Helsingborgs Dagblad > Nyheter

Wednesday, 15 July, 14:35

Helsingborgs Dagblad - 30 jun 20 kl. 06:00

Sveriges finaste fornlämning har öppnat igenTio år efter att bronsåldersgraven stängde..
Läs mer på Helsingborgs Dagblad

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sveriges finaste, fornlämninghar , öppnat, igen
Nyan - 17 jun 14 kl. 21:00

Ingen ersättning för fornlämning

Det blev avslag från landskapsregeringen på en begäran om ersättning för en olägenhet som uppstått när en markägare nekats att rubba en fornlämning.
Det handlar om en fornlämning på en fastighet i Eckerö, resterna efter ett gammalt saltsjuderi från 1600–talet, där man utvann salt ur havsvattnet.
Landskapsregeringen konstaterar att fornlämningen är unik och ska bevaras för framtiden.

BT - 15 okt 12 kl. 14:04

Grävde avlopp i fornlämning

Länsstyrelsen har anmält en fastighetsägare i Mårdaklev för misstanke om fornminnesbrott. Det misstänkta brottet mot lagen om kulturminnen har sitt ursprung i att fastighetsägaren måste anlägga ett nytt avlopp. Fastigheten ligger till stora delar inom en fornlämning, som är en stenåldersboplats.

YA - 21 okt 14 kl. 11:22

Fastighetsägare tillåts gräva i fornlämning


Fastighetsägare i Ullstorp har fått tillstånd av länsstyrelsen att gräva i fornlämning 25 i Ullstorps socken.Arbetet, som sker inom Ullstorps bytomt, omfattar ett enskilt avlopp med tillhörande ledningar och en bytomt är det område inom vilken en bys bebyggelse låg från medeltid fram till skiftesreformerna i början på 1800-talet.Det finns dock vissa krav från länsstyrelsen under arbetets gång för stöter man på någon form av fornlämning måste arbetet omedelbart avbrytas och länsstyrelsen kontaktas.

Kristianstadsbladet - 14 mar 13 kl. 08:53

Skogsmaskiner skövlade fornlämning


En fornlämning i Leksands kommun har blivit förstörd i samband med skogsavverkning. Detta trots att avverkaren hade fått information om att fornlämningarna fanns där och inte fick skadas. Länsstyrelsen i Dalarna har nu skickat in en anmälan om brott mot kulturminneslagen till åklagarmyndigheten.

GT - 07 dec 17 kl. 20:15

Kommuntopp grävde upp fornlämning

Den centerpartistiske toppolitikern Bo Carlsson grävde upp en fornlämning med anor tillbaka till medeltiden – med en grävmaskin.Nu har han fällts för brott mot kulturmiljölagen.– Jag kommer inte gräva på det viset igen.

Sydsvenskan - 19 jan 16 kl. 13:36

Skeppsvrak i Halland en fornlämning

Fartyget som uppenbarade sig i Gullbranna naturreservat strax söder om Halmstad på nyårsafton är från 1700-talets andra hälft. Troligen har fartyget förlist före 1850 och vraket ses därmed som en fornlämning, skriver länsstyrelsen i Halland på sin hemsida.En fördjupad dokumentation av vraket kommer nu att ske.

Helsingborgs Dagblad - 19 jan 16 kl. 13:36

Skeppsvrak i Halland en fornlämning

Fartyget som uppenbarade sig i Gullbranna naturreservat strax söder om Halmstad på nyårsafton är från 1700-talets andra hälft. Troligen har fartyget förlist före 1850 och vraket ses därmed som en fornlämning, skriver länsstyrelsen i Halland på sin hemsida.En fördjupad dokumentation av vraket kommer nu att ske.

Helsingborgs Dagblad - 25 jul 12 kl. 17:02

Får tillstånd att gräva i fornlämning

En fastighetsägare i Tranarp har fått tillstånd av länsstyrelsen att genomföra grävarbete i ett område med så kallad fast fornlämning. I marken har tidigare hittats fynd av Tranarps gamla bytomt, där bebyggelse låg någon gång från medeltid och framåt.Om det påträffas fornlämningar under markarbetet ska det omedelbart avbrytas och länsstyrelsen underrättas..

Barometern - 25 jun 13 kl. 07:20

Fler tecken på fornlämning funna

Platsen där skellettdelar hittades förra veckan kan vara en viktig fornlämning från stenåldern. Det säger Kalmar läns museums arkeolog ­Ludvig Papmehl-Dufay. På eget initiativ begärde han tillstånd att undersöka det avspärrade området på måndagen.

YA - 20 feb 14 kl. 13:00

Fornlämning hindrar inte gods från att avverka skog

Högestad & Christinehof har fått tillstånd av länsstyrelsen att göra ingrepp i en fast fornlämning i samband med att de avverkar skog utanför Eljaröd. Tanken är att skogsbeståndet ska föryngras.
På platsen finns en så kallad fossil åkermark med ett flertal röjningsrösen.

Fler nyheter från Helsingborgs Dagblad

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

Rusning efter färjebiljetter till Tyskland

På tisdagen avskaffade Tyskland kravet på att svenskar ska sitta i karantän vid ankomsten. Redan samma dag tog bokningarna fart. Över 1 700 personer bokade båtresa mellan Göteborg och Kiel eller Trelleborg och Rostock för juli eller augusti.

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

Tågtrafiken norr om Ängelholm står still efter olycka

Strax efter klockan 13.30 stoppades tågtrafiken..

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

27 nya dödsfall med bekräftad covid-19

Det senaste dygnet har ytterligare 27 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Därmed är det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige 5 572 personer, enligt Folkhälsomyndigheten. Det totala antalet bekräftat smittade är 76 4.

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

Norwegian stämmer Boeing

Norska flygbolaget Norwegian har stämt tillverkaren Boeing i USA enligt dokument som sajten E24 tagit del av. Bakgrunden är en order på 97 flygplan med listpriset 12,65 miljarder dollar som Norwegian vill avbryta, liksom ett serviceavtal. Norwegian vill.

Helsingborgs Dagblad - 45 minuter sedan

Vinstlyft för Goldman Sachs

Den amerikanska storbanken Goldman Sachs redovisar en vinstökning på 2 procent till 2,25 miljarder dollar i andra kvartalet i år. Per aktie steg vinsten till 6:26 dollar, upp från 5:81 dollar under motsvarande kvartal i fjol. Vinstökningen förklaras av.

Helsingborgs Dagblad - 45 minuter sedan

Delta laddar för stora neddragningar

Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines tar en engångspost på tre miljarder dollar (motsvarande drygt 27 miljarder kronor) för att hantera kostnader för uppsägningar och omstruktureringar i coronakrisen. Delta hade 2019 drygt 91 000 anställda, varav.

Helsingborgs Dagblad - 45 minuter sedan

Inwidos resultat betydligt starkare än väntat

Den Malmöbaserade koncernen rapporterar all time high inom e-handel..

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Snart regleras besök till återvinningscentralen med bom

Snart är det slut på de fria besöken till Ahla återvinningscentral. Från och med den 3 augusti krävs det att du identifierar dig med körkort eller återvinningskort för att komma igenom bommarna..

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Högsta norska handelsunderskottet i modern tid

Minskad export av naturgas och mindre export från den norska fastlandsekonomin..

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Fler klarar gymnasiet – trots corona

Coronapandemin har inte påverkat gymnasieresultaten negativt..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.