Nyan > Svenskfinland

Thursday, 09 July, 00:00

Nyan - 02 jun 20 kl. 09:00

Fällor ska stoppa granbarkborrenSkogbruksbyrån har börjat övervaka granbarkborrens framfart i de åländska skogarna. Just nu finns fällor uppsatta på tre ställen på Åland och som töms en gång i veckan. – Det här gör det lättare att få ut information till skogsägarna, säger byråchef Mikael Sandvik.
Under stormen Alfrida var det många skogsområden på Åland som förstördes. I Hammarland Samuelstorp finns tre av Ålands skogsbruksbyrås totalt nio granbarkborrefällor nu uppsatta sedan en tid tillbaka.
Läs mer på Nyan
Läs mer om:
Åland, Mikael Sandvik, Alfrida, Hammarland Samuelstorp, Ålands, Sandvik, Nya Åland, TEXT, Jansson, Nyan

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fällorska , stoppa, granbarkborren
SmålandsPosten - 09 dec 19 kl. 06:39

Växjöinitiativ kan stoppa granbarkborren

Granbarkborren har skadat över tio miljoner kubikmeter skog de senaste två åren. Förhoppningen är att ett nytt projekt med bas i Växjö kan hjälpa till att stoppa spridningen. – Det är superspännande, säger Softwerks vd Björn Lundsten..

BT - 31 maj 20 kl. 06:09

Dags att stoppa granbarkborren

Granbarkborren kan förstöra stora värden i skog och mark. Skogsstyrelsen uppmanar nu skogsägarna att vidta åtgärder. – Är man snabb så kan man rädda det mesta av virkesvärdet, säger skogskonsult Tomas Johansson..

HBL - 08 apr 14 kl. 08:37

Granbarkborren i skyddad skog är en farlig granne

SIBBO. I Paipis har redan två skogsägare drabbats av omfattande förluster på grund av barkborrens framfart i skyddad skog. Andra väntar på invasion av skadeinsekten.

NT - 10 maj 13 kl. 11:14

Granbarkborren till angrepp snart

Den är liten men kan ställa till enorm skada - granbarkborren vars säsong nu drar i gång. Skogsstyrelsen sätter i dagarna ut fällor på 18 platser i landet för att få veta när den svärmar för då har skogsägare cirka sex veckor på sig att få bort skadat och angripet virke, där äggen lagts, ur skogen. Efter det ger sig de nya små liven ut och attackerar fler granar, blir de många kan de förstöra friska träd.

Helsingborgs Dagblad - 10 maj 13 kl. 11:16

Granbarkborren till angrepp snart

Den är liten men kan ställa till enorm skada ? granbarkborren vars säsong nu drar i gång. Skogsstyrelsen sätter i dagarna ut fällor på 18 platser i landet för att få veta när den svärmar för då har skogsägare cirka sex veckor på sig att få bort skadat och angripet virke, där äggen lagts, ur skogen.

Barometern - 09 dec 19 kl. 12:19

Lokalt initiativ kan få stopp på granbarkborren: ”Spännande”

Granbarkborren har skadat över tio miljoner kubikmeter skog de senaste två åren. Förhoppningen är att ett nytt projekt med bas i Växjö kan hjälpa till att stoppa spridningen. – Det är superspännande, säger Softwerks vd Björn Lundsten..

Barometern - 02 maj 19 kl. 13:06

Fällor mot barkborren

Granbarkborren är ett stort gissel för alla skogsägare. Värden för miljarder förstördes under den torra sommaren ifjol. Nu vill Södra försöka motverka granbarkborrens framfört genom att installera barkborrefällor..

YLE - 11 jul 13 kl. 07:43

Tillsvidare tyst om granbarkborren i Östnyland

Stora skogsområden har fällts i Mörskom eftersom de attackerades av granbarkborren ifjol. Enligt södra skogsreviret har skalbaggarna inte ännu i år blivit ett problem i Östnyland. Spela upp klipp på ArenanEn som är mycket medveten om den förödelse som granbarksborren kan göra är Sten Lindgren som äger skog i Övitsböle i Mörskom.

