Världen Idag > Nyheter

Friday, 14 August, 13:56

Världen Idag - 08 jul 20 kl. 00:00

Vem kan bäst föra de palestinska arabernas talan?Hur kommer det sig att Israel har lyckats utveckla en av världens mest framgångsrika stater i Mellanöstern, medan de omkringliggande arabiska länderna är underutvecklade och ofta i fullständigt kaos? Om man tittar på arabisk kultur, arkitektur och litteratur från medeltiden, ser man storhet. Problemet är deras politiska ledare. Traditionellt sett finns det tre konkurrerande former av identitet bland araberna i Mellanöstern; islam, det arabiska umma (folket) och den lokala klanen. Dessutom har man gjort misslyckade försök att förena folket runt panarabismen, idén om ett sekulärt stor-arabiskt rike, och man utför många problematiska nationalistiska experiment.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
Israel, Mellanöstern, Eretz Israel

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vem kan bäst, förade , palestinska, arabernas, talan
Världen Idag - 26 jun 19 kl. 14:59

Arabernas olika val om sin framtid

Jared Kushners konferens i Bahrain och tendensen bland de israeliska araberna att samarbeta med den politiska högern i Israel kan verka som två fristående processer, men har egentligen en viktig gemensam nämnare. I båda fallen krävs det att araberna lyckas se förbi det nationalistiska perspektivet och i stället fokusera på det individuella och det civila. Man behöver med andra ord lägga kampen för ”ett fritt Palestina” åt sidan och jobba för bättre levnadsvillkor för folket.

Dagen - 25 jan 11 kl. 03:00

Kritik mot palestinska ledare efter eftergifter i fredssamtal

JERUSALEM. Palestinska förhandlare gjorde sensationella eftergifter angående Jerusalem och flyktingar i tidigare fredssamtal. Detta enligt dokument som läckt till Al-Jazira.

Nerikes Allehanda - 22 jul 14 kl. 05:07

Palestinska styrkor ger Israel säkerhet

Jag hör till dem som kan förstå att Israel bombar Gaza. Och jag hör till dem som kan förstå att Israel går in i Gaza med marktrupp. Människor i Israel kräver ett stopp för raketattackerna från Gaza.

Dagen - 15 feb 11 kl. 03:00

Palestinska myndigheter utlovar nyval

JERUSALEM. Förändringens vind i Mellanöstern blåser in också över de palestinska områdena. Regeringen avgår och nyval ska hållas.

Världen Idag - 24 jun 20 kl. 00:00

Så blir folk anhängare till ”den palestinska saken”

Om man tittat noggrant på Black lives matter-demonstrationerna (BLM) den senaste tiden har man kunnat lägga märke till flera så kallade ”palestinska flaggor”, eller rättare sagt PLO-flaggor. Många blir med rätta förundrade över detta fenomen, men för dem som har följt den arabisk-israeliska konflikten några år kommer det inte som någon överraskning. PLO-flaggor liksom pro-palestinska slagord och färger dyker upp i de mest otänkbara sammanhang.

Kristianstadsbladet - 24 feb 13 kl. 12:23

Palestinska fångar i hungerstrejk


Omkring 3 000 palestinska fångar i israeliska fängelser hungerstrejkade på söndagen i protest mot att en palestinsk fånge avlidit.Fången Arafat Jaradat, 30, uppges ha dött av hjärtstillestånd dagen före. Palestinska företrädare kräver att dödsfallet utreds.

Världen Idag - 23 mar 16 kl. 00:10

Låt oss samarbeta för att villkora det palestinska biståndet

Den 7 mars uppmärksammades det i tidningen Världen idag att Mikael Oscarsson (KD), i en interpellation till biståndsministern framförde skarp kritik angående Sveriges flathet gentemot palestinska myndigheten. Palestinska myndigheter får årligen hundratals miljoner kronor i bistånd, pengar som Oscarsson vill villkora med att den palestinska myndigheten slutar uppmana sin befolkning till terrordåd mot Israel. I frågan har kritiska röster även hörts från moderaterna.

SR - 08 sep 16 kl. 16:32

Palestinska val skjuts på framtiden

De palestinska lokalvalen som skulle hållits i oktober har skjutits upp.Det som skulle bli de första palestinska valen på tio år där samtliga partier ställer upp, skjuts nu på framtiden efter ett beslut i den palestinska högsta domstolen..

DN - 24 jan 11 kl. 15:12

Palestinska toppolitiker förkastar läcka

Palestinska toppolitiker förnekar innehållet i de dokument som publicerades av bland andra al-Jaazera och The Guardian på söndagen. Enligt läckan ska palestinska förhandlare ha varit beredda att godkänna ett flertal israeliska bosättningar i Jerusalem..

BT - 13 feb 11 kl. 22:51

Palestinska regeringen ombildas

Den palestinska premiärministern Salam Fayyad kommer att lämna in regeringens avskedsansökan till president Mahmud Abbas på måndagen, meddelar anonyma källor till Reuters. Abbas kommer omedelbart att be Fayyad att bilda en ny regering, uppger källorna som också säger att "det kommer att bli stora förändringar". Initiativet till ombildningen ska komma från Fayyad och vissa inom Fatah.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.