Alliansfritt Sverige > Opinion

Wednesday, 24 April, 00:06

Alliansfritt Sverige - 24 jan 11 kl. 14:54

Anders Borg bromskloss i miljöpolitikenMILJÖPOLITIK. Att försvarsdepartementet fjärrstyrs av Anders Borg på finansdepartementet är vid det här laget välkänt, och även skälet till den förra moderata försvarsministern Mikael Odenbergs avgång. Nu avslöjar Supermiljöbloggen att Borgs inflytande även sträcker sig till miljödepartementet:
Sveriges finansminister Anders Borg (m) har de senaste åren systematiskt motarbetat ett antal viktiga klimatsatsningar. Supermiljöbloggen har gått igenom en rad nyckelbeslut där Borg satt sig på tvären:

Tågunderhåll. Anders Borg är generellt negativ till satsningar på tåg, vare sig det handlar om underhåll eller investeringar i nya banor. Borg tycker att järnvägsinvesteringar är "ineffektiva" som klimatåtgärder, att vägar är fem gånger viktigare än järnvägar och att vi satsat för mycket pengar på tågen.Höghastighetståg. Vid ett flertal tillfällen har Anders Borg avfärdat höghastighetståg i Sverige eftersom han tycker det är för dyrt. Borg satsar hellre statens pengar på att bygga ut E22 till en motorväg än att bygga Ostlänken, som skulle kunna länka ihop Norrköping och Linköping med Stockholm.Kilometerskatt. Trots att samtliga riksdagspartier i klimatberedningen år 2008 ställde sig bakom förslaget om en kilometerskatt för tunga lastbilar som ett sätt att minska transportutsläppen, så har förslaget inte genomförts. Även här är Anders Borg motståndare. Under valrörelsen tog Borg i så hårt att han fälldes i Aftonbladets lögndetektor när han våldsamt överdrev kilometerskattens effekter.Bensinskatt. Under valrörelsen menade Borg att höjd bensinskatt med 49 öre litern skulle kosta "flera tusen jobb".Vargjakt. Anders Borg är en av pådrivarna när det gäller vargjakten. Under valrörelsen åkte han tillsammans med Fredrik Reinfeldt till Värmland och lovade mer vargjakt vid en eventuell valseger.Utsläppsminskningarna. Anders Borg har öppnat för att sälja de svenska utsläppsminskningarna istället för att kassera dem, vilket skulle innebära att alla klimatansträngningar som svenskarna gjort de senaste åren skulle vara förgäves.Talande för Anders Borgs inställning i miljöfrågor är att han rent allmänt tycks vara emot miljö- och klimat- åtgärder därför att de inte är ekonomiskt lönsamma enligt honom. Som den sanna Moderaten är det profiten framför allt som gäller.
Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Borg, MiljÖpolitik, Anders Borg, Mikael Odenbergs, Supermiljöbloggen, Borgs, Sveriges, Tågunderhåll, Sverige, E22, Ostlänken, Norrköping, Linköping, Stockholm, Aftonbladets, Fredrik Reinfeldt, Värmland, Anders Borgs, Moderaten

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Anders, Borg, bromsklossi , miljöpolitiken
GöteborgsPosten - 15 sep 14 kl. 15:27

Anders Borg lämnar politiken

Anders Borg lämnar politiken. Efter valförlusten för Moderaterna tänker han ge sig ut och söka nytt jobb..

NSD - 29 jan 13 kl. 02:25

MP: Borg bromsar miljöpolitiken

Finansminister Anders Borg har visat ett uttalat ointresse för klimatfrågor, anser Miljöpartiet i en ny promemoria kallad Fem förlorade år. Inför tisdagens miljödebatt i riksdagen berömmer språkröret Gustav Fridolin i stället centerpartistiska miljöministern Lena Eek..

Världen Idag - 15 sep 14 kl. 00:00

Anders Borg lämnar politiken

- Jag har nu varit finansminister i åtta år, det har varit en lång och spännande resa, sa Anders Borg (M) vid en presskonferens på måndagseftermiddagen. Han uttryckte att han kände en tacksamhet gentemot Fredrik Reinfeldt och det samarbete och förtroende de haft för varandra, något han kallade unikt. - Jag känner en stolthet över det vi åstadkommit, sa han och nämnde bland annat starka offentliga finanser.

SN - 17 feb 15 kl. 08:13

Anders Borg skiljer sig – för Dominika Peczynski

Anders Borg (M), före detta finansminister och från Katrineholm, ska skilja sig. Det berättar han för expressen.se.

BT - 20 sep 12 kl. 13:49

Hårda angrepp på Anders Borg

Oppositionen pressade Anders Borg när budgeten debatterades i riksdagen. Regeringen spräcker överskottsmålet, men sänker ändå bolagsskatten, sade talesmannen Fredrik Olovsson (S).
- Politisk opportunism, svarade finansministern.

YLE - 12 mar 15 kl. 04:26

"Vartiainen vill bli Finlands Anders Borg"

Den ekonomiska rapport, som samlingspartistiska riksdagskandidaten Juhana Vartiainen och förra svenska finansministern Anders Borg publicerade på onsdagen, är ett samlingspartistiskt beställningsarbete. Den här bredsidan levererar två kända nationalekonomer på vänsterkanten. Inget i rapporten överraskar.

BT - 10 dec 14 kl. 08:35

Anders Borg till Kinnevik

En comeback till politiken för Anders Borg ser allt mer avlägsen ut. Den tidigare finansministern föreslås nu som vice ordförande i Kinneviks styrelse av valberedningen. Borg föreslås också ta plats i mobiloperatören Millicoms styrelse.

Alliansfritt Sverige - 16 jun 14 kl. 15:40

De gånger Anders Borg sågats av experter – vi har hela listan

Anders Borg brukar ofta, framför allt från borgerligt håll, beskrivas som en extremt ansvarsfull finansminister som lotsat Sverige igenom en svår finanskris. Det är till viss del sant, men det är långt ifrån hela sanningen. Det är nämligen så att Borg int är någon felfri halvgud utan han har gjort flera flera felbedömningar framför allt i sitt arbete som finansminister vilket han fått massiv kritik för.

YLE - 10 mar 15 kl. 13:38

Anders Borg – en politiker i ekonomkläder eller tvärtom?

Anders Borg var finansminister i Sverige i åtta år. Under samma tid skakades hela Europa av den nedgång som eurokrisen förorsakat. Anders Borg - en leende, intellektuell man - klarade galant av krisen.

Nyheter 24 - 08 jul 11 kl. 22:26

Anders Borg - 5:e sexigaste politikern


Sveriges finansminister Anders Borg är femte sexigaste politiker. Hästsvansen, ringen i örat och de runda glasögonen. Sveriges näst mäktigaste har styrt den ekonomiska politiken med järnhand sedan 2006.

Alliansfritt Sverige - 18 nov 13 kl. 20:08

Sverige i recession – Anders Borg: whatever

Sverige ser ut att befinna sig i recession. Det senaste kvartalet har industrin tvingats reat ut sina lagervaror till ett värde av 10 miljarder kronor, vilket befaras komma att trycka ned BNP till under minusgränsen. Detta skulle innebära att vi för första gången sedan år 2009 har en krympande ekonomi två på varandra följande kvartal.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.