SR > Vetenskap

Friday, 18 September, 15:26

SR - I förrgår: 06:00

Granar dör i snabb takt i TysklandEtt allt varmare klimat har lett till rekordstora angrepp av barkborre på granskogar i flera länder i Centraleuropa. Mycket pekar på att granskogar utanför kallare bergsområden inom bara ett fåtal år kan att försvinna..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Tyskland, Centraleuropa

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Granar, döri , snabb, takti , Tyskland
Skånskan - 22 dec 18 kl. 09:00

Julgranar huggs i hög takt

brodda Många har som tradition att hugga sin egen julgran.
– Människor vill ha en naturupplevelse, säger Håkan Olsson som driver Nybyggets granar i Brodda utanför Skurup.Anders Nilsson och hans söner Arvid och Anton har hittat den perfekta granen enligt dem.

Corren - 29 jan 19 kl. 13:00

Attackerade granar ska undersökas

Granar som angrips av den åttatandade granbarkborren går ofta en snabb död till mötes..

NT - 29 jan 19 kl. 13:00

Attackerade granar ska undersökas

Granar som angrips av den åttatandade granbarkborren går ofta en snabb död till mötes..

BT - 18 jan 15 kl. 06:57

Med siktet inställt på svårfångade svin

Hur många vildsvin som finns i Sverige är oklart. Siffrorna som nämns tyder på en stam någonstans mellan 150000 och 300000. Men det handlar om uppskattningar, det finns uppgifter på att stammen är ännu större.

BT - 18 jan 15 kl. 06:57

Med kikarsiktet inställt på svårfångade svin

Hur många vildsvin som finns i Sverige är oklart. Siffrorna som nämns tyder på en stam någonstans mellan 150000 och 300000. Men det handlar om uppskattningar, det finns uppgifter på att stammen är ännu större.

Supermiljöbloggen - 18 jan 16 kl. 09:25

Satsa på klimatsmart julgransplundring

Såhär i mitten av januari växer bergen av gamla julgranar på gatorna i vårt avlånga land. Många verkar tro att ett tio meter högt berg av granar förmultnar snabbare än solen hinner ner på de asfalterade storstadsgatorna. Istället för att bygga på högen finns det alternativ för de som vill göra något klimatsmart med sin gran.

BT - 23 dec 13 kl. 09:01

Julfredens ande var starkare

Vid 1914 år slut hade första världskriget knappt börjat. Ändå hade närmare en miljon soldater skadats, dödats eller försvunnit i striderna. Den första krigsjulen kom dock att överraska såväl det högsta befälet som politiker på båda sidor av fronten.

BT - 25 dec 14 kl. 22:11

Julfredens ande var starkare

Vid 1914 år slut hade första världskriget knappt börjat. Läs Mikael Hermanssons krönika. Ändå hade närmare en miljon soldater skadats, dödats eller försvunnit i striderna.

Sydsvenskan - 24 apr 11 kl. 01:30

Livet på gränsen

Foto: Anna Bank
Sydsvenskan har besökt ödestaden Pripjat i den övergivna tremilazonen runt Tjernobyl, och byn Stracholissia utanför.
ZONEN
Tjernobyls vita bussar går i skytteltrafik till och från den stängda zonen, fjorton mil norr om huvudstaden Kiev i Ukraina. Katastrofen 1986 har blivit ett turistmål för dem som minns och vill se med egna ögon och för dem som tycker att det är ett fräckt ställe att ha varit på.

Kristianstadsbladet - 09 aug 11 kl. 06:30

Lägret blir till utsmyckning och papper

Efter jamboreens slut förvandlas nu scoutlägret, byggt för 40?000, till papper och rondellutsmyckningar. - När besökare tog fram kameran och förevigade det man hade byggt, det var en fantastisk känsla, säger funktionären Mads Larsen.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Svenska barrträd överlevde istiden

Tidigare har man trott att alla barrträd spred sig norrut i takt med att istäcket under senaste istiden drog sig norrut. Ny forskning ledd av en grupp vid Uppsala universitet har nu funnit helt unika genuppsättningar i skandinaviska granar och tallar, vilket tyder på att dessa övervintrade ovanför istäcket, på så kallade nunataker. De kan också ha övervintrat på skyddade platser nära kusten mot Atlanten.

Fler nyheter från SR

SR - 9 timmar sedan

Behandling av typ 2-diabetes ska testas

Nu ska forskare vid Lunds universitet försöka ta reda på om patienter med olika varianter av typ 2-diabetes borde behandlas med olika typer av läkemedel..

SR - 9 timmar sedan

Sveriges vaccinsamordnare orolig för falska vaccin

I spåren av coronapandemin är oron stor att förfalskade vaccin ska komma ut på marknaden..

SR - 9 timmar sedan

Nya instrument ska bekräfta tecken på utomjordiskt liv

Det första tecknet om fosfingas och eventuellt liv på Venus kom redan för tre år sedan, men då var resultatet brusigt och otydligt. Nu ska man försöka bekräfta de spännande resultaten..

SR - 9 timmar sedan

Nu kartläggs fiskar för att förbättra skyddsinsatser

I ett nytt forskningsprojekt ska bland annat forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet studera hur effektivt fiskar skyddas i marina skyddsområden..

SR - Igår: 10:51

Män och kvinnor har olika syn på säkerhetshot enligt ny studie

Forskare på Försvarshögskolan har undersökt hur män och kvinnor i Sverige ser på säkerhetshot, och det verkar finnas en del skillnader enligt studien..

SR - Igår: 10:16

Världens äldsta spermier upptäckta

Världens äldsta spermier tros ha hittats i en 100 miljoner år gammal musselkräfta..

SR - Igår: 06:00

Sveriges vaccinsamordnare: Vi behöver flera olika coronavaccin

De olika vaccin mot viruset SARS-CoV-2 som nu utvecklas kommer troligen att fungera helt olika, vad gäller skyddseffekt och biverkningar..

SR - Igår: 06:00

Den största DNA-studien av vikingar någonsin ger mer insikt i vikingatiden

Över 400 DNA-analyserade vikingar ger robust data-material för att bättre förstå vikingarnas och vikingakulturens spridning i och bortom Skandinavien.

SR - I förrgår: 10:21

Satsningar på vård av covid-19 i fattiga länder granskas

För att stödja vården av patienter med covid-19 i fattiga länder har det satsats mycket pengar internationellt. Nu ska satsningarna studeras..

SR - I förrgår: 09:50

Världens största fisk kan vara en hona

Valhaj är världens största nu levande fiskart, och honorna verkar kunna bli ännu större än hanarna..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.