SVT > Ekonomi

Friday, 25 September, 21:08

SVT - 15 sep 20 kl. 18:59

Professor: Distansarbete kan leda till ökad övervakningHemmakontoret kan bli det nya normala, även efter coronapandemin. Många företag ser stora vinster med distansarbete och kommer fortsätta med det. Det riskerar dock att leda till ökad övervakning av anställda, varnar Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd på Institutet för näringslivsforskning. – Teknologin för övervakning finns redan. De allra flesta datorer har en kamera..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Magnus Henrekson, Institutet

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Professor, Distansarbetekan , ledatill , ökad, övervakning
Dagensanalys.se - 12 jun 18 kl. 13:45

Ökad effektivitet och minskade lokalkostnader genom distansarbete

I en 2-årig studie som Stanford professorn Nicholas Bloom gjort framkommer det att medarbetare som får arbeta på distans är 13 % mer effektiva och 50 % mindre benägna att sluta, dessutom minskar kostnaderna för kontorslokaler dramatiskt. Distansarbete är helt enkelt win-win för alla parter! Bloom använde studien som utgångspunkt för att hamra in budskapet att företag som inte har en flexibel inställning till distansarbete omedelbart bör skaffa sig en sådan.

YLE - 26 nov 15 kl. 12:59

Professor: IS kan inte besegras militärt

Efter terrorattackerna i Paris sa många att de innebar en ny tidsera i Europa. Jaakko Hämeen-Anttila, professor i islamforskning och arabiska håller inte med. - Varje gång det sker en terrorattack i västvärlden talar vi om att läget har förändrats totalt, men så är det inte.

YLE - 13 jan 16 kl. 22:33

Ger säkerhetspatruller ökad eller minskad trygghet?

Debatten om gatupatruller har ingalunda blivit överdimensionerad eller överdriven, som endel politiker anser. Det säger professor Hille Koskela, professor vid Åbo universitet. Ska vi ha någon form av medborgargarden måste allt verkligen diskuteras noggrant.

Cornucopia - 22 maj 20 kl. 12:33

Fastighetskris - distansarbete, butiksdöd och utflytt från storstäderna?

Kanske håller det på att dras ihop till en ny fastighetskris i coronakrisens spår. Utöver den tidigare butiksdöden riskerar distansarbetesrevolutionen slå ut behoven av både kontor och det sista halmstråt  bygga om allt till bostäder när allt färre av de kreditstarka distansarbetande tjänstemännen ser en vits med ett överprissatt centralt boende.
Extremt centralt kontor snart ett minne blott?

YLE - 02 jan 15 kl. 04:01

Sämre försäkringsskydd under distansarbete

Då en arbetstagare som jobbar på distans till exempel äter lunch är hen inte lika försäkrad som personer som lunchar på en vanlig arbetsplats. Om arbetstagaren inte tar initiativ, är personer som arbetar på distans i praktiken sämre försäkrade. Skadar man sig då man äter lunch eller går på toaletten på sin arbetsplats täcker arbetsgivarens lagstadgade olycksfallsförsäkring oftast skadan.

Cornucopia - 12 jul 20 kl. 18:54

Undervärdera inte handslaget - är fungerande distansarbete bara tillfälligt - bygger på inarbetade sociala nätverk?

Många inom privilegierade tjänstemannayrken har med gott resultat jobbat hemifrån på distans under våren och coronapandemin, och flera arbetsgivare tittar nu på möjligheten att permanenta distansarbete och minska på lokalytorna. Men frågan är om det välfungerande distansarbetet bara fungerar initialt på grund av att man använder redan inarbetade sociala nätverk, både inom arbetsplatser och kontra kunder? I takt med att kund- och leverantörskontakter och medarbetare byter jobb kommer därmed det lyckade resultatet att vända till ett misslyckande?

YLE - 26 feb 16 kl. 06:37

HRT: Chockhöjning av biljettpriser att vänta – expert befarar ökad bilism

HRT har en svårlöst ekvation framför sig under de kommande åren. Nya investeringar kostar vilket leder till att biljettpriser chockhöjs. Ifall biljettpriserna höjs för mycket kan det leda till att flera, som annars skulle välja att åka kollektivt, väljer i stället bilen i protest.

YLE - 26 feb 16 kl. 06:37

Chockhöjning av biljettpriser att vänta i huvudstadsregionen – expert befarar ökad bilism

HRT har en svårlöst ekvation framför sig under de kommande åren. Nya investeringar kostar vilket leder till att biljettpriser chockhöjs. Ifall biljettpriserna höjs för mycket kan det leda till att flera, som annars skulle välja att åka kollektivt, väljer i stället bilen i protest.

Världen Idag - 06 mar 20 kl. 12:00

Professor: Mindfulness kan ge ökad ångest och oro

Mindfulness-övningar och meditation kan leda till en ökad frekvens av panikångestattacker eller andra negativa reaktioner. Det säger den amerikanska psykologiprofessorn Michelle Newman. Hon är kritisk mot att mindfulness ofta ses som ett universellt botemedel mot diverse psykiska problem, både i USA och i Sverige..

YLE - 15 mar 16 kl. 14:01

Ökad valfrihet i vården - hur ska det gå till?

Finländarnas valfrihet inom social- och hälsovården ska öka i samband med vårdreformen, föreslår en utredningsgrupp. Valfriheten anses kunna öka tillgången på service och bidra till att dämpa kostnadsutvecklingen. Förutsättningen för det här är att staten fattar beslut om principerna för finansieringen av tjänsteleverantörer.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.