Nyteknik > Teknik

Monday, 13 July, 16:39

Nyteknik - 30 jun 20 kl. 11:52

”Magnettåg är bara en dyr form av tåg”REPLIK. Man kan jämföra magnettåg med Concorde, som flög i överljudsfart men kostade för mycket och står i dag på museum, skriver Mats Améen och Bo-Lennart Nelldal..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Replik, Concorde, Mats Améen, Bo-Lennart Nelldal

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Magnettågär , baraen , dyr, formav , tåg
Sydsvenskan - 06 jul 15 kl. 20:51

Magnettåg – både billigare och bättre än hastighetståg

Det är sällan man som medborgare får anledning att undra över förmågan bland våra expertmyndigheter. Men frågan om byggandet av höghastighetstågbanor får en att fundera.De kostar mer än de smakar, cirka 200 miljoner kronor per kilometer plus underhåll och driftskostnader.

Helsingborgs Dagblad - 06 jul 15 kl. 20:51

Magnettåg – både billigare och bättre än hastighetståg

Det är sällan man som medborgare får anledning att undra över förmågan bland våra expertmyndigheter. Men frågan om byggandet av höghastighetstågbanor får en att fundera.De kostar mer än de smakar, cirka 200 miljoner kronor per kilometer plus underhåll och driftskostnader.

Alliansfritt Sverige - 26 sep 12 kl. 10:04

Borg byter spår om magnettåg - igen


SPÅRBYTE. Det hela började när finansminister Anders Borg för ungefär en månad sedan stolt berättade att han ville bygga snabbtåg på Ostlänken, alltså mellan Stockholm och Linköping. När de rödgröna i valrörelsen två år tidigare hade föreslagit samma sak hade Borg avfärdat det som ?

GöteborgsPosten - 08 jan 18 kl. 13:53

Magnettåg är inget realistiskt alternativ

Konventionell järnväg på modernt sätt är en beprövad teknik som är vida överlägsen magnettåg som är mycket dyr att bygga, driva och underhålla, skriver bland andra Evert Andersson, KTH..

Alliansfritt Sverige - 08 sep 12 kl. 16:13

Anders Borg blandar ihop eller ljuger om höghastighetsbana

TÅG. I juli 2010 förklarade Anders Borg för Norrköpings Tidning att han var emot planerna på Ostlänken vilket i förslaget innebar en höghastighetsbana mellan Järna och Linköping.
Det skulle vara robust olönsamt.

Alliansfritt Sverige - 13 jan 13 kl. 11:51

Ostlänken: Robust olönsam när Borg bygger den

SNABBTÅG. Följetongen med bygget av Ostlänken för snabbare tåg fortsätter vara en jobbig fråga för regeringen. Ostlänken riskerar att bli olönsam om man inte bygger högstastighetståg, rapporterar Svenska Dagbladet och hänvisar till en mycket kritisk rapport från Riksrevisionen [pdf].

SvD - 20 aug 16 kl. 22:18

”Sverige på väg skaffa föråldrade höghastighetståg”

Den föreslagna lösningen med ”höghastighetståg” är omodern, dyr och mycket samhällsekonomiskt olönsam. En satsning på magnettåg skulle i stället ge oss ett dubbelt så snabbt färdmedel och bättre ekonomi, skriver professor Rune Wigblad..

Alliansfritt Sverige - 01 sep 14 kl. 13:34

Alliansens valmanifest for dummies

Inledning Vi i alliansen sätter människan i centrum. Alla behövs i bygget av ett ännu bättre Sverige. Då måste man prata om hur grym man är på jobben, och det gör vi i vårt valmanifest [pdf].

Alliansfritt Sverige - 19 nov 12 kl. 13:55

Ännu en myndighet sågar Borgs tågprojekt

TÅG. Finansminister Anders Borgs velande om höghastighetstågen fortsätter, och experterna fortsätter att såga honom. Expressen:
Alla världens ledande ekonomier har redan, eller har planer på, höghastighetsjärnväg, enligt en analys bland 23 länder som Trafikanalys har gjort.

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 1 timme sedan

Tesla-rivalen Rivian tar in 23 miljarder kronor för att lansera elpickup

Hypen kring uppstickarens elpickup har lockat stora investeringar. Nu får Rivian det största beloppet hittills – 2,5 miljarder dollar på ett bräde..

Nyteknik - 1 timme sedan

Över 10000 coronafall bland vårdpersonal

Många läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som har arbetat i frontlinjen under pandemin i Sverige har själva insjuknat i covid-19..

Nyteknik - 2 timmar sedan

Tesla skrotar billigaste Model Y – "Oacceptabel" räckvidd

Den billigaste versionen av Model Y kommer inte att släppas. Istället sänker Tesla priset på Long Range-modellen..

Nyteknik - 4 timmar sedan

ABB fixar strömmen på världens största diamantfartyg

ABB har fått i uppdrag att leverera ett avancerat strömförsörjningssystem till världens första specialbyggda diamantutvinningsfartyg, skriver automationskoncernen i ett pressmeddelande..

Nyteknik - 5 timmar sedan

Smarta nanopartiklar kan behandla lungtumörer

En ny behandling med smarta, riktade nanopartiklar som angriper lungtumörer har utvecklats vid Lunds universitet. Behandlingen skulle kunna minska risken för biverkningar och skador i friska lungceller..

Nyteknik - 7 timmar sedan

Mjukare asfalt med gummi kan rädda liv

Varje år skadas och dör tusentals i Sverige på grund av fallolyckor. Nu testas en ny typ av mjuk asfalt på en gång- och cykelväg i Lund för att se om den kan bidra till att färre skadar sig..

Nyteknik - 8 timmar sedan

Amerikanskt stridsfartyg brinner – kan ta flera dagar att släcka

Fyra civila och 17 besättningsmän har förts till sjukhus efter explosionen på ett amerikanskt stridsfartyg i San Diego som startade en stor brand ombord. Branden tros enligt räddningstjänsten pågå i flera dagar..

Nyteknik - 10 jul 20 kl. 13:55

Tesla till domstol för vilseledande marknadsföring

Vilseleder Tesla konsumenterna om Autopilots verkliga kapacitet? Det ska en tysk domstol nu ta ställning till..

Nyteknik - 9 timmar sedan

Kritiken mot Mercedes elbil: ”För sen, för dyr och för tråkig”

När Mercedes lanserade sin elbil EQC hösten 2019 presenterades den som ett nytt kapitel i märkets historia. När det kapitlet nu har recenserats av aktieägarna blev omdömet förödande..

Nyteknik - 10 jul 20 kl. 13:27

Musks nya tävling – är du snabbare än en snigel?

En tävling där målet är att vara snabbare än en snigel? Det kanske låter banalt, men det är faktiskt vad Elon Musks tunnelbolag Boring Company nu lanserat..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.