Expressen > Kultur

Sunday, 27 September, 16:10

Expressen - 05 aug 20 kl. 07:00

Pandemin fick litteraturen att kännas meningslösCoronapandemin fick Zadie Smith att tvivla på sitt värv och det skrivna ordet.Per Wirtén ser hur stjärnförfattaren närmar sig verkligheten i ”Intimations”..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Zadie Smith, Wirtén, Intimations

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Pandeminfick , litteraturenatt , kännas, meningslös
Skånskan - 28 jul 19 kl. 08:00

”Litteratur och konst ska kännas i hela kroppen”

Saga Becker slog igenom stort 2015 när hon som första transperson belönades med en Guldbagge för sin roll som Sebastian/Ellie i Nånting måste gå sönder. Nu kan hon förutom konstnär, skådespelare och aktivist även titulera sig författare.SAGA BECKER
Född: 1988 i Ronneby
Bakgrund: Debuterade 2014 i Ester Martin Bergsmarks långfilm Nånting måste gå sönder i rollen som Sebastian/Ellie och belönades med en guldbagge för sin prestation.

DN - 15 mar 14 kl. 09:01

Våldtäkt i litteraturen

Efter ett övergrepp skildras ofta den utsatta kvinnan som omskapad, nästan upphöjd. Vi måste kunna tala om våldtäktens smärta som meningslös, skriver Elin Cullhed..

DN - 08 maj 20 kl. 13:59

”Motion bättre än religion under pandemin”

Meningslöst rota i den religiösa verktygslådan mot stress och depression..

UNT - 16 feb 20 kl. 11:16

Ursäkten som urholkar litteraturen

Ska all skönlitteratur omformas till ”realitetsrunk” – autofiktion, självbiografier i romanform – för att kunna godkännas av alla läsare?.

Nyan - 20 mar 15 kl. 15:27

Årets litteraturdagar har invigts!

Författaren Henrika Andersson invigde Mariehamns litteraturdagar inför ett fullsatt bibliotek. Här kan du läsa hennes tal: Inledning: ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen mänska utan bara en liten lort”.

Sydsvenskan - 12 mar 16 kl. 04:00

Mårten Björk: Därför förlorar arbetet sin meningsfullhet i krisens spår

Mängden sakprosa som producerats efter den ekonomiska krisen tycks oöverskådlig. Allt ifrån nyliberaler till marxistiska intellektuella har lagt pannan i veck och försökt förstå varför världsekonomin nästan kollapsade 2008. Men har den ekonomiska krisen också producerat en ny våg av skönlitteratur?

Kristianstadsbladet - 02 sep 14 kl. 07:00

De danska poeternas tid

Foto: OLA TORKELSSON
Kristianstad bokfestival har i år den danska litteraturen som tema. Kulturskribent Emilia Söelund ringde upp tidningen Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen och frågade om hur den danska litteratur-scenen mår. Hans svar visar att klimatet är vitalt och ungt, där poeterna står för det nya.

Sydsvenskan - 23 aug 15 kl. 15:40

Lockropet från litteraturens röster

Louisiana Literature i Humlebæk kan som alltid stoltsera med ett högkvalitativt program och en svårslagbar miljö som ger sinnet ro när man hastar mellan olika programpunkter. Men bortsett från förinspelade ljudturer, där man kan höra några av författarna tala om platsen och konstverken, gör litteraturfestivalen inte särskilt mycket av att den hålls på ett ryktbart museum för modern konst.Den amerikanske konceptpoeten Kenneth Goldsmith (som intervjuas i denna tidning till helgen) intresserar sig för tanken att litteraturen ligger femtio år efter konsten i sin utveckling.

Helsingborgs Dagblad - 23 aug 15 kl. 15:40

Lockropet från litteraturens röster

Louisiana Literature i Humlebæk kan som alltid stoltsera med ett högkvalitativt program och en svårslagbar miljö som ger sinnet ro när man hastar mellan olika programpunkter. Men bortsett från förinspelade ljudturer, där man kan höra några av författarna tala om platsen och konstverken, gör litteraturfestivalen inte särskilt mycket av att den hålls på ett ryktbart museum för modern konst. Den amerikanske konceptpoeten Kenneth Goldsmith (som intervjuas i denna tidning till helgen) intresserar sig för tanken att litteraturen ligger femtio år efter konsten i sin utveckling.

Kristianstadsbladet - 13 nov 13 kl. 17:20

Den bortkastade tiden

Foto: Scanpix
I dag för hundra år sedan – 14 november 1913 – utkom det första bandet i en av 1900-talets största och mest namnkunniga klassiker, ”På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust. Händelsen uppmärksammas världen runt. Två av dem som inte instämmer i hyllningskören är skribenterna Nils Markus Karlsson och Christian Claesson.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.