PrivataAffärer > Ekonomi

Thursday, 29 October, 14:01

PrivataAffärer - 15 okt 20 kl. 15:32

Bratt: Se upp för överexponering mot USAFrida Bratt, sparekonom på Nordnet, noterar att antalet Nordnetkunder som äger USA-fonder har ökat med 70 procent bara i år, nordiskt. ”Men bland svenska kunder är ökningen inte lika stor – här hade vi redan ett stort ägande i USA vid årets början. På två år har ägandet i USA-fonder bland Nordnets svenska kunder ökat med 30 procent”, meddelar sparekonomen som lyfter att det främst är Nordnets finska kunder som riktat blickarna mot USA, där har antalet ägare av USA-fonder mer än dubblerats sedan årsskiftet. ”Att spararna vill ha USA är inte så konstigt, med tanke på hur den amerikanska börsen presterat de senaste åren. I USA-fonderna får spararna exponering mot de techjättar som dragit uppgången”, skriver Frida Bratt.
Läs mer på PrivataAffärer
Läs mer om:
USA, Bratt, Nordnet, Nordnetkunder, Nordnets, Frida Bratt, SPP Aktiefond USA Swedbank Robur Access USA Handelsbanken USA Index Criteria Länsförsäkringar USA Indexnära Nordnet Indexfond USA AMF Aktiefond Nordamerika SEB Nordamerikafond Småbolag Öhman Etisk Index USA Swedbank Robur USA Skandia USA Källa, Om

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: BrattSe upp för , överexponeringmot , USA
PrivataAffärer - 06 maj 19 kl. 13:00

Sparekonomen: Se över din USA-exponering i portföljen

Den exceptionella uppgången på de amerikanska börserna de senaste åren har ökat andelen USA i vårt sparande markant, år efter år. Om du sparat i en indexfond som placerar globalt har den i mångt och mycket blivit en USA-fond, menar Frida Bratt. – Det ger anledning att se över din totala USA-exponering, säger hon.

PrivataAffärer - 28 apr 20 kl. 06:45

Bratt: Spararna rusar till techjättarna

– Spararna har rusat till de amerikanska techjättarna under det oroliga första kvartalet. Förhoppningen är att bolag som surfar på megatrender ska parera krisen, samtidigt som vissa av jättarna ju rentav ”tjänar” på hemmasittandet, säger Frida Bratt. Till exempel har har antalet Nordnetkunder som äger Microsoftaktier ökat med 39 procent sedan årsskiftet.

PrivataAffärer - 24 mar 20 kl. 16:33

Bratt: Konstigt att fondbolagen agerar olika

Många fondsparare har under de senaste dagarna upplevt något de troligtvis inte varit beredda på – deras besparingar är inlåsta och går inte att ta ut från vissa fonder. Turbulensen som rått på börsen till följd av coronavirusutbrottet har även skakat om företagsobligationsmarknaden rejält och vissa fonder med exponering mot just företagsobligationsmarknaden har stängt ned sin handel. Det rör sig om stora fondförvaltare med tusentals sparare såsom bland annat Spiltan, SEB, Carnegie och Lannebo som meddelat att de stängt handeln.

PrivataAffärer - 20 mar 20 kl. 06:57

Bratt: Bara början för Swedbank

– Det är ett kraftfullt agerande från Finansinspektionen, och det är rimligt med tanke på de allvarliga uppgifter som framkommer i rapporten. Bland annat att man vetat om penningtvätten men inte vidtagit lämpliga åtgärder men också att man undanhållit information. Det är otroligt allvarligt, säger Frida Bratt.

PrivataAffärer - 20 maj 20 kl. 07:33

Bratt: Så kan coronapandemin förändra vårt sparande

För det första tror Frida Bratt att svenskarna kommer att hålla hårt i plånboken och spara i stället för att konsumera. – Till nationalekonomers och politikers förtret lär vårt så kallade försiktighetssparande komma att öka. Det vill säga fler – de som har möjlighet – kommer på grund av oron för sämre tider hålla hårdare i plånboken, minska konsumtionen och istället lägga pengarna på en buffert, säger hon.

PrivataAffärer - 11 maj 20 kl. 13:00

Bratt: Fällorna med ISK i turbulenta tider

Du som sparar via ett investeringssparkonto slipper skatta för vinster vid försäljningar av värdepapper. Men du får inte göra några avdrag vid förluster. I stället betalar du en schablonskatt baserat på statslåneräntan och ditt kapitalunderlag, det vill säga genomsnittet av värdet på ditt konto i början av varje kvartal samt de insättningar du gör under året.

BT - 12 feb 12 kl. 16:56

Bratt-Fredricson vann Gina Tricot GP: "Sveriges bästa tävling"

Lisen Bratt-Fredricson vann Gina Tricot Grand Prix finaste klass ? och blev därmed 115 000 kronor och en biljett till Göteborg Horse Show rikare. Bratt-Fredricson vann 1,55-klassen i konkurrens med den yttersta eliten.

BT - 12 feb 12 kl. 16:56

Bratt-Fredricson vann Gina Tricot Grand Prix: "Sveriges bästa tävling"

Lisen Bratt-Fredricson vann Gina Tricot Grand Prix finaste klass ? och blev därmed 115 000 kronor och en biljett till Göteborg Horse Show rikare. Bratt-Fredricson vann 1,55-klassen i konkurrens med den yttersta eliten.

PrivataAffärer - 15 maj 20 kl. 10:09

Bratt: Tydligt vilka som står på spararnas sida

Det har varit många turer fram och tillbaka i debatten kring avgiftstak vid flytt av fondförsäkring eller depåförsäkring. Finansdepartementet föreslog tidigare i vår ett maxbelopp om 600 kronor för flyttkostnader, en lagändring som föreslås träda i kraft den 1 januari 2021. Flera pensionsbolag ställde sig på tvären till lagändringen och sju av de största pensionsbolagen vädjade i ett brev till regeringen om att de aviserade lagändringarna skulle skjutas upp, med hänvisning till coronapandemin.

PrivataAffärer - 12 jun 20 kl. 04:00

Bratt: Sparare utestängs från emissioner

Just nu driver Frida Bratt en kampanj på sociala medier under hashtaggen #fixaISK. Sparformen investeringssparkonto, ISK, för med sig en hel del brister, anser hon. Den största är att du som innehavare av ett ISK-konto inte kan delta i en emission med dina befintliga aktier.

PrivataAffärer - 25 jun 20 kl. 04:00

Frida Bratt: Åtta av tio vet inte vad en aktieindexfond är

När de deltagande fick frågan ”vad är en aktieindexfond” svarade 51 procent direkt att de inte vet. En del tror att en indexfond är en aktivt förvaltad fond, en bosparfond eller en statlig fond. Bara 22 procent svarade rätt.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.