SR > Nyheter

Monday, 10 August, 13:24

SR - 30 jul 20 kl. 05:53

Romer i Östeuropa drabbas hårtMänniskorättsorganisationer slår larm om att folkgruppen romer i Östeuropa fått försämrade livsvillkor under coronamandemin. Det handlar om rasism, men också om svårigheter att försörja sig, enligt European Roma Rights Centre..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Östeuropa, European Roma Rights Centre

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Romeri , Östeuropa, drabbas, hårt
SVT Debatt - 30 jan 14 kl. 15:55

När blir romer hjältar på vita duken?

ROMER PÅ FILM Rasismen mot romer breder ut sig – polisens register är ett exempel. Filmbranschen måste ta sitt ansvar och måste sluta porträttera romer som ohygieniska, obildade och rotlösa. Idag diskuteras rasismen mot romer på seminarium på Göteborgs Filmfestival.

BT - 25 mar 14 kl. 09:28

Omfattande diskriminering av romer

Romerna i Sverige har under 1900-talet utsatts för systematiska kränkningar och övergrepp, enligt integrationsminister Erik Ullenhag (FP). - Det här är en okänd och mörk del av svensk historia, kanske ännu mörkare än jag trodde innan vi startade arbetet med vitboken, säger han till TT.I den vitbok som regeringen presenterar i dag visas hur romerna på område efter område behandlats som andra klassens människor.

TA - 24 sep 13 kl. 07:44

Fler romer har registrerats

Ytterligare ett register med 997 namn, de flesta romska, finns hos Skånepolisen, uppger Dagens Nyheter.Det stora register som avslöjades i går skapades redan 2005, enligt en ansvarig, pensionerad polischef.
Efter gårdagens avslöjade om ett sökbart olagligt register över mer än 4 000 romer förnekade Skånepolisen kännedom om att det skulle finnas fler listor.

Dagen - 23 nov 11 kl. 03:00

Ta ställning för Europas romer

Sverige måste en gång för alla ta ställning mot diskriminering av romer och andra minoritetsgrupper, även i vårt eget land. Det skriver företrädare för PMU och två pingstförsamlingar.

Naddja är elva år och bor strax utanför Belgrad i Serbien.

YLE - 07 jun 17 kl. 08:04

Romer nekades plats på härbärge under smällkall natt - JO: Helsingfors stad agerade rätt

Helsingfors stad svarar på behovet av nödvändig omsorg hos nödställda människor. Det här är biträdande justitieombudsmannens svar på klagomål om att romer från Östeuropa nekades inträde till ett boende för bostadslösa en smällkall januarinatt i fjol. Det var i början av januari 2016 och minus 25 grader utomhus när 14 romer, mestadels från Bulgarien och Rumänien nekades plats på Sanduddsgatans servicecentral i Främre Tölö.

SmålandsPosten - 24 sep 13 kl. 12:09

Fler romer har registrerats

Ytterligare ett register ? den här gången med 997 personer, de flesta med romska namn ?finns hos Skånepolisen, uppger Dagens Nyheter.

Skånskan - 17 jul 18 kl. 01:00

För­föl­jel­sen av romer be­höver upp­märk­sammas

Ki­viks mark­nad kan ståta med ett nytt min­nes­mär­ke i år. I våras in­vigdes näm­li­gen där ett min­nes­mär­ke om romernas hi­sto­ria i Sverige. Yt­ter­li­ga­re fyra min­nes­platser har in­rättats i Skåne för att syn­lig­göra ställen som romerna åter­vänt till un­der den långa tid när de inte fick stanna läng­re än tre vec­kor på sam­ma plats.

FriaTider - 29 nov 13 kl. 09:31

Tyska städer fruktar invasion av östeuropeiska romer

Sexton städer i Tyskland ber i en skrivelse till förbundskansler Angela Merkel om hjälp med att hantera en förväntad ökning av invandringen av romer från Östeuropa..