YLE - 11 jul 13 kl. 08:14

I år ännu inga problem med granbarkborren

Stora skogsområden har fällts i Mörskom eftersom de attackerades av granbarkborren ifjol. Enligt södra skogsreviret har skalbaggarna inte ännu i år blivit ett problem i Östnyland. Spela upp klipp på ArenanEn som är mycket medveten om den förödelse som granbarksborren kan göra är Sten Lindgren som äger skog i Övitsböle i Mörskom.

Barometern - 30 apr 20 kl. 06:00

”Många fel om Skogsstyrelsens arbete mot granbarkborren”

Slutreplik i debatt om granbarkborren, tidigare inlägg 17 och 23 april. ”Skogsägare och skogsbruket gör stora och viktiga insatser för att bekämpa granbarkborren.”.

Fler nyheter från Nyan

Nyan - 2 timmar sedan

Båt med motorstopp undsattes

Ålands sjöräddningssällskap kontaktades på onsdagskvällen av en motorbåtsägare som fått maskinstopp efter en gropig färd från Sverige mot den åländska skärgården. Ombord på båten var en familj på fem personer och två hundar. Båten hade ankrat upp 50 meter från land med dyningen från Ålands hav och vinden hotande om att stranda dem.

Nyan - 3 timmar sedan

”Vi vinner nästa match”

FOTBOLL. En jämn match mellan IFK Mariehamn och FC Honka på WHA på onsdagskvällen bjöd på mycket spänning trots 0–0. IFK höjde sitt försvarsspel rejält från föregående match.

Nyan - 5 timmar sedan

Sjöräddare till salu

Sjöräddningskryssaren Ulabrand ska säljas. .

Nyan - 5 timmar sedan

Försiktighetsåtgärd att ÅHS-personal ska karantänas

Ålands hälso- och sjukvårdspersonal som varit på kryssning bör sitta i karantän två veckor före de kommer på jobb, trots att kryssning inte i övrigt anses kräva karantän enligt Gränsbevakningens rekommendationer just nu. En läsare har reagerat på beskedet och ställde en fråga till Nya Åland om saken. Marika Nordberg, infektionsläkare på ÅHS, hänvisar läsaren att ta kontakt med Jeanette Pajunen, direktör för ÅHS, eller sin förman om saken, eftersom det är en intern personalfråga, men bekräftade att det handlar om en försiktighetsfråga för att skydda sjukhusets personal.

Nyan - 5 timmar sedan

Ingen förändring i restriktionerna mellan Finland och Sverige

Utrikesminister Pekka Haavisto och inrikesminister Maria Ohisalo berättade om besluten gällande gränser och resor vid ett presstillfälle på onsdagskvällen. – Gränskontrollerna och restriktionerna fortsätter mellan Sverige och Finland, säger Ohisalo. Haavisto poängterar att man måste ta i beaktande att Finland och Sverige har olika smittläge och styra restriktionerna enligt det.

Nyan - 6 timmar sedan

Arbetsgrupp ska planera Åland 100 år

Utbildnings- och kulturavdelningen vid landskapet har tillsatt en arbetsgrupp för marknadsföringen och kommunikationen kring firandet av Åland 100 år. I arbetsgruppen ingår Anna Lind-Bengtsson från Nipå, Jörgen Pettersson från lagtinget, Sofia Enlund från Bärkraft, Dan Ferna från City Mariehamn, Eva Karlström från Steel-FM och Niko Miklin från Visit Åland. Landskapsregeringen representeras av Gunnar Westerholm och Tiina Björklund.

Nyan - 8 timmar sedan

Kobbacaféets kyl och frys går nu på solel

Solceller på dasstaket – det är en nyhet på Kobba Klintar i sommar. .

Nyan - 9 timmar sedan

Sumusalo: ”Vi måste höja vårt försvarsspel”

I herrarnas fotbollsliga Veikkausligan möter IFK Mariehamn Esboklubben FC Honka i kväll på hemmaplan. Bland motståndarna finns flera vassa anfallsspelare. .

Nyan - 10 timmar sedan

Läkare: Antikroppstest är relativt opålitliga

Antikroppstest för att ta reda på om man har haft coronaviruset eller inte används mer och mer. Men i nuläget är de relativt opålitliga. .

Nyan - 12 timmar sedan

”Jag gillar när man inte riktigt vet”

Hav, himmel, klippor men också porträtt: fotokonstnären Johanna Brådd ställer ut sina bilder i båken på Kobba Klintar i sommar. .

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.