SVT > Kultur

Thursday, 09 July, 13:28

SVT - 29 jun 20 kl. 13:00

Svenska politiker: Ta inte bort statyerEn namninsamling kräver att statyer av Carl von Linné tas bort, i Norrköping diskuteras en staty av köpmannen Louis De Geer och Afrosvenskarnas riksförbund kritiserar en staty av Gustav III. Men representanter för riksdagspartierna i Sverige tycker inte att statyer ska tas bort..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Carl, Linné, Norrköping, Louis De Geer, Afrosvenskarnas, Gustav III, Sverige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Svenska politikerTa inte , bort, statyer
SVT - 17 aug 17 kl. 17:52

Andra länder som plockat bort statyer

I USA har statyer av gamla generaler skapat kaos. Men många länders regeringar har behövt ta ställning till sitt förflutna i statyform..

UNT - 26 aug 17 kl. 06:00

"Att ta bort statyer ökar spänningarna"

Tänk om universitetet i Virginia såg ett värde i att lära sig av sydstatsgeneralen Robert E Lees sammansatthet, i stället för att radera honom ur historien, skriver Merete Mazzarella apropå debatten kring statyer..

DN - 16 jun 20 kl. 15:48

Stockholms stad får krav på att ta bort statyer

I flera länder välts statyer i samband med protester mot rasism. Flera skrivelser har också skickats till Stockholms stad med krav på att….

YLE - 22 okt 14 kl. 06:27

Politiker: Bort med byråkratiskan!

Om den vanliga medborgaren någonsin ska kunna kolla upp vad politikerna fattar beslut om, så behövs ett redigare språk i beslutsfattningens föredragningslistor. Till och med politikerna själva kan ha svårt att uppfatta vad de fattar beslut om. Språket inom beslutsfattandet får sig en känga då Yle Huvudstadsregionen ringer upp några kommunalpolitiker.

DN - 01 jun 15 kl. 16:14

”Politiker bör få torgföra stolliga förslag”

I en demokrati röstas dåliga politiker bort i allmänna val. Att låta allvetande akademiker tillrättavisa dem är inte rätt väg att gå, skriver filosofiprofessorn Martin Peterson..

SVT - 22 aug 17 kl. 19:33

Politiska statyer skapar debatt världen över

Efter konflikterna kring statyer som tagits ner i amerikanska södern höjs nu frågan om hur vi ska göra med offentliga minnesmärken som blivit obekväma. I Ukraina har man precis tagit bort tusentals statyer av Lenin. Och det finns fler länder som valt att plocka ner det som påminner om en historia vi helst skulle vilja glömma bort..

SVT - 17 jun 20 kl. 08:49

Stefan Löfven vill inte riva statyer i Sverige

I flera länder runt om i världen har statyer av politiker, kungar och kolonialherrar rivits eller flyttats efter protester och demonstrationer. I Sverige har ingen staty välts eller rivits, men frågan om till exempel Carl von Linné och Louis de Geer i statyform har väckts. – Jag tycker man kan ha uppfattningar om olika personer, men att vi skulle börja se över vilka statyer vi ska ha kvar, nej, jag tror inte på det, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Expressen..

Helsingborgs Dagblad - 09 jun 20 kl. 11:10

Londons borgmästare: Vi ska ta ner statyer

London ska se över gatunamn, minnesskyltar och statyer för att få bort hyllningar till slavhandlare och andra olämpliga personer. Det lovar borgmästare Sadiq Khan efter den omtalade nedrivningen av en staty i Bristol. – Våra statyer, gatunamn och publik.

Fler nyheter från SVT

SVT - 1 timme sedan

Kulturnyheternas sommartips: Fem trivsel-tv-serier

Utmattad av för mycket tv-bingeande om krim, våld, mord, ond bråd död och ångestrypande relationer? Det är det många som är. Tricket är att tända av med trivsel-tv..

SVT - 2 timmar sedan

Kanye West vill styra USA som Wakanda

Kanye West berättar om sin kandidatur i Amerikanska Forbes. Hans parti ska heta Födelsedagspartiet och.

SVT - 4 timmar sedan

Graffitins dag firas runt om i landet

I sommar arrangeras för första gången Graffitins dag på olika platser i Sverige. Bakom evenemanget står föreningen Graffitifrämjandet..

SVT - 5 timmar sedan

Bob Marley-cover samlar in pengar till Coronadrabbade

Medlemmar av den bortgångne reggaestjärnan Bob Marleys familj har gjort en nyinspelning av hans klassiska låt ”One Love” för att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen Unicefs insamling för barn som drabbats av den pågående coronapandemin..

SVT - 7 timmar sedan

Marxistiskt brandtal fick Woody Harrelson att tacka ja till Ruben Östlunds film

Med budget på 120 miljoner kronor är Triangle of sadness ungefär fyra gånger så dyr som en genomsnittlig svensk långfilm och är därmed en av de största filmerna som fick lägga inspelningarna på is under pandemin. I tre månader låg produktionen nere. Kulturnyheterna har besökt inspelningen i Trollhättan..

SVT - 22 timmar sedan

Krisande livebransch begär regeringshjälp

Coronakrisen har slagit hårt mot den svenska evenemangsnäringen – vilket har fått branschen att gå samman och begära hjälp från regeringen. -Det är ett gigantiskt ekosystem som nu håller på att kollapsa, säger Marie Lindqvist på Stockolm live till TT..

SVT - Igår: 13:14

Kritik mot SVT efter utebliven migrationsdebatt

Under tisdagens Morgonstudion satt både Maria Malmer Stenergard (M) och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Morgonstudion för att prata om de brutna migrationsförhandlnigarna. Men någon debatt blev det inte, något som väckt stark kritik mot SVT..

SVT - Igår: 11:42

Rowling, Atwood och Rushdie: Yttrandefriheten är hotad

Aktivisten Gloria Steinem, författaren Salman Rushdie, lingvisten Noam Chomsky, och författarna J. K Rowling och Margaret Atwood är några av de namn som har skrivit ett öppet brev i Harper's magazine med titeln Ett brev om rättvisa och öppen debatt..

SVT - Igår: 11:21

Justin Timberlake: Sydstatsstatyerna måste bort

Taylor Swift har redan argumenterat för att statyer föreställande sydstatsledare ska tas bort. Nu ger sig även Justin Timberlake in i debatten, skriver Billboard..

SVT - Igår: 10:12

”Tiktok är det första internetbolaget med AI som huvudprodukt”

Entreprenören techexperten Tom Xiong driver podcasten Den digitala draken om fenomen i Kina och bor till vardags i Shanghai. På sistone har stormakterna Kina, USA och Indien varit involverade i bråk kring appen Tiktok och USA har hotat att bannlysa den. Tom Xiong förklarar vad vi vet om det kinesiskägda sociala mediafenomenet i Morgonstudion..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.