Magazin24 > Nyheter

Monday, 21 September, 02:40

Magazin24 - 14 sep 20 kl. 09:00

Mälaren, en vik i Östersjön (nästan i alla fall)Carl Olov Persson skriver om kryssningar, Kungsör och klimatsmarta lösningar..
Läs mer på Magazin24
Läs mer om:
Östersjön, Olov Persson

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Mälarenen , viki , Östersjönnästan i alla , fall
Barometern - 24 jul 13 kl. 07:32

Offra inte jordbruket på Östersjöns altare

Sol och värme är säkra sommartecken, precis som den så kallade algblomningen i Östersjön. Egent­ligen rör det sig inte bara om alger. Den grönaktiga och slemmiga hinna som under vissa år täckt stora delar av Östersjöns ytskikt består i själva verket av delvis giftiga cyanobakterier.

Barometern - 24 jul 13 kl. 07:32

Offra inte jordbruket på Östersjöns altare

Sol och värme är säkra sommartecken, precis som den så kallade algblomningen i Östersjön. Egent­ligen rör det sig inte bara om alger. Den grönaktiga och slemmiga hinna som under vissa år täckt stora delar av Östersjöns ytskikt består i själva verket av delvis giftiga cyanobakterier.

SVT Debatt - 03 okt 13 kl. 13:45

Vi duckar inte ansvaret för Östersjön

ÖSTERSJÖN Sveriges insatser för att rädda Östersjön har gett effekt. Vi har minskat utsläppen av kväve och fosfor längs våra kuster, från Bottenviken till Västerhavet. Vårt besked till grannländer och andra EU-medlemsstater är att Sverige tänker fortsätta sina ansträngningar för att göra våra gemensamma hav renare, skriver Lena Ek.

YLE - 14 sep 15 kl. 04:00

"Östersjön behöver en hjärtoperation"

Östersjön mår inte bra men var och en kan göra sitt för att få den att må bättre. Det var en av grundtankarna då projektet Pro Hålax vik 2008 startade i Houtskär. Under flera årtionden pågick en process där vattenkvaliteten i viken kontinuerligt försämrades tills Pro Houtskärs miljögrupp med frivilliga krafter började arbeta för att förbättra vattenkvaliteten.

Skånskan - 29 nov 16 kl. 01:00

Al­ko­hol vik­tigare can­cer­or­sak än känt

ERWP.fif(1)Ny fors­kning visar att al­ko­hol är en vik­tigare or­sak till can­cer än vad som ti­digare varit känt. De båda svenska fors­ka­rna, pro­fes­sor Sven An­dré­as­son och med dr Fri­da Dan­gardt, som del­tar i en in­ter­na­tio­nell fors­kar­grupp kon­sta­terar i Dagens Nyheter att det nu råder in­ter­na­tio­nell sam­stäm­mig­het bland fors­ka­re att al­ko­holen ökar can­cer­fö­re­komsten.

Supermiljöbloggen - 13 jul 15 kl. 10:00

Blå tillväxt kring Östersjön, kan det vara positivt för miljön?

EU satsar på en ny tillväxtstrategi där Östersjön står i centrum. Men hållbarhet och tillväxt, kan det gå ihop? Forskargruppen Baltic Eye menar på att de två definitionerna inte behöver vara varandras motsatser.

YLE - 09 mar 15 kl. 16:17

Rekordtidigt isfritt på Östersjön?

En liten gnutta röd färg längst uppe i Bottenviken och djupast in i Finska viken. Så ser meteorologiska institutets iskartor ut. Östersjön kan slå rekord i tidigt isfrihet i år.

Cornucopia - 19 jul 17 kl. 08:43

Dimitrij Donskoj in i Östersjön

Världens största ubåt RFS Dimitrij Donskoj (korrekt svensk translitterering - på felaktig dito ser man vilka som bara kopierar från engelska) är nu på väg in i Östersjön. Jag blev intervjuad av GT igår i ämnet, men fick som vanligt naturligtvis bara med ett kort citat. Här följer allt jag sade.

Skånskan - 10 dec 16 kl. 01:00

Livs­me­del sär­skilt vik­tigt just i Skåne

ERWP.fif(1)I av­vak­tan på att lands­bygds­mi­nis­ter Sven-Erik Bucht (S) ska bli klar med statens utlovade livs­me­dels­stra­te­gi, som nu är snart ett år för­senad, har allt fler re­gi­oner tagit fram egna. Nu är ock­så Skånes klar och god­kändes av re­gi­on­sty­rel­sen i tors­dags.

Cornucopia - 20 jul 17 kl. 09:29

Det riktiga hotet från Norra flottan i Östersjön - Pjotr Velikij och Marshal Ustinov

Mycket fokus kring ryska Norra flottans intåg i Östersjön har varit på kärnvapenubåten RFS Dmitrij Donskoj. Men det riktiga hotet, som direkt ändrar hela balansen i Östersjön, är från slagkryssaren RFS Pjotr Velikij och kryssaren Marshal Ustinov. Dessa stänger om man vill av hela Östersjön effektivare än ryskt luftvärn på Gotland skulle göra.

YLE - 25 jul 14 kl. 04:48

Svensk professor vill fixa Östersjön på bara tio år

Att vänta på att övergödningen av Östersjön åtgärdas genom sänkta näringsutsläpp kan räcka tiotals år. Anders Stigebrandt föreslår därför syresättning av havsbottnen i stor skala. Många forskare ser ändå metoden som riskabel.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.