SVT > Kultur

Sunday, 27 September, 16:16

SVT - 10 aug 20 kl. 03:05

För första gången på 150 år – nu skapas en ny ordbok över svenska dialekterEtt nytt svenskt dialektlexikon är just nu under utveckling på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Det blir det första i sitt slag sedan 1860-talet. Tanken är att väcka intresset för Sveriges olika dialekter..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Institutet, Uppsala, Sveriges

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: För första gången, 150, årnu , skapasen , ny ordbok över svenska dialekter
Eurosport - 25 feb 14 kl. 19:35

Tennis - Larsson utslagen av 150-rankad fransyska

Johanna Larsson är utslagen ur WTA-turneringen i brasilianska Florianopolis redan i första omgången. 150-rankade fransyskan Alize Lim vann med 7-6, 2-6, 6-4..

SvD - 26 aug 15 kl. 17:39

Regeringen: 150 000 nya jobb ska skapas

Regeringen ökar budgetsatsningarna för fler jobb till totalt 14,3 miljarder 2016. På två år ska de nygamla satsningarna skapa 150 000 nya jobb, enligt statsministern. – Vi ska steg för steg ta oss till EU:s lägsta arbetslöshet 2020, sa Stefan Löfven på en pressträff..

SR - 13 jun 17 kl. 11:57

150 000 nya jobb men arbetslösheten på väg upp

Arbetsförmedlingen har presenterat en prognos i dag som säger att ytterligare 150 000 jobb skapas i år och nästa år, samtidigt som arbetslösheten vänder svagt uppåt..

BT - 02 apr 13 kl. 14:57

Mystiska cirklar skapas av termiter

I öknarna i södra Afrika täcks stora områden av mystiska cirklar ? fläckar av sand omgivna av en bård av gräs. Hur cirklarna uppkommer har länge varit en gåta, men nu finns en förklaring: de har skapats av termiter.

Kristianstadsbladet - 15 apr 13 kl. 10:04

Motettkören vrider tiden 150 år bakåt

Foto: Tommy Svensson
Året är 1863. Över torget i Kristianstad kliver artillerister, skrider paranta damer i krinolin, medan mindre bemedlade stadsbor och bönder från kringorterna skyndar över kullerstenarna. Och det är en alldeles speciell dag.

Kristianstadsbladet - 27 jun 13 kl. 10:09

150 år med klubbkids på Spritmuseum


Det har varit livat på Stockholms gator långt innan dagens "klubbkids" skakade loss på dansgolven för första gången. Nu vill Spritmuseum i Stockholm visa hur utelivet kunde te sig förr. Den 11 oktober öppnar de dörrarna till utställningen "Klubbkids under 150 år".

BT - 14 jun 14 kl. 14:30

150 dåd - men afghaner gick till val

Andra omgången av det afghanska presidentvalet ser ut att ha avlöpt som det första: Valet gick att genomföra, trots att talibanerna hotat med våld. Två raketexplosioner hördes vid huvudstaden Kabuls flygplats ungefär samtidigt som vallokalerna öppnade. Talibanerna sade sig ligga bakom angreppet, men det ska inte ha orsakat allvarliga skador, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Cornucopia - 27 jan 15 kl. 09:07

Svensk mekbataljon - färre än 150 man

Den svenska armén ska ha sju manöverbataljoner, varav sex stycken är mekaniserade bataljoner (tidigare känt som pansarbataljoner, men då behöver de ha betydligt större slagkraft i form av fler stridsvagnar), med runt 800 man i varje. En av dessa, 191:a mekbataljonen, har glädjande nog just genomfört en skarpskjutningsövning på Lombens skjutfält, men det visar sig att man har färre än 150 man.

Den mekaniserade bataljonen ska vara tre mekskyttekompanier med stridsfordon 90 och skyttesoldater, ett stabs- och ledningskompani med bland annat en luftvärnskanonvagnpluton, en spaningspluton och en granatkastarpluton, samt ett trosskompani.

Kristianstadsbladet - 27 aug 13 kl. 08:00

"Förtroende skapas innanför dörrarna här"

Foto: Peter Åklundh
Visst påverkar turbulensen kring generaldirektören Angeles Bermudes-Svankvist förtroendet för Arbetsförmedlingen. Men i grunden byggs förtroende på andra sätt enligt Mats Hartman, chef för Arbetsförmedlingen i Kristianstad.
Arbetsförmedlingen har stått i centrum de senaste dagarna.

DN - 13 feb 15 kl. 06:14

Ögonblicket då kärlek skapas har fångats på bild

Ögonblicket då kärlek skapas mellan två atomer har för första gången fångats på bild..

Skånskan - 25 maj 16 kl. 14:00

Minnen väcks till liv med sången

Eslöv Med musiken vill musiker från Eslövs församling skapa gemenskap och kanske dra fram minnen hos de demenssjuka på Kärråkra.
Petra Lengbrant och Bengt Nilsson har varit på demensboendet med sina instrument vid jämna mellanrum sedan december.Det finns flera filmklipp på nätet som visar hur dementa fått höra musik från sin ungdom och formligen förflyttas bakåt i tiden.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.