Världen Idag > Nyheter

Wednesday, 08 July, 09:12

Världen Idag - 30 jun 20 kl. 00:00

Är socialismen ett kristet kätteri?Kan vänstern komma tillbaka efter Berlinmurens fall och massakern på den Himmelska fridens torg? Den frågan är utgångspunkten för boken Vänsterns idéer (Axess). Bland medarbetarna finns Johan Sundeen, docent vid högskolan i Borås, samt Svante Nordin, professor i idéhistoria i Lund. Johan Sundeen har flera intressanta infallsvinklar. En av de ovanligare är att se socialismen som ett kristet kätteri.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
Berlinmurens, Himmelska, Vänsterns, Johan Sundeen, Borås, Svante Nordin, Lund, Sundeen, Fadern, Gud

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Är socialismenett , kristet, kätteri
YA - 19 aug 13 kl. 04:01

Från historiens kammare

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Vänsterpartiet finns kvar. Ingen förstår varför. Berlinmuren föll 1989.

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 9 timmar sedan

Vem kan bäst föra de palestinska arabernas talan?

Hur kommer det sig att Israel har lyckats utveckla en av världens mest framgångsrika stater i Mellanöstern, medan de omkringliggande arabiska länderna är underutvecklade och ofta i fullständigt kaos? Om man tittar på arabisk kultur, arkitektur och litteratur från medeltiden, ser man storhet. Problemet är deras politiska ledare.

Världen Idag - 13 timmar sedan

Forcerade dödshjälp på dement: ”Det bästa”

Ett fall i Nederländerna där en dement 74-årig kvinna fick dödshjälp trots att hon i stunden gjorde motstånd, har rönt stor uppmärksamhet världen över. Nu träder läkaren bakom agerandet fram – och försvarar sitt agerande..

Världen Idag - 15 timmar sedan

Kristen far och son slagna till döds av polis

En indisk far och son, båda kristna, har dött efter vad familjen beskriver som en brutal misshandel av polisen. Därefter har Indien, i likhet med USA, sett protester mot polisövervåld, både på sociala medier och på gatan..

Världen Idag - 15 timmar sedan

Pingströrelsen fortsätter att växa: ”Oerhört glädjande”

Ny statistik i den kommande årsboken visar att pingströrelsen ökade med 532 medlemmar från 2018 till 2019, skriver Pingst FFS i ett pressmeddelande..

Världen Idag - 15 timmar sedan

”Bibliskt gräshoppsprotein” från Israel på väg till Sverige

Ät gräshoppor som Johannes döparen – det är budskapet från ett israeliskt företag som producerar hälsokostprodukter gjorda på odlade gräshoppor. Nu börjar de leverera sitt så kallade ”bibliska protein” till Sverige..

Världen Idag - 17 timmar sedan

Beklagligt att partitaktik tog över migrationsfrågan

Frågan om migration har hela denna vår simmat under ytan i svensk inrikespolitik, utkonkurrerad av Coronakrisen. Men den senaste veckan har ämnet och därmed också den politiska konflikten blossat upp igen för fullt.  Partierna tävlar nu i att beklaga att den breda politiska förhandlingen brutit samman, samt i att lägga skulden på varandra.

Världen Idag - 18 timmar sedan

Den helige Andes århundrade

Andens utgjutande under 1900-talet innebar inte bara en förnyelsevåg, utan under tiden har den kristna församlingen upplevt väckelser då hela samhällen fullständigt förvandlats, skriver Hans Sundberg i sin första artikel i serien om Vineyard-förnyelsen..

Världen Idag - 18 timmar sedan

Förnyelsevind dokumenterad

Under 1980- och 90-talen blåste en karismatisk förnyelsevind in i Sverige där bland annat inspiration kom från John Wimber och Vineyard-rörelsen i USA. Denna förnyelse påverkade allt från Svenska Kyrkan till de olika frikyrkorörelserna. Den medryckande lovsången och Andens gåvor i funktion inspirerade och satte spår i svensk kristenhet.

Världen Idag - 21 timmar sedan

783 personer frälsta så här långt i år – hjälp oss nå fler!

Samtidigt som böneutropen ekar “Allahu akbar” och militant islamism blir allt vanligare, växer även någonting annat fram på Swahilikusten. Här möts cirka 1000 grupper regelbundet, antingen fysiskt eller online, och samtalar om Bibelns budskap..

Världen Idag - Igår: 07:15

Det är hög tid att pressa Kina

Den nya stormakten Kina toppar våra nyhetssidor – och det är inte goda nyheter. Varken när det gäller misstankarna mot teknikföretaget Huawei om spioneri, utbrottet av coronaviruset, Hongkongs förlorade friheter eller nu senast rapporterna om hur muslimska minoriteter utsätts för tvångssteriliseringar och tvingas göra abort. Folkrepubliken Kina utropades av Mao på Himmelska fridens torg i Peking 1949.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.