DN > Kultur

Friday, 18 September, 11:44

DN - 03 aug 20 kl. 16:14

Ingrid Elam: Hemtelefonen påminner om det människan inte vet
Läs mer på DN
Läs mer om:
Elam

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ingrid, Elam, Hemtelefonen, påminnerom det , människaninte , vet
GöteborgsPosten - 02 aug 20 kl. 05:00

”Zigenarnatten” påminner oss om rasismen mot romer

För 76 år sedan mördade nazisterna 3 000 romer på en enda natt. Än i dag har vi goda anledning att uppmärksamma rasism mot romer och minnet av den så kallade ”zigenarnatten”, skriver bland andra Ingrid Lomfors, Forum för levande historia och Berith Kalander, barn till förintelseöverlevare..

BT - 20 aug 12 kl. 10:01

Sömngångare i 70-talistkostym

Karolina Ramqvists förra roman Flickvännen var jagberättaren en ung kvinna som blev försörjd av en gangster. De stulna pengarna tillät henne leva efter förebilder hon sett på filmen Maffiabröder och i olika livsstilsmagasin. Det enda som tydde på att hon eftersträvade något annat än den perfekta yta hon gjort till sin var en obehaglig känsla av inlåsning.

Kristianstadsbladet - 20 aug 12 kl. 11:24

Den ironiska generationens Saga

Det har skrivits flera romaner om livet efter 1968 och Grupp 8. Karolina Ramqvists unga flickor rör sig i dessa vatten, men söker en annan mening med sina liv. Kultur-skribent Ingrid Elam har läst ?

SmålandsPosten - 03 sep 13 kl. 07:44

Fin uppväxtskildring av visionär poet

Någon av torsdagarna i oktober tillkännages årets Nobelpristagare i litteratur och det skulle inte förvåna mig om det blir rumänen Mircea Cartarescu. Fem av hans böcker finns redan på svenska, däribland trebandsverket­ Orbitór, en roman som inte är lik någon annan, men påminner om den europeiska romankonstens klassiker. Den förenar storstadsskildring (Bukarest) med uppväxtskildring (unge Mircea) och samhällskritik (Ceaucescus diktatur).

BT - 03 sep 13 kl. 08:59

Poetiskt stor visionär

Någon av torsdagarna i oktober tillkännages årets nobelpristagare i litteratur och det skulle inte förvåna mig om det blir rumänen Mircea Cartarescu. Fem av hans böcker finns redan på svenska, däribland trebandsverket Orbitór, en roman som inte är lik någon annan men påminner om den europeiska romankonstens klassiker. Den förenar storstads- (Bukarest) med uppväxtskildring (unge Mircea) och samhällskritik (Ceaucescus diktatur), välbekanta teman förvisso, men stilen är alldeles egen: ett svindelframkallande flöde av bilder och hallucinationer, branta övergångar mellan nu och då, dröm och verklighet.

BT - 14 apr 14 kl. 08:57

Om ungdomens flipperspel

Amanda Svenssons tredje bok, Allt det där jag sa till dig var sant, påminner om hennes tidigare: samma blås i språket, en snabbfotad prosa som klättrar vigt på skalorna, från kåseri till ren poesi, från finstämd moll till twittrande dur och tillbaka igen. Det är lekfullt, respektlöst och oemotståndligt medryckande, men efter ett femtiotal sidor mörknar tonen och blir mer skärande, leken förvandlas och tar strupgrepp på läsaren. Berättaren, som har många namn men aldrig avslöjar sitt eget, anländer till en folkhögskola i Skåne för att gå skrivarkurs, hon betraktar omgivningen med ironisk blick, hennes distans är lite för stor för att inte uppfattas som självförsvar, men så korsar en ung man från allmänna linjen hennes väg och garden faller.

YA - 02 nov 14 kl. 14:04

Här får hon tid att minnas

Foto: Sprisse Nilsson
Allhelgonahelgen ger tid att minnas. För Ingrid Persson är det självklart att besöka sonen Henriks grav.
– Jag går ofta hit.

YA - 05 dec 13 kl. 11:18

"Lika kul för oss som för barnen"

Julspelet i Skurups kyrka roar i år drygt 700 barn. Och nio församlingsanställda. ”Det här är minst lika kul för oss som för besökarna”, slår prästen Håkan Täljemark fast.

Sydsvenskan - 30 aug 14 kl. 05:30

Om skräcken för performance

Hej Kulturkoftan! Jag är en 34-årig kulturkonsument som saknar både glimten i ögat och hälsosam självdistans. Jag skulle gärna vilja gå på Lilith Performance i helgen men jag är livrädd för att bli indragen och involverad i verket.

BT - 17 sep 13 kl. 17:58

Ett känsligt kapitel i Sverige

När Barack Obama besökte Sverige i början av september hedrade han Raoul Wallenbergs minne genom ett besök hos den judiska församlingen i Stockholm. Wallenbergs aktion för att rädda tiotusentals ungerska judar undan förintelsen är något som vi svenskar stolt vill visa fram. Iförd kippa träffade Obama bland andra judiska överlevare som räddats av Wallenberg.

Fler nyheter från DN

DN - 45 minuter sedan

Thérèse Brunnander äger scenen som det anstår en powerking

När ”Gustav Vasa” rundar redovisningsplikten blir pjäsen en berättelse om en kung som försöker få fatt i sin egen spegelbild..

DN - 1 timme sedan

Katarina Frostenson släpper ny bok om tiden efter Svenska Akademien

Efter boken med namnet ”K – berättelsen” kommer nu boken med namnet ”F – en färd” av författaren och poeten Katarina Frostenson. ”Den….

DN - 1 timme sedan

En fantasisprakande föreställning för alla sinnen

Teater Halland bjuder mellanstadieeleverna på en timmes detaljstudie av ett industriområde och skapar en plats med en alldeles egen poesi..

DN - 1 timme sedan

Då kommer Netflixs nya svenska serie

Netflix nya svenska satsning – ”Kärlek och anarki” – får premiär på strömningstjänsten den 4 november..

DN - 1 timme sedan

Alicia Keys lyckas bara skrapa på ytan

Den nya osminkade Alicia Keys engagerar sig politiskt och säger att hon nu vågar vara sig själv..

DN - 2 timmar sedan

De tävlar i nya säsongen av ”På spåret”

Sex nya par tar plats när långköraren ”På spåret” återvänder. Först ut av dem är Sanna Lundell och Plura Jonsson, som kämpar med….

DN - 3 timmar sedan

Judd Apatow kritiserar Hollywoods affärer med Kina

Judd Apatow riktar kritik mot Hollywoods självcensur på den internationella filmmarknaden. ”Bridesmaids”-producenten menar att Kina köper….

DN - 3 timmar sedan

Graffitikonstnären Banksy förlorar varumärkestvist

Den världskända graffitikonstnären Banksy förlorar en varumärkestvist mot ett brittiskt företag som tillverkar gratulationskort..

DN - 4 timmar sedan

Säverman: Någonting i höstväg

Kåseri. Sommarsäsongen i skärgården är över och grusvägens knaster slukas av diset..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.