YLE - 29 sep 18 kl. 07:28

”Det är oroande om folk blir vana vid att se extrem fattigdom” – Nätverket som hjälper östeuropeiska romer jobbar för att allt färre ska tigga på gatan

Det är 10 år sedan debatten kring romerna från Östeuropa blossade upp i Finland. Stadsbor vaknade upp till att det fanns tiggare i gatubilden, och frågan om vad man skulle göra med de här människorna debatterades i offentligheten. I dag är tiggande romer fortfarande en vanlig syn i stora städer, men det har gjorts framsteg för att hitta mer hållbara sätt för människorna att försörja sig på..

SR - 20 maj 20 kl. 10:30

Romer som bryter karantän misshandlas

Coronapandemin ha gjort livet svårt för många fattiga romer i Östeuropa. Hårda rörelserestriktioner har gjort att många helt tappat möjligheten att försörja sig. De värst drabbade har ställts inför ett svårt dilemma – att stanna hemma utan mat eller bryta mot utegångsförbuden och riskera böter och i vissa fall även att misshandlas av polis.

Fler nyheter från SR

SR - 30 minuter sedan

E4 avstängd utanför Linköping

En olycka har inträffat vid Linköping Västra (111) med lastbil och bil samt hästtransport inblandade. Vägen har stängts av i södergående riktning och det är också problem att passera i norrgående där ett körfält är avstängt. Ca kl 13:45 hoppas räddningstjänsten att södergående riktning kan öppnas igen..

SR - 1 timme sedan

Sittande president segrar i Belarus

Enligt det preliminära valresultatet segrade den sittande presidenter Aleksandr Lukasjenko med drygt 80 procent av rösterna i gårdagens val i Belarus, eller Vitryssland..

SR - 1 timme sedan

193 kommuner anser sig ha god coronaberedskap

En majoritet av Sveriges kommuner anser sig ha god beredskap inför en eventuell andra våg av coronaviruset. Det visar en kartläggning som Ekot gjort. Tillgången till skyddsutrustning menar exempelvis de flesta är stabil, däremot är flera oroliga för personalförsörjningen..

SR - 1 timme sedan

Optimism på bostadsmarknaden men fler arbetslösa

En ny undersökning från banken SEB visar att hushållen förväntar sig allt högre priser på bostadsmarknaden framöver. Samtidigt skrivs fortfarande många in som arbetslösa och det ger en kluven bild av ekonomin..

SR - 1 timme sedan

Stort Strömavbrott i Stockholm

40 000 st kunder till Ellevio är berörda. Hela Kungsholmen, Lilla Essingen, Stora Essingen och del av Vasastan. Prognos kl.

SR - 1 timme sedan

Rättegång om dubbelmord i Danmark inledd

Idag inleddes rättegången mot fem svenskar som misstänks ha begått ett dubbelmord i Köpenhamn förra sommaren. Både de misstänkta och offren hör hemma i Stockholm och tillhör enligt polisen två rivaliserande gäng..

SR - 2 timmar sedan

Obligatoriskt att bära munskydd i Paris

Det är nu obligatoriskt att bära munskydd i stora delar av Paris. Beslutet från myndigheterna följer på stigande antal coronasmittade i den franska huvudstaden..

SR - 4 timmar sedan

Fredssamtal mellan talibaner och regering inom en vecka

I Afghanistan säger sig talibanerna nu vara redo för fredssamtal med den afghanska regeringen inom en vecka..

SR - 3 timmar sedan

Kosovanska läkaren: Vården är illa ute

Sjukvården i Kosovo, ett av Europas fattigaste länder, är under hård press efter att coronaviruset fått stor spridning nu i sommar. Det berättar ordföranden för Kosovos läkarförening, Pleurat Seidiu..

SR - 5 timmar sedan

E14 Östersund avstängd

Vid kl 07:50 larmades räddningstjänst till en olycka med flera fordon på E14 Östersund. När räddningstjänst kom fram till platsen kl 07:57 stängdes vägen av i båda riktningar. Vid kl 08:30 kunde vägen öppnas igen, men med en del köer kvar i området efter den tidigare avstängningen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.