SR > Kultur

Sunday, 20 September, 00:42

SR - 15 sep 20 kl. 16:13

Hur mycket väger regalskeppet Vasa?Hur mycket väger egentligen regalskeppet Vasa? Det vet man inte riktigt och därför har Vasamuseet fått en miljon kronor från Stiftelsen för Strategisk Forskning för att ta reda på det..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Vasa, Vasamuseet, Stiftelsen, Strategisk Forskning

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hur mycket väger, regalskeppet, Vasa
SR - 10 mar 11 kl. 16:51

Regalskeppet Vasa ska få nya bultar

I april är det 50 år sedan regalskeppet Vasa bärgades. Hon sjönk på sin jungfrufärd 1628. Nu måste de 5000 bultarna som håller ihop skeppet bytas ut..

SVT - 24 apr 11 kl. 20:44

Regalskeppet Vasa firar 50 år på land

Idag är det precis 50 år sedan regalskeppet Vasa började hissas upp ur vattnet. Skeppet som från början var ett fiasko men som blev en världssuccé..

Nyhetskanalen - 13 sep 12 kl. 10:24

Regalskeppet Vasa bryts ned snabbare än väntat

Trävirket i regalskeppet Vasa har förstörts mer än vad som varit känt. Vissa ekplankor har bara kvar en femtedel av sin ursprungliga hållfasthet, enligt prov som forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm analyserat. Stora mängder syror har förstört cellulosan i ekvirket, och skeppet har bara kvar halva hållfastheten visar studien.

GöteborgsPosten - 13 sep 12 kl. 10:35

Regalskeppet Vasa vittrar sönder

Ett nytt haveri hotar regalskeppet Vasa. Orsak: hållfastigheten minskar snabbare än någon trott..

SVT - 22 okt 14 kl. 09:14

I dag skjuts regalskeppet Vasa sönder

Vid lunchtid i dag kommer regalskeppet Vasa att beskjutas med en kopia av de egna kanonerna. Det är en nytillverkad 24 punds bronskanon som kommer att skjuta ett elva kilo tungt stålklot mot Vasas fartygssida..

SVT - 22 okt 14 kl. 19:22

Regalskeppet Vasa beskjutet

Vid lunchtid i dag besköts regalskeppet Vasa  med en kopia av de egna kanonerna. Det är en nytillverkad 24 punds bronskanon som sköt ett tio kilo tungt stålklot mot Vasas fartygssida..

Helsingborgs Dagblad - 18 apr 11 kl. 08:22

Regalskeppet Vasa blir film

Den 24 april är det femtio år sedan Vasa bärgades ur havets botten. Nu gör regissören Anders Wahlgren en film om regalskeppet som kantrade och sjönk 1628. Filmen, som är ett personligt berättat reportage om ett Sverige för 400 år sedan, ska heta "Vasa - människorna, skeppet, tiden" och släpps i höst, skriver Dagens Nyheter.

Nyteknik - 16 maj 14 kl. 13:46

Regalskeppet Vasa måste stöttas upp

Arbetet med att utveckla en ny stöttning till Vasa är i full gång. En fullskalemodell av en del av skrovet ska i sommar testas av forskare..

Nyteknik - 26 sep 14 kl. 11:14

Modellen som ska rädda regalskeppet Vasa

Arbetet med att utveckla en ny stöttning till Vasa är i full gång. En fullskalemodell av en del av skrovet testas just nu på KTH..

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

7 saker du lärt dig men inte kommer ihåg om regalskeppet Vasa

1. Vasaskeppet tog rätt lång tid att byggaTvå långa år, för att vara exakt. Under ledning av holländaren Henrik Hybertsson smaskade man igång bygget 1626 och 1628 var det slutligen färdigt.

Fler nyheter från SR

SR - Igår: 16:30

Museibesöken minskade med 60 procent under sommaren

Antalet sommarbesök på landets museer minskade från 7,5 miljoner förra året till 3,1 miljoner i år. Det motsvarar cirka 60 procent..

SR - Igår: 15:41

Dokumentären "This is Paris" går på djupet

Dokumentären "This is Paris" visar upp en annan sida av Paris Hilton. P1 Kulturs Roger Wilson har sett den..

SR - Igår: 15:33

Ännu en arrangör granskas av Kulturrådet

Krall Entertainment, en av de som fått högst summa i coronastöd, utreds nu av Kulturrådet. Det skriver Dagens Nyheter..

SR - Igår: 13:20

Frostenson skriver ännu en bok om tiden efter Akademien

Poeten och den tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson är tillbaka med en ny bok om tiden efter akademien..

SR - I förrgår: 13:50

Avkall och avförverklinganden i ny samtalsbok med Brøgger

Karen Blixen skrev att en äldre kvinna har att välja mellan att bli häxa eller abbedissa. Och det är något Suzanne Brøgger citerar i "Samtalsmemoarerna" av den norska journalisten Alf van der Hagen..

SR - Igår: 12:00

"Visslarna" leker med biopubliken och thrillergenren

I filmen "Visslarna" spelar visselspråket en viktig roll, ett språk som fortfarande används på kanarieön La Gomera. Corneliu Porumboiu blev så fångad av det annorlunda språket att han gjorde en hårdkokt thriller där det visslas..

SR - Igår: 10:45

Banksy förlorar tvist om "Flower Bomber"

Gatukonstnären Banksy har förlorat en varumärkestvist mot ett brittiskt företag som tillverkar gratulationskort. Det berättar BBC..

SR - Igår: 09:39

Filmfestival i San Sebastian med munskydd och en del nordiskt

I dag startar filmfestivalen i San Sebastian i Spanien. Precis som festivalen i Venedig som nyligen avslutades är San Sebastian inte bara digital utan äger rum på plats..

SR - Igår: 07:00

"Överlevarna" av Alex Schulman - en tät roman med lugn andhämtning

Alex Schulman är för många känd för sin podd som han gör tillsammans med Sigge Eklund, men också för en rad framgångsrika böcker som tagit självbiografiskt avstamp i hans familjs historia. När han nu är aktuell med romanen "Överlevarna" är det en helt uppdiktad historia, även om han i intervjuer har berättat att han plockat delar från sig själv och sina bröders liv..

SR - Igår: 06:00

Riksteatern arrangerar hörlursvandring om framtiden

Lördag 19 september har Riksteatern premiär på 40 orter samtidigt. I hörlursvandringen "Kartan över oss", spelar publiken själv huvudrollen i en interaktiv berättelse om hur framtiden kan se ut..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.