SR > Kultur

Friday, 10 July, 08:57

SR - 24 jun 20 kl. 15:27

Varför passar växter så bra för science fiction?Både i litteratur och film finns många exempel på människor som förvandlas till plantor – eller äts upp av dem. Vi träffar litteraturvetaren Jerry Mättää som är redaktör för en ny antologi om så kallad spekulativ vegetation..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Jerry Mättää

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Varför passar, växter, , braför , science, fiction
Sydsvenskan - 03 aug 14 kl. 05:30

Tips på tåliga växter för sandig och blåsig slätt

Fråga: Hej! Vi bor sedan 10 år i ett hus beläget på Lundaslätten. Det blåser mycket här och jorden är rätt torr och sandig.

Trelleborgs Allehanda - 02 nov 12 kl. 08:15

Efterlängtade växter på plats

Foto: Claes Nyberg
Nordhägg, silveroxel, rysk lönn och både vit och blå syren. Trots stark och kall blåst står några tappra boende och planterar buskar och träd på Serresjöområdet.
?

Skånskan - 05 okt 19 kl. 16:47

Stort intresse för att fynda växter

MALMÖ När klockan slog 10 på Återbruksdagen i Folkets park i helgen fanns ett hundratal personer på plats för att ta del av de överblivna växter som delades ut.– Det är första gången som vi samlar in plantor från planteringarna vid broarna och i Folkets park som Malmöborna får ta del av. Vi kan också coacha dem om hur man tar hand om sina växter, säger Dave Hugett, produktionsassistent och ansvarig för lördagens Fixa växten.

Sydsvenskan - 13 jul 14 kl. 05:30

Finns det växter som trivs under stora träd?

Fråga: Vi har två lindar och en lönn på tomten. Gräsmattan under dem tar sig inte, jag antar att där är för mörkt och kanske lite torrt också. Min fråga är om finns det några andra gröna marktäckare som vi kan plantera där och som trivs i skuggan?

YLE - 25 jun 16 kl. 14:41

Kunskap bästa bekämpningsmedlet mot oönskade gäster i trädgården

Rådjur och kaniner gör mest skada i våra trädgårdar, men också bladlöss och sniglar förstör blommor och träd. Alla djur som finns i trädgården är ändå inte skadliga, enligt Nina Sevelius som är enhetschef vid Axxell Överby. Bladlöss, kaniner, rådjur, sniglar och snäckor är de djur som oftast angriper växterna i våra trädgårdar.

Sydsvenskan - 12 maj 13 kl. 06:30

Vackra och smakliga örter med doft

Kryddväxter är både vackra och nyttiga. Flertalet lockar till sig fjärilar och bin, de behöver inte mycket skötsel och passar utmärkt både i krukor, rabatten och i landet. Som extra bonus kan de skördas och torkas när utomhussäsongen är över.

YLE - 19 jul 16 kl. 07:46

En ny trädgårdstrend har landat i Finland- stubbträdgården

En ny trädgårdstrend har landat i Finland- stubbträdgården De privata arboretumen i landet blir allt fler och intresset för olika trädslag växer. Ifjol öppnade ett privat arboretum vid Lojo sjö sina dörrar för första gången för allmänheten och i år har Arboretum Magnolia fått landets första stubbträdgård. Vill du göra en egen trendig stubbträdgård så får du några bra tips här.

Sydsvenskan - 28 sep 14 kl. 05:30

Förnya i 1970- talsträdgården

Fråga: Vi har nyligen flyttat in i ett hus byggt på 1970-talet och trädgården är riktigt trist. Bara en gräsfyrkant och så stora barrväxter. Yta cirka 500 kvadratmeter.

Skånskan - 26 jan 20 kl. 12:00

Kjell Åberg anar ljuset redan nu

Reportage Under senhösten har Kjell Åberg lagt tusen plattor, hjälpt dottern att anlägga trädgård i Spanien och högtryckstvättat mängder med växtbrätten. Men att göra-listan på i plantskolan för trädgårdsmästaren är långt ifrån avklarad, även om tempot är aningen nedskruvat på vintern.Trädgårdstips för januariKrukväxterna behöver tas om hand.

YLE - 18 jun 15 kl. 05:43

Växterna trivs på ekosystemhotellet

Hotellet för ekosystem i Tegelbacken i Raseborg verkar fungera. De hotade växtarterna som flyttades till sandgropen i höstas har klarat vintern bra. Det var i november som ett tjugotal stora jordklumpar grävdes upp av grävskopor vid riksväg 25.

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

Groova loss till Afrikas mest samplade låt i sommar

Märta Myrstener tipsar om Manu Dibangos låt Soul Makossa. Den har kallats "the most sampled african song ever" och är en av låtarna som bidrog till discomusikens födelse..

SR - 1 timme sedan

Sällsynt med sommarteater i pandemins spår

I år är det få sommarteatrar som är igång på grund av coronapandemin. Men på Medleforsparken i Skellefteå går det se Västerbottensteaterns tappning av William Shakespeares klassiker Romeo & Julia..

SR - 2 timmar sedan

Xiao Bais satiriska spionhistoria från Shanghai

RECENSION. Den prisade kinesiske författaren Xiao Bai har nu introducerats på svenska med en kortromanen från 2017: "Avspärrningen". Han är född 1968 i Shanghai där han fortfarande bor och där romanen utspelar sig..

SR - 14 timmar sedan

Nya bud: "The Crown" avslutas med en sjätte säsong

Det behövs ytterligare en säsong för att föra succéserien i hamn, enligt skaparen Peter Morgan..

SR - 16 timmar sedan

Visfestival i Västervik med bara vårdpersonal i publiken

Allmänheten får ta del av årets festival digitalt, men det fåtal biljetter som finns på plats i Stegeholms slottsruin har skänkts till anställda på Västerviks sjukhus..

SR - 16 timmar sedan

Moskvas teatrar öppnar igen i augusti

Teatrarna kan snart öppna igen i Moskva, en av världens mest teatertäta städer..

SR - 18 timmar sedan

Åklagare i Ryssland yrkar på 15 års fängelse i fallet Dmitrijev

I ett långdraget rättsfall i ryska Karelen mot en historiker och författare yrkar nu åklagaren på 15 års fängelse.

SR - 20 timmar sedan

Bob Marleys familj spelar in "One love" för välgörenhet

Reggaestjärnan Bob Marleys välkända låt "One love" kommer snart i en ny version – för välgörenhet. Det är Bob Marleys son Stephen, dottern Cedella och hennes son Skip som gör en nyinspelning..

SR - 23 timmar sedan

Anders Zorn fick vågkammarna att blänka och skumma i vitt

I år är det 100 år sedan Anders Zorn dog och Kulturnytt minns den store målaren genom några nedslag i hans konst. I den andra delen tar Cecilia Blomberg avstamp i skärgårdsmotivet "Sommarnöje", från 1886..

SR - Igår: 08:00

Sommartipset: Till sjöss med Vergilius

Marcus Bornlid Lesseur tipsar om båttur med den romerska poeten Vergilius..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.