, vilket nu tillämpats i Stenungsunds kommun under överinseende av två närvarande handläggare från kommunen. Den moderniserade varianten är att man får gamlingen, i detta fall en 84-årig dam, att hoppa från balkongen och man behöver alltså inte längre söka upp ett högt och brant berg.

Cornucopia - 29 sep 13 kl. 15:40

Blackstone är positiva till USA:s ekonomi

I media basuneras det ut att förvaltaren Blackstone säger att ekonomin är i en "episk kreditbubbla", vilket utmålas som att kraschen är nära förestående. Men i själva verket är Blackstone istället positiva till ekonomin, även om den är driven av en enorm kreditbubbla. (CNBC, Schibsted/SvD:s översättning av den amerikanska artikeln)

Samtidigt ligger uttalandena om att USA:s ekonomi bara kommer orka växa i intervallet 1 - 3% om året i linje med att man når tillväxtens gränser.

DalaDemokraten - 21 aug 14 kl. 09:06

Jorden har förbrukat årets resurser

Diskussionen om tillväxt väcktes på allvar med Romklubbens rapport ”Tillväxtens gränser” 1972. Därefter har diskussionen somnat in, vaknat till och åter somnat in ett antal gånger..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.