Nyteknik > Teknik

Monday, 28 September, 04:54

Nyteknik - 16 sep 20 kl. 15:45

”Kärnkraft är kraftslaget med lägst klimatutsläpp”REPLIK. Visst vore det bra med skatt på klimatutsläpp, men från svensk el är det inte mycket att hämta – särskilt inte kärnkraftsel, skriver Lars Wiegert..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Replik, Lars Wiegert

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kärnkraftär , kraftslagetmed , lägst, klimatutsläpp
BT - 13 aug 12 kl. 00:30

Klimatutsläpp eller välfärd

Sommaren har visat upp extremt väder. Inte bara här hemma, där alla fördomar om Sjuhäradsbygden och regn tyvärr har slagit in, utan också ute i världen. Till exempel har USA sett den värsta torkan sedan man började med metodiska väderstudier.

Supermiljöbloggen - 29 mar 16 kl. 12:01

C-studenter: Svensk kärnkraft har fortfarande en viktig roll att fylla i Europa och världen

Svenska Dagbladet publicerar idag ett debattinlägg från C-studenterna med titeln "Kärnkraften behövs för klimatets skull" i vilken C-studenterna tar ställning för att bevara den svenska kärnkraften. Här på Supermiljöbloggen publicerar vi Centerstudenternas mer utförliga inlägg i ämnet.  Klimatavtalet i Paris var förmodligen 2010-talets största miljöpolitiska framgång.

Sydsvenskan - 27 nov 14 kl. 18:35

Iran behöver kärnkraft

Mats Skogkär försöker i tisdagens (25/11) ledare misstänkliggöra Irans motiv att skaffa kärnkraft genom att framhålla att landet har så omfattande olje- och gasreserver. Tillgänglig olja lär täcka behoven i 60 år och gasreserverna 200 år. Hur länge var det nu man kunde fortsätta bränna fossila bränslen om man vill uppnå klimatmålet 2 graders global temperaturhöjning?

Supermiljöbloggen - 16 aug 14 kl. 11:47

Sverige kan bygga ny kärnkraft

Chalmers, KTH och Uppsala Universitet vill bygga fjärde generationens kärnkraft i Sverige. De har ansökt om att få starta en reaktor i forskningssyfte, och frågan ligger på remiss hos vetenskapsrådet. Allianspartierna är splittrade i frågan.

Cornucopia - 25 dec 19 kl. 11:07

Just nu kommer 1.6% av Sveriges el från vindkraft - 43.0% från kärnkraft

Så här några få dagar innan den första permanenta nedstängningen av en av reaktorerna på Ringhals står vindkraften för 1.6% av Sveriges elkraft. Kärnkraften står för 43.

Supermiljöbloggen - 21 mar 14 kl. 10:57

Reinfeldt: ett förnybartmål skulle stänga svensk kärnkraft

Statsministern använde samma argument 2007 när Sverige lyckades förhandla ner förnybartmålet till år 2020, från 55 procent till 49 procent – ett mål Sverige dock nådde redan 2012. Under onsdagen gick statsminister Fredrik Reinfeldt igenom de svenska positionerna inför Europeiska rådets möte. Det är i dag som EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel för att bland annat diskutera EU:s nya klimat- och energimål till år 2030.

YLE - 03 dec 14 kl. 13:06

Axel Rappe: Kärnkraft – ett spel med höga insatser

Ny kärnkraft i Finland handlar inte enbart om behovet av större elproduktion. Nej nu har kärnkraftssäkerhet fått nya dimensioner när utomstående krafter finns med i spelet. Det ryska ägarskapet i Fennovoima är en balansgång mellan möjlighet och trovärdighet: Möjligheten eller en garanti av att ett nytt kärnkraftverk byggs och trovärdigheten mellan goda förbindelser österut och brist på trovärdighet västerut.

BT - 19 aug 14 kl. 10:01

Sverige bland de med lägst mängd utsläpp

Replik. Svar till Per Carlsson (S), BT 12/8.
Per Carlsson (S) skriver i att alliansen har misslyckats med att åstadkomma resultat inom miljöpolitiken och nämner bland annat miljömålen som exempel.

YLE - 20 okt 14 kl. 10:48

Kärnkraft blev ett hjärnspöke för Kanäs

Kärnavfall, vindmöllor och konstgjorda tidvattenbassänger. Idéerna kring Kanäs, det underjordiska oljelagret med tillhörande hamn i Kantlax, Munsala, har varit många. Hela debatten kom igång sommaren 2007 sedan statliga Beredskapscentralen sålt hela området till Herrfors som är en del av Katternökoncernen.

YLE - 03 aug 15 kl. 05:00

Lönsamheten för Fennovoimas kärnkraft blir allt sämre.

Elpriset i dag, är nästan hälften lägre, än det pris som oberoende beräkningar 2009 visade att ett nytt kärnkraftverk skulle kunna producera el för.
Det betyder att garantin för att Fennovoima ska ge sina finländska ägare billigare el kanske inte längre är så fördelaktigt. Elpriserna är nu mycket låga.

Helsingborgs Dagblad - 20 jan 16 kl. 20:35

Endast kärnkraft är förnybart

När ett vindkraftverk bromsar vinden med sin turbin och producerar el är just den vindens energi borta med vinden, utspridd och kan inte förnyas, utan vindkraftverket måste få ny energi från en annan vind.När solens energi fångas in av solceller och producerar el är den energin borta när det blir mörkt och kan inte förnyas, utan solcellerna måste nästa dag få ny energi från andra fotoner.När bioenergin har eldats upp och producerat el kan inte askan förnyas till nytt bränsle, utan kraftverket måste få ett annat bränsle att elda upp.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.