SR > Kultur

Tuesday, 07 July, 20:31

SR - 29 jun 20 kl. 06:00

Svenskt kulturarv på Antarktis hotas av klimatförändringarEtt 118 år gammalt svenskt kulturarv finns på Antarktis - i högst två generationer till, sedan är det borta..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Antarktis

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Svenskt, kulturarv, Antarktis, hotasav , klimatförändringar
Kristianstadsbladet - 28 nov 13 kl. 09:30

Ålabodar kan bli svenskt kulturarv

Foto: Peter Åklundh
Nu ökar chansen att ålabodarna längs Hanökusten hamnar på Unescos lista över kulturarv, värda att bevara till eftervärlden.
Det handlar om språk och traditioner, seder och bruk, ärvda kunskaper och generationers bildning.Unesco, FN-organet som bland annat gjort listor på världsarven, har även en lista som mer ska skydda traditioner och handlar om immateriella kulturarv.

DI - 03 jul 15 kl. 11:04

Svenskt världsrekord hotas av annan svenska

Stavstjärnan Angelica Bengtsson får se upp. Hennes världsrekord för 17-åringar hotas av en annan svenska, rapporterar Aftonbladet..

BT - 01 nov 12 kl. 11:47

Så kan kulturarv på kyrkogårdar räddas

kyrkogårdarna är både viktiga platser för anhöriga och bärare av ett kulturarv. Nu hotas kyrkogårdarna att tömmas på grund av att anhöriga inte har råd att betala för ommontering av äldre, osäkra, gravstenar. Därför bör ett Rot-avdrag för underhåll av gravstenar införas.

SR - 21 jun 14 kl. 18:39

Turismen tär på Antarktis

Ekosystemen på Antarktis hotas av de mänskliga besökarna på kontinenten. En ny studie visar att de isfria områdena på Antarktis behöver bättre skydd..

Jmini.se - 11 feb 16 kl. 13:21

Sverige har ett rikt kulturarv

Nu har arvet digitaliserats och samlats i en lekfull och utmanande app för barn och unga. Bakom appen KulTur står medlemsföreningen Svenskt Kulturarv. Förhoppningen är att det ska bli roligt och enkelt för barn och unga att lära om vår historia.

SvD - 19 dec 13 kl. 01:26

Kyrkan ger inblick i svenskt kulturarv

Expressen - 25 jul 14 kl. 06:14

"Nya lagen bryter ner ett svenskt kulturarv"

Kassaregisterlagen för torghandel kan innebära livsfara, eftersom registermaskinerna inte är säkra för utomhusbruk. Livsfarliga arbetsredskap orsakar vanligtvis ramaskri, men lagen har blivit en prestigefråga för Skatteverket, skriver Stig Wiklund..

Barometern - 23 okt 15 kl. 23:17

Slottschefen prisad av Svenskt kulturarv

Mimmi Mannheimer, slottschef på Kalmar slott, har tilldelats Kulturarvspriset. Priset delades ut på torsdagskvällen till en förvånad slottschef..

SvD - 20 dec 15 kl. 08:30

10 krigsbyten som blev svenskt kulturarv

Sveriges dyrbaraste bok, Europas största handskrift och världens enda bevarade festklänning från medeltiden. Det är några av de krigsbyten som kommit att bli svenska kulturskatter..

Barometern - 22 jul 16 kl. 07:46

Svenskt kulturarv är också det beständiga

Postmodern identitetsfixering präglar regeringens kulturarvpolitik..

Fler nyheter från SR

SR - 2 timmar sedan

Tiktok stänger ner i Hongkong – portas själva på annat håll

Google, Facebook och Twitter meddelade tidigare i veckan att de inte tänker lämna ut data med myndigheterna i Hongkong efter att den nya säkerhetslagen införts. Idag kom även beskedet att sociala medier-jätten Tiktok väljer att helt stänga ner i regionen. Samtidigt fortsätter appen att kritiseras av andra länder för sitt samröre med Kina..

SR - 5 timmar sedan

Omkom i Grenfell Tower - nu hedras fotografen Khadija Saye genom minnesfond

24 år gammal miste fotografen Khadija Saye livet i den omfattande Grenfell Tower-branden 2017. Under tisdagens invigdes en utomhusutställning i Londons som visar några av hennes verk - samtidigt lanseras en minnesfond i hennes namn..

SR - 6 timmar sedan

Länder tillåter utländska filmproduktioner igen

I Nya Zeeland och Storbritannien gör man nu vissa undantag för filmproduktioner som vill spela in i respektive land. Det gör det möjligt för filmserier som Avatar och Mission Impossible att ta upp arbetet igen..

SR - 9 timmar sedan

Countrymusikern Charlie Daniels är död

Countryartisten Charlie Daniels är död. Amerikanen som spelade flera instrument blev mest känd för sitt fiolspel..

SR - 13 timmar sedan

Sommartipset: En sydafrikansk tegelstensroman väl värd mödan

Jalal Lalouni tipsar om en tung roman..

SR - 13 timmar sedan

Andar och natur med Cecilia Edefalk i helfigur

Cecilia Edefalk hör till våra mest uppmärksammade konstnärer, såväl på hemmaplan som internationellt. I år ställer hon för första gången ut i helfigur på födelsestaden Norrköpings konstmuseum, under rubriken ”Hemkomsten”..

SR - 14 timmar sedan

Bokhandelsdöden: På tio år har var fjärde butik försvunnit

Bokhandelsdöden breder ut sig över Sverige. På tio år har nästan 90 bokhandlare stängt igen sina butiker och många fler kämpar för att få finnas kvar, visar siffror från branschen..

SR - Igår: 16:06

Nedstängt brittiskt kulturliv får stort stöd i coronakrisen

18 miljarder kronor i coronakrisstöd kommer gå till kultursektorn i Storbritannien meddelar landets regering och beskriver stödet som den historiskt största utbetalningen till kulturen i landet nånsin..

SR - Igår: 11:31

Sommartipset: Amerikansk bruten folkmusikjazz för de som vill älska

Jenny Teleman tipsar om det amerikanska jazzbandet Delta Rythm Boys som tog sig an en folkvisa från Dalarna..

SR - Igår: 10:36

Folkmusikern Pers Hans Olsson är död

Folkmusikern Pers Hans Olsson är död, rapporterar Dala-Demokraten..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.