Dagen > Kultur

Wednesday, 05 August, 07:19

Dagen - 01 aug 20 kl. 17:04

Så gör olika församlingar med nattvarden i coronatiderNattvardsfirandet har hittat nya former under coronapandemin..
Läs mer på Dagen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: , görolika , församlingarmed , nattvardeni , coronatider
Dagen - 19 jan 11 kl. 03:00

Varför gör Svenska kyrkan så att jag inte får delta i nattvarden?

 Jag kom till tro för fem år sedan, är man och 65 år. Andaktsboken "Rätt kurs" gav mig en extra dimension till mina tankar om nattvarden, som jag vill skriva några rader om. Jag har under hela mitt liv levt i ett utanförskap, haft svårt med relationer till min omvärld.

Dagen - 14 dec 11 kl. 03:00

Katolsk syn på nattvarden?

I Dagen den6 december refereras ett samtal om ekumenik i Sverige. Där beklagar Sten-Gunnar Hedin att protestanter inte är välkomna till det katolska nattvardsbordet och kallade det för "väldigt svårt och smärtsamt".Det är ett mycket märkligt uttalande, som visar att Hedin antingen inte vet något om den katolska synen på nattvarden eller tycker att det inte spelar någon roll vilken syn man har.

Skånskan - 07 jan 20 kl. 16:53

Nattvarden ny omdiskuterad tavla i S:t Pauli kyrka

MALMÖ Nu finns det en ny tavla på plats i S:t Pauli kyrka. Paradiset har ersatts av Nattvarden som också är ett omdiskuterat verk av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin.Tavlan Paradiset invigdes vid första advent men fick inte hänga kvar så länge bredvid altartavlan.

YLE - 09 jan 15 kl. 06:05

Kan tvåspråkigheten rädda Lovisanejdens församlingar?

Om det går som befarat, att Lovisanejdens församlingar får 185 000 euro mindre nästa år jämfört med förra året, så måste man spara någonstans. Det bästa alternativet kan vara att slå ihop församlingar, tror Mia Aitokari. Från och med nästa år ska församlingarna i Finland inte mera få ta del av samfundsskatten.

YLE - 04 aug 15 kl. 10:12

Nedgången fortsätter för finlandssvenska församlingar

Stora församlingar klarar sig rätt bra, men många mindre är i kris. Nu söker församlingarna febrilt efter lösningar som inte skulle drabba själva verksamheten. Sakta men säkert har ekonomin försämrats i de finlandssvenska församlingarna under de senaste 5-6 åren.

YLE - 11 dec 13 kl. 11:09

Åtta församlingar blir tre i Raseborg

Det blir ingen radikal förändring, anser kyrkoherde Anders Lindström nu när beslutet har fattats att åtta församlingar slås ihop till tre större församlingar i Raseborg.
Spela upp klipp på Arenan
Kyrkostyrelsens plenum klubbade igenom fusionsbeslutet på tisdagen. Den 1 januari 2015 kommer det finnas tre församlingar i Raseborg; Ekenäsnejdens svenska församling, Karis-Pojo svenska församling och Raaseporin suomalainen seurakunta (Raseborgs finska församling).

YLE - 03 apr 16 kl. 09:13

Församlingar överraskade av asylsökandes intresse

Betesdaförsamlingen i Ekenäs har överraskats av den stora mängden asylsökande som vill delta i gudstjänsterna. Hittills har 16 asylsökande också valt att döpa sig. Sedan början av mars har Betesdaföramlingen flyttat sina söndagsgudstjänster till Ekenäs ungdomsgård.

DN - 14 jan 11 kl. 19:20

Nattvarden ? ett luddig porträtt

Laura Bell från Michigan har gjort en egen version av ?Nattvarden?. Men hon tog inte till penseln likt da Vinci utan har återskapat mästerverket med ?

BT - 16 mar 11 kl. 14:32

Praktikant inte nog för nattvarden

Prästpraktikanten fick läsa instiftelseorden för nattvarden i kyrkan. Det framkallade domkapitlets vrede över prästens handledare.
Bara en fullt behörig präst får läsa orden, inte en praktikant.

Dagen - 19 apr 11 kl. 14:42

"Nattvarden instiftades inte på skärtorsdagen"

Kristna har länge menat att nattvarden instiftades på skärtorsdagen. Nya rön säger nu att Jesus sista måltid i själva verket kan ha inträffat på onsdagen i påskveckan.

Professor Colin Hamphreys vid Cambridge universitet har använt sig av biblisk, historisk och astronomisk forskning för att exakt kunna fastställa tidpunkten för den sista måltiden.

Aftonbladet - 17 dec 11 kl. 08:56

Slogs med livrem under nattvarden

40-åring spred skräck i småländska kyrkor ? åtalas för att ha piskat präst med livrem under nattvarden.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.