DN > Ekonomi

Saturday, 24 October, 10:45

DN - 12 okt 20 kl. 10:29

11.45: Följ utdelningen av Riksbankens ekonomiprisVid 11.45 tillkännager Kungl. Vetenskapsakademien vem som tilldelas Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Riksbankens, Kungl, Alfred Nobels

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: 11.45, Följ, utdelningenav , Riksbankens, ekonomipris
Ekonomistas - 10 apr 14 kl. 09:00

Riksbankens fortsatta motsägelser och undvikande svar om skuldsättningen

Riksbanken upprepade vid sitt senaste penningpolitiska beslut sina påståenden om att en lägre ränta skulle öka riskerna med hushållens skuldsättning. Samtidigt motsägs dessa påståenden av Riksbankens egen analys. På en direkta fråga om detta vid senaste presskonferensen svarar Ingves fortsatt undvikande.

Ekonomistas - 12 maj 14 kl. 09:38

Riksbankens nya undersökning av skulderna – missvisande slutsatser, eller medveten desinformation?

English translation. Riksbanken har i en ny ekonomisk kommentar om hushållens skulder, presenterad med presskonferens och tal av direktionsledamoten Cecilia Skingsley, kommit med till synes dramatiska slutsatser och en till synes stor nyhet, som dessutom fått stort genomslag i media: Skuldproblemet skulle vara mer omfattande och utbrett än vad som varit känt. Hushållen skulle överlag vara högt skuldsatta om man ser till deras inkomster – framför allt låg- och medelinkomsttagare.

Ekonomistas - 11 jan 16 kl. 12:16

Riksbankens stöd till Ukraina

Riksbankens träffade i september ett så kallat swappavtal med Ukrainas centralbank som innebär att Riksbanken på begäran byter upp till 500 miljoner i dollar mot motsvarande belopp i hrynia. Avtalet löper på sex månader. Avtalet är tillkommet på förfrågan från Ukrainas centralbank och på uppmaning av IMF.

Regeringen - 30 jan 13 kl. 13:33

Betänkande om Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning

Utredningen om Riksbankens finansiella oberoende och balansräkning har i dag lämnat sitt betänkande till finansmarknadsminister Peter Norman. Förslaget syftar till att säkerställa Riksbankens finansiella oberoende och uppfylla de krav som unionsrätten ställer på en oberoende centralbank. Det omfattar bland annat storleken på och finansieringen av valutareserven, samt storleken på Riksbankens egna kapital.

Ekonomistas - 03 mar 14 kl. 09:35

Riksbankens måluppfyllelsen ser inte bättre ut med KPIF- och KPIX-inflationen

[English translation.] Riksbankens inflationsmål är 2 procent för KPI-inflationen. Genomsnittlig inflation sedan 1995, då inflationsmålet började gälla, är bara 1,4 procent.

Cornucopia - 29 nov 18 kl. 13:40

Riksbankens killgissning av BNP missade 0.7 procentenheter - anser att SCB har fel

"När inte kartan och verkligheten stämmer överens, gäller kartan!"Riksbankens killgissning (=högavlönade nationalekonomer) kring Sveriges BNP missade med 0.7 procentenheter.

PrivataAffärer - 23 okt 19 kl. 10:00

Riksbankens räntebana i fokus inför torsdagens räntebesked

Samtliga åtta ekonomer som Infront Data har tillfrågat räknar med att Riksbanken kommer att meddela att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent. Vid räntebeskedet i september överraskade Riksbanken marknaden med att hålla fast vid sin tidigare signal om nästa räntehöjning. Marknadsaktörer hade räknat med en signal om senare höjning givet de mörkare utsikterna och ökade riskerna, samt att flera större centralbanker redan hade börjat lägga om policyn i mer expansiv riktning.

Dagens PS - 18 dec 19 kl. 10:29

Källor: Kontanter borta från Riksbankens lager

Dagens Industri avslöjar att Riksbanken har haft brister i sin kontanthantering i och att ”mindre summor” ska ha försvunnit från Riksbankens lager i Broby. ”Vi var inte helt i mål med att åtgärda brister i kontrollmiljön”, säger en chef på myndigheten. En stor del av bristerna kring Riksbankens kontanthantering rör maskiner för makulering av gamla sedlar, som är placerade på bankens kontor i Broby utanför Arlanda.

