NT > Nyheter

Friday, 25 September, 22:28

NT - 16 sep 20 kl. 06:00

Forskningen ska vara fri av en anledningDet politiska inflytandet skadar forskningen, till förfång för samhället i stort..
Läs mer på NT

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Forskningenska vara , friav en , anledning
Expressen - 20 dec 15 kl. 18:34

Släpp forskningen fri från giriga snyltare

Stora internationella koncerner tjänar grova pengar på vetenskapliga tidskrifter. Det är skattebetalarnas pengar – och det gör forskningen svåråtkomlig. Sverige och EU måste sätta stopp för utnyttjandet..

YLE - 31 aug 16 kl. 04:40

Förslag: "Koncentrera forskningen till ett fåtal universitet"

Det är ekonomerna Bengt Holmström, Sixten Korkman och Vesa Vihriälä som i en promemoria till Finansministeriet kommer med ett förslag till ny arbetsfördelning inom universiteten. Enligt trion borde forskningen och fortsättningsstudierna koncentreras till ett fåtal enheter, medan merparten av universiteten skulle ägna sig åt att utbilda kandidater och magistrar. - Jag understöder arbetsgruppens tankar.

SvD - 30 nov 16 kl. 16:30

Hur fri kommer forskningen att vara?

Finns det plats för forskning som inte har ett nyttoperspektiv? Och måste den gå att förklara? Det undrar medieprofessor Jonas Ingvarsson med anledning av den rödgröna regeringens första forskningsproposition..

Alliansfritt Sverige - 07 nov 11 kl. 13:30

Regeringen hot mot den fria forskningen


TOPPSTYRNING. I går publicerade Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, Staffan Normark, och sex andra professorer en debattartikel där de kritiserar regeringen för att försöka styra forskningen allt mer:
Dagen trend, där grundforskningen ges ett alltmer begränsat utrymme, måste brytas. Fri grundforskning är lika viktig i dag som den alltid varit; det är den som lägger grunden till framsteg i ett längre perspektiv - längre än några få mandatperioder.

Sydsvenskan - 12 feb 12 kl. 00:05

Forskningen måste vara gränsöverskridande

Regeringen bör arbeta för ett effektivare samspel mellan humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning å ena sidan och teknik, medicin och naturvetenskap å den andra. Det skriver Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet, och Sven Strömqvist, vicerektor med ansvar för forskning vid Lunds universitet.
Sverige har unika möjligheter att etablera ett kluster av världsledande forskningscentra inom materialvetenskap och livsvetenskaper.

YA - 10 feb 12 kl. 06:30

Nyttan med fri forskning

En underjordisk sjö fyra kilometer under Antarktis is. Dit har ryska forskare nått efter att i flera år borrat sig genom inlandsisen på den frusna kontinenten.
Det är ett stort vetenskapligt framsteg eftersom sjön varit avskild från omvärlden i miljontals år och därmed kan innehålla helt okända livsformer.

Kristianstadsbladet - 19 feb 12 kl. 19:10

Kritik mot att mordmisstänkt var fri

Både polis och kvinnojourer är kritiska mot att 45-åringen som misstänks ha mördat sin före detta sambo i Malmö var på fri fot.
Bara några månader före mordet hade mannen dömts för brott mot den 39-åriga kvinnan. I fredags eftermiddag knivhögg mannen sin före detta sambo till döds på öppen gata i centrala Malmö.

YLE - 19 okt 15 kl. 05:19

Sotning släpps fri i landet om två år

Sotningen släpps fri i hela landet år 2017. Monopolsystemet med distriktssotare skrotas helt och hållet, säger man på inrikesministeriet. Men sotarna är skeptiska.

SvD - 03 mar 15 kl. 15:40

”Risk för fortsatt dränering av forskningen”

AstraZenecas besked att skrota forskningen i Södertälje chockade staden och de anställda. Facit tre år senare är att de flesta forskare fått nytt jobb. Men Forskningssverige har all anledning att frukta fortsatt dräneringen av läkemedelsforskningen..

Magazin24 - 18 dec 12 kl. 18:15

Fri entré på elitseriebandy och stöd till Bissen Brainwalk

Den 10 februari är det gratis att se Sandvikens Bandys sista elitseriematch och det kommer även att vara aktiviteter för att stödja Bissen Brainwalk. SAIK Bandy vill bjuda in hela världen till bandymatch. Den 10 februari spelas den sista elitseriematchen och då kommer det att vara gratis att se matchen plus att SAIK vill bidra till Bissen Brainwalk.

Cornucopia - 26 nov 18 kl. 08:29

Länsstyrelsen i Örebro torrlade vattendrag för "fri fiskvandring"

Länsstyrelsen i Örebro har via EU:S vattendirektiv sett till att riva ett antal dammar, för att återföra så kallad "fri fiskvandring". Resultatet blev att flera vattendrag blev helt torra, samt att förstås fisk och musslor helt sonika dog ut. Det verkar vara svårt att förstå att det inte bara går att avskaffa månghundraåriga vattenregleringar, som har tillkommit av en anledning.

Fler nyheter från NT

NT - 15 minuter sedan

Teknikaktier lyfte Wall Street

USA-börserna steg kraftigt på fredagen och it- och teknikaktiernas uppgång var en starkt bidragande orsak..

NT - 30 minuter sedan

Rånades av två män: "Jag blev yr när de sparkade"

Den äkta Gucci-väskan fångade de två männens intresse. Nu åtalas de för rån..

NT - 45 minuter sedan

Jens Holmström: "Jag är inte det minsta orolig"

Förlust mot Västervik. Trots det var det en ganska god känsla inom Vita Hästen efteråt. "Jag är inte ett dugg orolig", säger Jens Holmström..

NT - 45 minuter sedan

NHK:s perfekta premiär i Nyköping

NHK fick den perfekta premiären som nykomling. "Vi har kapacitet för att hänga kvar", sa Rasmus Claar efter segern mot sitt gamla lag..

NT - 1 timme sedan

Misstänks för grovt rattfylleri efter trafikolycka

Polisen hittade narkotika i en bil i samband med en trafikolycka i Kolmården på torsdagen..

NT - 1 timme sedan

Höjdpunkter: Vita Hästen–Västerviks IK i genrepet

Sista matchen innan den hockeyallsvenska starten. Hästen genrepade mot Västervik under fredagskvällen och här kan du se det bästa från matchen i Himmelstalundshallen..

NT - 1 timme sedan

Många döda i militärflygkrasch i Ukraina

20 personer har omkommit efter att ett militärflygplan i Ukraina kraschat, uppger landets inrikesdepartement..

NT - 1 timme sedan

Här invigs Hagebys speciella nybyggnad

Trots alla hinder på vägen har Hageby nu fått sin Paviljong – en särpräglad byggnad av flätat trä, framväxt ur ett gräsrotsinitiativ..

NT - 2 timmar sedan

Drottning Sonja: Kung Harald snart på benen

Norges kung Harald har lagts in på sjukhus. Orsaken är att den 83-årige regenten andats tungt, men han uppgavs av hovet på fredagskvällen vara på bättringsvägen...

NT - 1 timme sedan

Umeå får nej av SvFF – trots elva coronafall

Söndagens fotbollsmatch i superettan för herrar mellan Umeå och AFC Eskilstuna kommer att spelas som planerat, detta trots elva konstaterade fall av covid-19 i hemmalagets A-lagstrupp..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.