PrivataAffärer > Ekonomi

Wednesday, 23 September, 00:03

PrivataAffärer - 10 sep 20 kl. 07:06

SBAB spår stabila bostadspriser i höst”Vår prognosmodell för ränte- och inkomstutvecklingen indikerar stabila priser. Vi har en väldigt låg löneökningstakt i kombination med svagt stigande arbetslöshet i vår prognos. Sett till tänkbara alternativa utvecklingar så bedömer jag att sannolikheten för en fortsatt uppgång av bostadspriserna under hösten är något större än för sjunkande bostadspriser. Läget är dock mycket svårbedömt när vi inte vet hur det utvecklar sig med covid-19 i höst”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Nyhetsbyrån Direkt. Ett prisfall är dock en risk, om krisen blir mer långdragen och arbetslösheten ökar betydligt mer än vad SBAB räknar med.
Läs mer på PrivataAffärer
Läs mer om:
SBAB, Robert Boije, Nyhetsbyrån Direkt, BNP, Covid, Sverige, Riksbankens, Riksbanken

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: SBAB, spår, stabila, bostadspriseri , höst
Cornucopia - 20 feb 20 kl. 10:51

SBAB-prognos: Stillastående bostadspriser i tre år - negativ tillväxt BNP per capitati 2020

SBAB har presenterat sina nya prognoser över svensk ekonomi och svensk bostadsmarknad. Om inte räntorna sänks utan ligger stilla väntar man sig att bostadspriserna står stilla de kommande tre åren, och bostadsspekulanterna får inte längre betalt för att bo. Man sänker sin BNP-prognos för svensk ekonomi innevarande år så mycket att tillväxten i BNP per capita blir negativ.

DI - 20 feb 20 kl. 06:51

SBAB: Oförändrade bostadspriser de kommande två åren

Bostadspriserna väntas trots den senaste tidens uppgång stå i genomsnitt stilla under de kommande två åren, till följd av måttliga….

Cornucopia - 12 sep 19 kl. 11:32

SBAB: Stillastående bostadspriser väntas 2020 - 2022

Den statliga bolånebanken SBAB konstaterar att bostadspriserna kommer stå stilla fra möver även om år 2019 innebär en fortsatt kraftig uppgång under resten av året. Den svenska ekonomin väntas nu vara svag de kommande åren, och det saknas alltså möjlighet för stigande bostadspriser. Samtidigt menar banken att om inte hushållen får ta mer lån hos SBAB så kan man inte bygga ikapp underskottet av bostäder.

Cornucopia - 01 apr 15 kl. 08:26

SBAB: Amorteringskravet kan krascha bostadspriserna

Förvisso är det första april idag, men enligt en rapport från statens egen subprimebank, SBAB, kan amorteringskravet i hös krascha bostadspriserna. Främst kommer det drabba dyrare objekt hävdar banken, med stöd av en enkät som CINT/Snabba svar genomfört online.

Enkäten kan och bör förstås tas med en nypa salt, då den ställts till en självrekryterad panel online, dvs är ungefär lika mycket värd som undersökningar här på bloggen.

PrivataAffärer - 15 maj 20 kl. 06:52

SBAB: Boprisförväntningarna rasar bland bostadsägare

”Jämfört med första kvartalet är pessimismen nu klart större än tidigare, vilket självklart är färgat av coronakrisen. Men resultatet av vår undersökning, jämfört med SEB:s indikator och Skops senaste undersökning som omfattar delvis andra grupper, tyder på att de som äger sin bostad är betydligt mer optimistiska om prisutvecklingen det närmaste året än andra”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije. På ett års sikt tror 25 procent av de som äger en bostad att priset på den egna bostaden kommer att öka, medan 31 procent tror att det kommer att sjunka.

PrivataAffärer - 07 feb 19 kl. 07:34

SBAB: Bostadsägarna tror på högre priser

”Vi ser i vår undersökning, som riktar sig till hushåll som redan äger ett boende, att hushållen verkar mer positiva kring prisutvecklingen jämfört med de senaste resultaten i exempelvis Erik Olssons och SEB:s boprisindikatorer”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar. Frågan som ställts till bostadsägarna är hur priset på den egna bostaden kommer att utvecklas på ett och tre års sikt. Robert Boije noterar att man generellt sett kanske borde vara mer positiv till prisutvecklingen på ens egen bostad.

Dagens PS - 21 nov 19 kl. 08:35

SBAB spår stillastående bostadspriser

Statliga bolånejätten SBAB spår att bopriserna ligger stilla i genomsnitt de närmaste åren till följd av svagt stigande långräntor, detta efter att bopriserna visat en liten uppgång i år. Läget på bostadsmarknaden har stabiliserats men omsättningen av bostäder ligger cirka 10 procent under det normala till följd av bland annat införda kreditrestriktioner, skriver banken i en ny prognos. ”Det är genuint svårt att göra prognoser över bostadspriserna när räntebilden hoppar fram och tillbaka.

PrivataAffärer - 10 sep 19 kl. 06:59

SBAB: Fler tror att egna bostaden kommer stiga i pris

”Det är en tydlig uppgång i andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser med upp till 5 procent på ett års sikt jämfört med när vi ställde samma fråga i maj. Minskande oro för räntehöjningar är en trolig förklaring. Andelen som tror på stigande bostadspriser och att det beror på lägre bostadsräntor har ökat från 2 till 6 procent mellan maj och augusti”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

Affärsvärlden - 21 nov 19 kl. 08:01

SBAB: Riksbankens kommunikation bidrar inte till att minska osäkerheten

Efter en viss uppgång i år väntas bostadspriser vara stabila de närmaste åren till följd av stigande långräntor. Det skriver SBAB i sin rapport bomarknadsnytt på torsdagen, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av..

Cornucopia - 04 okt 13 kl. 09:40

Hushållens riskindex enligt SBAB

SBAB har tagit fram ett riskindex för de svenska hushållen, där man väger in hur exponerade hushållen är mot risktillgångar, specifikt aktier, räntemarknaden och bostadsmarknaden. Rapporten finns att läsa som PDF och indexet kan enklast förklaras med ju högre man flyger, desto hårdare faller man.

Förenklat kan man väl säga att ju mer något stiger i värde, desto större riskexponering har hushållen.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.