Expressen > Nyheter

Tuesday, 11 August, 17:42

Expressen - 01 aug 20 kl. 03:38

Var tredje barn drabbat av farligt höga blyhalterEtt av tre barn i världen kan ha farligt höga halter av bly i blodet, enligt en ny studie som publicerats av Unicef.”Det här är chockerande siffror”, säger Nicholas Rees, rapporterns huvudförfattare, till The Guardian. .
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Unicef, Nicholas Rees, The Guardian

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Var tredje barndrabbat av , farligt, höga, blyhalter
SVT - 02 aug 20 kl. 20:45

FN: Vart tredje barn i världen har farligt höga blyhalter

Närmare 800 miljoner av världens barn kan ha skadligt höga blynivåer i kroppen, vilket bland annat kan resultera i obotliga skador på hjärnan. Det varnar Unicef för i en ny rapport. – Barn runt om i världen blir blyförgiftade i en skala som tidigare inte varit känd, säger Nicholas Rees, medförfattare till rapporten..

Nyteknik - 22 apr 16 kl. 15:20

Tusentals barn blyförgiftade av dricksvatten i Flint

När det lilla samhället Flint i USA bytte dricksvattentäkt ledde det nya vattnet till att bly lakades ut från gamla rör. Tusentals barn fick i sig farligt höga blyhalter. Risken att något liknande händer i Sverige är dock minimal, enligt svenska experter..

Nyhetsverket - 11 jan 11 kl. 18:57

Farligt höga blyhalter från kaffeautomat

En kaffeautomat som sålts i cirka 1 500 exemplar över landet ger ifrån sig för höga halter av bly till både kaffet och tevattnet. Det var Karolinska Institutets avdelning för miljömedicin som av en slump testade blyhalterna. Proverna visade på blyhalter som var mellan dubbelt så höga och tio gånger högre än tillåten nivå, uppger DI.

Expressen - 13 okt 12 kl. 11:23

Viltkött kan innehålla farligt bly

Se upp för svenskt viltkött. Köttet kan innehålla för höga blyhalter - som kan skada nervsystemet. Nu har Jägareförbundet tagit fram nya riktlinjer som innebär att mer kött måste kasseras, skriver Svenska Dagbladet..

SR - 30 jul 20 kl. 21:16

Höga blyhalter hos barn hotar hela samhällen

Vart tredje barn i världen, eller runt 800 miljoner barn har skadligt höga halter av bly i blodet, något som kan få mycket allvarliga konsekvenser. Det visar en ny rapport från FN-organet Unicef och organisationen Pure Earth..

Kristianstadsbladet - 20 mar 14 kl. 07:24

Kraftigt fall av blyhalter hos barn

Blyhalterna i barns blod har minskat dramatiskt i Sverige.
- Nu ligger vi på en sjättedel av halterna under 1978, säger professor Staffan Skerfving, professor i medicin vid Lunds universitet till Vetenskapsradion.Han är medförfattare till Handbook on the Toxicology of Metals, som redovisar nya siffror för blyexponering hos barn.

BT - 20 mar 14 kl. 07:24

Kraftigt fall av blyhalter hos barn

Blyhalterna i barns blod har minskat dramatiskt i Sverige. - Nu ligger vi på en sjättedel av halterna under 1978, säger professor Staffan Skerfving, professor i medicin vid Lunds universitet till Vetenskapsradion.Han är medförfattare till Handbook on the Toxicology of Metals, som redovisar nya siffror för blyexponering hos barn.

BT - 20 mar 14 kl. 07:50

Kraftigt fall av blyhalter hos barn

Blyhalterna i barns blod har minskat dramatiskt i Sverige. – Nu ligger vi på en sjättedel av halterna under 1978, säger professor Staffan Skerfving, professor i medicin vid Lunds universitet till Vetenskapsradion. Han är medförfattare till Handbook on the Toxicology of Metals, som redovisar nya siffror för blyexponering hos barn.

UNT - 29 jul 16 kl. 20:15

Sex åtalas för blyvatten i Michigan

Sex personer som var anställda av delstaten Michigan i USA har åtalats i samband med de farligt höga blyhalter som funnits i dricksvattnet i staden Flint, berättar åklagare för nyhetsbyrån Reuters..

Sydöstran - 29 jul 16 kl. 20:15

Sex åtalas för blyvatten i Michigan

Sex personer som var anställda av delstaten Michigan i USA har åtalats i samband med de farligt höga blyhalter som funnits i dricksvattnet i staden Flint, berättar åklagare för nyhetsbyrån Reuters.(TT).

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.