SR > Vetenskap

Thursday, 13 August, 22:03

SR - 30 jul 20 kl. 06:00

Svenska fornlämningar kan snart vara borta för alltidMängder av fornminnen i Sverige och på andra håll i världen riskerar att snart vara förstörda på grund av mänsklig aktivitet. Det varnar en grupp forskare som har gjort en fallstudie på en stenåldersboplats i Skåne..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Sverige, Skåne

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Svenska fornlämningarkan snart vara , bortaför , alltid
Nyan - 04 apr 16 kl. 07:10

Registreringen av fornlämningar klar

I oktober 2015 blev den omdebatterade omregistreringen av fornlämningar på Åland klar.

– Men det är en evig process eftersom alla nypåträffade fornlämningar också ska registreras, säger tf överantikvarie Mikko Helminen.

Omregistreringen gällde alla fasta fornlämningar som upptäckts under 1900-talet och var en omfattande process.

YA - 03 dec 13 kl. 06:30

Fornlämningar såg dagens ljus efter ras

Foto: Johanna Wallin
Fornlämningar från Kåseberga gamla fiskeläge har kommit i dagen efter ett ras. Det finns lite kunskap om fiskelägets tidiga historia, något som arkeologen Bengt Söderberg nu hoppas få en ändring på.
– Arkeologiskt är det väldigt spännande.

YLE - 19 nov 13 kl. 12:15

Esbo kartlägger fornlämningar

Stadsfullmäktige i Esbo behandlar idag en motion om en ny kartläggning av stadens fornlämningar. Tanken med motionen är att låta Esbo Stadsmuseum inventera fornlämningarna och sammanställa dem i bokformat och även som en mobil applikation. Motionen har undertecknats av 58 fullmäktigeledamöter i Esbo och sannolikheten att den röstas igenom är stor.

Nyan - 27 feb 17 kl. 17:00

Fornlämningar får byggas över

De fornlämningar som finns där den planerade gång- och cykelvägen ska dras i Gölby i Jomala har undersökts i sin helhet och dokumenterats. Det konstaterar museiverket som inte har något att invända mot vägbygget.

Samma gäller fornlämningar i Ringsböle i Jomala som också de blir under en gång- och cykelväg.

Kristianstadsbladet - 05 jun 14 kl. 05:30

Skogsbruket skadar fornlämningar


En inventering av 372 områden i Sverige där skogsavverkning skett, och med drygt 1 100 forn- och kulturlämningar, visar att nästan hälften av lämningarna har påverkats eller skadats och att en fjärdedel är skadade eller grovt skadade.Inventeringen är gjord på områden tre år efter avverkning. Främst är körskador, avverkningsrester, plantering och markberedning bovarna i dramat.

BT - 05 jun 14 kl. 05:30

Skogsbruket skadar fornlämningar

En inventering av 372 områden i Sverige där skogsavverkning skett, och med drygt 1 100 forn- och kulturlämningar, visar att nästan hälften av lämningarna har påverkats eller skadats och att en fjärdedel är skadade eller grovt skadade. Inventeringen är gjord på områden tre år efter avverkning. Främst är körskador, avverkningsrester, plantering och markberedning bovarna i dramat.

Barometern - 12 feb 20 kl. 06:00

Grafik: Öland har flest fornlämningar i länet

Nya siffror visar att de två Ölandskommunerna tillsammans har flest fornlämningar i Kalmar län. – Det registreras nya fornlämningar varje år, säger Malin Weijmer, utredare vid Myndigheten för kulturanalys..

Helsingborgs Dagblad - 23 jan 15 kl. 12:03

Uppgrävda fornlämningar polisanmälda

En person som tagit sig för att gräva i ett kaninhål vid en fornlämning kallad Dagshög i Faritslöv vid Torekov hittade flera föremål som kan ha varit fornlämningar. Dessa visade personen sedan upp på bild på Facebook.Någon såg bilderna och meddelade länsstyrelsen, som i sin tur gjort en polisanmälan om brott mot lagen om kulturminnen.

Nyan - 25 jan 19 kl. 09:16

Fornlämningar stoppar inte kortruttsplaner

Den andra etappen av den omstridda kortruttsplanen har nu fastställts av landskapsregeringen. Museiverket i Helsingfors har gett tillstånd att rubba de ryssugnar som hittats.
Vägplanen gäller förbindelsen mellan Degerbyvägen och nytt färjfäste på Mellanholm.

SR - 05 jan 15 kl. 15:58

Hittar nya fornlämningar med laserskanner

Nu behöver man inte bara använda fötterna för att hitta fornlämningar. Lantmäteriets laserskanning av landet ger nya möjligheter att kartlägga lämningar och redan har det upptäcks nya fynd..

UNT - 03 apr 13 kl. 16:51

Upplands fornlämningar ska kartläggas

Nu ska Länsstyrelsen inventera fornlämningar i Tierp och Älvkarleby..

Fler nyheter från SR

SR - 13 timmar sedan

Nyupptäckt galax liknar Vintergatan

Den nyupptäckta galaxen liknar en yngre version av Vintergatan. Det kan innebära att modeller för hur galaxer utvecklas behöver ändras en del..

SR - 15 timmar sedan

Gräshoppans egen doftsignal ger hopp om lösning

Ett specifikt doftämne, ett så kallat feromon, som lockar till sig en av de svärmande arter av gräshoppor som plågar många länder i Afrika och Asien har upptäckts..

SR - 16 timmar sedan

Vetenskapliga brister i FHM-rapport om covid-19 i skolorna

I juli publicerade folkhälsomyndigheten en rapport tillsammans med sin finska motsvarighet där man drar slutsatsen att öppna skolor inte påverkat sjukligheten i covid-19 hos barn. Men nu får rapporten kritik..

SR - Igår: 10:20

Mänskliga gener döps om på grund av datorkrångel

Genforskare har tröttnat på att Microsoft Excel tolkar gener som datum. Nu får generna nya namn för att lösa problemet..

SR - Igår: 09:47

Tegelstenar skulle kunna bli framtidens batterier

Att lagra el i tegelstenar skulle kanske kunna bli ett sätt att jämna ut solcellers oregelbundna elproduktion i framtiden..

SR - Igår: 06:00

Försök återupptäcker gamla spannmålsslag

Kan gamla spannmålssorter ha en plats i framtidens moderna jordbruk? På Lövsta fältforskningsstation utanför Uppsala jämförs nu fyra äldre sorter med tre moderna..

SR - Igår: 06:00

Smidigare teknik i spåren av corona?

När coronaviruset gjort att jobbmöten och fikapauser allt oftare hålls på distans kan man fundera på om det finns sätt att förbättra tekniken. Kan de digitala sätten att umgås bli ännu smidigare än idag?.

SR - I förrgår: 08:01

Luftföroreningar verkar även påverka bin

Luftföroreningar kan påverka även bin, detta enligt en artikel som publiceras i tidskriften PNAS..

SR - I förrgår: 06:00

I natt har du chansen att se meteorregnet Perseiderna

Den här veckan, med start i natt, har du som bäst chans ett se det årliga meteorregnet Perseiderna..

SR - I förrgår: 06:00

Dvärgplaneten Ceres kan ha en ocean under utan

Forskare kan ha upptäckt en ny så kallad oceanvärld i vårt solsystem - en planet där det finns vatten under ytan..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.