Ekonomistas - 24 sep 14 kl. 13:19

Avslöjande intervju med Karolina Ekholm om Riksbankens inflationsprognoser

I en utförlig intervju med Nyhetsbyrån Direkt avslöjar vice riksbankschef Karolina Ekholm hur Riksbankens justeringar av modellprognoserna gjort att inflationsprognoserna blivit tendentiösa och systematiska överskattningar av inflationsrisken. Hon påpekar också att jag varnade för systematiska överskattningar och reserverade mig explicit mot inflationsprognosen från och med december 2012. Det var allså ingen hemlighet på Riksbanken att det var problem med prognoserna.

Cornucopia - 07 jul 15 kl. 07:55

Gästinlägg: Riksbankens QE gör det dyrare för folk att lösa lån eller flytta

Riksbankens QE-program sänker de långa räntorna, vilket gör att ränteskillnadsersättningen stiger för den som t ex via skilsmässa eller flytt på grund av nytt jobb måste betala mer ersättning till banken som kompensation för att lösa bundna lån i förtid. Detta trots att bankerna kan tjäna stora belopp på värdestegringarna på obligationerna. Nedanstående är ett gästinlägg från läsaren Anders Svensson, med konkreta exempel:

QE gör det dyrare att lösa bundna lån

Bankerna använder bolånen som säkerhet för sin upplåning (de emitterar säkerställda obligationer som finansiering för bolånet) och dessa obligationer kan handlas med god likviditet på marknaden.

Cornucopia - 19 nov 15 kl. 11:16

Riksbanken: De finansiella marknaderna fungerar allt sämre - och det är Riksbankens fel

Riksbankens riskenkät visar på att finansmarknadernas aktörer anser att de finansiella marknaderna i Sverige fungerar allt sämre. Orsaken är Riksbanken själv, där de extremt låga räntorna och Riksbankens kvantitativa lättnader (QE) genom obligationsköp förstör marknadens likviditet. Likviditetsfällan verkar slå igen på allvar.

Fler nyheter från DN

DN - 13 timmar sedan

Sverige tjänar på Bolsonaros upprustning

Försvarsbolaget Saab har levererat sitt första F-39E Gripenplan till Brasilien. Vid en ceremoni i huvudstaden Brasília sprutade landets….

DN - 14 timmar sedan

Här är elbilen som ska bli Volkswagens storsäljare

Efter tre kommer fyra och efter Volkswagen ID.3 således ID.4.

DN - 18 timmar sedan

Liberalerna står bakom las-budet

Även Liberalerna säger ja till las-förslaget som Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK kommit överens om, skriver Dagens….

DN - 18 timmar sedan

Sju av LO-förbunden om las-budet: ”En krigsförklaring”

Utåt sett enigt. Men det mullrar fortsatt i LO-leden kring las. Sju av 14 LO-förbund kallar Svenskt Näringslivs las-bud för en ”.

DN - 21 timmar sedan

Huawei fortsätter växa trots utmaningar från omvärlden

Svartlistning och covid-19-pandemin försvårar tillvaron för kinesiska telekomjätten Huawei..

DN - 22 timmar sedan

Ägarturbulens med SAS räddningspaket – staten måste öka ägandet

Räddningen av SAS innebär att ägarbilden helt stöps om. Många småsparare avböjde nya aktier, in träder stora räntefonder samtidigt som….

DN - 22 timmar sedan

TV3 flyttar till Sverige: ”Kommer att ha en aktiv roll”

TV3 och Viaplay flyttar hem till Sverige efter att ha sänt i över 30 år via Storbritannien..

DN - 23 timmar sedan

Så ökar inkomstpensionen nästa år

Nästa år ökar inkomst- och tilläggspensionen med 0,5 procent, enligt nya beräkningar från Pensionsmyndigheten..

DN - Igår: 10:14

Kommunerna larmar: ”De svagaste drabbas när Arbetsförmedlingen lägger ner kontor”

Sveriges kommuner larmar om ett försämrat stöd från Arbetsförmedlingen i en färsk undersökning från SKR..

DN - Igår: 09:31

Grannar rasar mot Microsofts bygge av serverhall i Gävle

Trasiga telefonledningar, sönderkörda vägar och brist på vatten har blivit ny vardag för de boende i ett av de områden i Gästrikland där….

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.