Ekonomistas > Ekonomi

Friday, 30 October, 13:57

Ekonomistas - 21 sep 20 kl. 07:19

Milton Friedman och CSR – 50 år senareFör ganska precis 50 år sedan, den 13 september 1970, publicerade The New York Times Magazine en artikel av ekonomen Milton Friedman med titeln “The social responsibility of business is to increase its profits”. Artikeln är en spetsigt formulerad attack på tanken om Corporate Social Responsibility, CSR, idén att företag måste ta ett samhällsansvar bortom maximerandet av aktieägarnas vinst.  Artikeln har kommit att bli en symbol för ena sidan i den kamp om definitionen på vad företag egentligen är bra för som pågått i mer än 50 år. Debatten tog extra fart förra året då den inflytelserika amerikanska organisationen Business Roundtable ändrade sin syn på vad syftet med företag är. Under lång tid hade de slagit fast att ett företags ytterst
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Friedman, CSR,  The New York Times Magazine, Milton Friedman,  Corporate Social Responsibility,  Business Roundtable, Taylor,  meckling, Jensen, Bernards Functions, Executive, Milton Friedmans, Friedmans, VD, VDn,  benabou, Tirole, Zingales, Walmarts, Walmart,  porter, Kramer,  robert,  ekonomistas, Methodology, Positive Economics,  Chicago Booth Stigler Center

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Milton, Friedmanoch , CSR50 , år, senare
Newsmill - 10 apr 11 kl. 20:16

Moderaterna vinner på att övergå från Friedman till Adam Smith

Adam Smith förespråkade en progressiv beskattning och en välfärdsstat som har likheter med dagens svenska modell, dock med större liberala inslag. Nyliberala ekonomer med Milton Friedman i spetsen har dock förvanskat Adam Smiths budskap till en laissez- faire ekonomi som idag försvårar en konstruktiv dialog mellan höger och vänster och förhindrar en nödvändig liberalisering av välfärdsstaten. Det skriver Hedi Bel Habib, fil doktor, forskare och samhällsdebattör..

UNT - 05 jan 20 kl. 07:00

Friedman varken sågas eller hyllas

Som ung såg Dag Thelander Milton Friedman som fienden..

VA - 30 maj 11 kl. 19:34

Ny topputbildning inom CSR

30 maj I höstas gjorde Veckans Affärers systertidning CSR i Praktiken en rundringning till kursansvariga vid flera av landets högskolor och universitet som berättade att intresset för CSR som ämne ökar stadigt. Men det fanns ett problem. Universitetens uppgift är att förbereda studenterna för arbetslivet genom att ge dem förutsättningar för att förstå världen omkring dem, men en kartläggning av CSR-utbildningar 2010 vid några av Sveriges mest prestigefulla lärosäten vi gjort visade att så tyvärr inte var fallet.

BT - 27 aug 13 kl. 14:11

Öka engagemanget i CSR-frågor

I slutet av april rasade en fastighet i Bangladesh huvudstad Dhaka samman och 1 100 personer dog, de flesta var kvinnliga sömmerskor. Det väckte stor uppmärksamhet i Sverige, Europa och USA eftersom Bangladesh är ett viktigt producentland för kläder och textilier. Cirka 7 procent av Sveriges import av kläder kommer från Bangladesh.

Sydsvenskan - 04 jan 12 kl. 06:30

Företag ska få hjälp med CSR-arbete

Organisationen Företagarna håller på att dra igång ett nätverk för att hjälpa småföretagare med deras CSR-arbete.
Att göra mer än vad lagar och regler kräver.Så kan man kortfattat förklara CSR, corporate social responsibility, att i sitt företagande ta ett socialt, miljömässigt, ekonomisk och etiskt ansvar.?

VA - 18 maj 11 kl. 07:00

CSR-frågor ignoreras

18 maj När drygt 100 professionella finansmarknadsaktörer fick frågan vad de tycker är viktigt då de ska ta ett investeringsbeslut eller genomföra en bolagsanalys visade det sig att sociala medier och CSR-frågor var av underordnad betydelse. Det som däremot hamnade högst upp på listan bland förvaltarna och analytikerna var tillgängligheten till bolagsledningar, men även informationskvalitén spelar en stor roll. Varför spelar inte CSR-frågor större roll?

YLE - 06 mar 17 kl. 11:38

Freestyleskidaren Milton Holmqvist gör volter på skidor i backen

Karisbon Milton Holmqvist har stått på skidor sedan han var fem år gammal. Tio år senare är tricken flera och mera våghalsiga. Holmqvist tränar fyra, fem gånger i veckan i hemmabacken i Påminne i Pojo.

Skånskan - 04 feb 20 kl. 12:45

10-åriga Milton Felländer med i Infruset

10-åriga Milton Felländer kommer att medverka i musikföreställningen Infruset – Själens skrubbsår på Malmö Live.Milton Felländer är känd från så väl Matilda the Musical som Skönheten och Odjuret på Malmö Opera. I Infruset, som bygger på Mando Diaos Fröding-album med samma titel, står Milton Felländer på scen tillsammans med Mando Diaos sångare Björn Dixgård, Arja Saijonmaa, Shirin El-Hage och nycirkusartisten Christel Stjernebjerg.

Sydsvenskan - 16 nov 13 kl. 06:30

Vad betyder CSR för dig?

CSR Forum Sverige är ett lokalt och ideellt nätverk som startade 2010. I dag har föreningen sjuttio medlemmar och de flesta var med på onsdagsseminariet med rubriken ”Vem åt du lunch med den 13 november?”– Hos oss representerar man sig själv, sitt eget intresse för hållbarhetsfrågor, inte ett företag, berättar Nina Strandberg, ordförande i den fem personer stora styrelsen.

DI - 08 apr 11 kl. 19:27

Ingen ny rättegång för Berth Milton

Det blir ingen ny rättegång för Berth Milton, porrimperiet Private Media Groups största ägare. Därmed står kammarrättens dom fast och Berth Milton miljonskattesmäll är ett faktum..

Affärsvärlden - 22 apr 13 kl. 09:22

Berth Milton stämmer svenskt företag på miljardbelopp

Skattesmitaren Berth Milton har gett sig in i vindkraftbranschen. Men Milton stämmer nu ett svenskt bolag, som konstruerar havsbaserade våg- och vindkraftverk, rapporterar Aftonbladet..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.