Expressen > Kultur

Tuesday, 02 June, 03:50

Expressen - 23 maj 20 kl. 07:00

Livet är ett lidande och sedan dör manFå är lika svartsynt humoristiska som författaren Michel Houellebecq.Therese Bohman fröjdas över två av hans nyöversatta böcker. .
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Michel Houellebecq, Bohman

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Livetär ett , lidandeoch sedan , dörman
SVT Debatt - 10 nov 13 kl. 15:00

Hjälp lidande människor att avsluta sina liv på ett värdigt sätt

DÖDSHJÄLP Att aktiv dödshjälp blir mer vanligt förekommande i samhället är inte ett argument mot eutanasi. Nya företeelser ökar alltid inledningsvis i takt med att fler upptäcker alternativet: samkönade äktenskap, borgerliga vigslar och firande av kanelbullens dag är bara några exempel. När allt kommer kring handlar frågan om precis det som Martin Nykvist inte vill att den ska handla om: nämligen huruvida sjukvården ska hjälpa lidande människor att avsluta sina liv på ett värdigt sätt, skriver Emma Wikberg.

Expressen - 19 jun 12 kl. 06:33

Marcus Birro: "Livet blir inte vackrare"

?Livet pendlar mellan lidande och leda? muttrade den allt annat än skojfriske filosofen Schopenhauer.

Barometern - 14 apr 14 kl. 08:11

Att tävla i lidande

Rasifieringsdebatten får mig att tänka på Ayn Rand. Jag är ingen beundrare av Rands politiska vision, därtill är jag alltför konservativ. Men i romanen Och världen skälvde ger hon en träffande beskrivning av hur marxism leder till ett ”race to the bottom”.

Barometern - 14 apr 14 kl. 08:11

Att tävla i lidande

Rasifieringsdebatten får mig att tänka på Ayn Rand. Jag är ingen beundrare av Rands politiska vision, därtill är jag alltför konservativ. Men i romanen Och världen skälvde ger hon en träffande beskrivning av hur marxism leder till ett ”race to the bottom”.

Skånskan - 20 apr 18 kl. 14:00

Livslångt lidande kan följa av fästinginfektion

En junidag för tre år sedan fick jag impulsen att vrida på min rygg när jag på morgonen stod i badrummet, kanske hade det kliat lite, och upptäckte en blodfylld liten klump på ryggen. Det hade säkert gått mer än en vecka sedan jag varit i kontakt med naturen, så troligen hade fästingen suttit sedan dess. Eftersom jag aldrig tidigare haft någon fästing utgick jag från att jag var immun mot dessa obehagliga kryp och lyckades skrapa bort den delvis med en linjal, något som nog inte var så klokt.

Dagen - 10 maj 11 kl. 03:00

Ulf Ekman höll vårseminarium om seger och lidande inför 2500 lyssnare

Den gångna helgen hölls ännu ett i raden av Ulf Ekmans vårseminarier. Denna gång med fokus på att ett liv i Jesus efterföljd innebär både seger och lidande.

I över 25 år har Ulf Ekman hållit vårseminarium på Livets ord, Uppsala.

BT - 24 maj 13 kl. 10:22

65 år av lidande och orättvisa

Den 15 maj väcker mer än något annat datum sorgsna minnen till liv hos palestinierna. Den15 maj 1948 utplånades och raderades Palestina formellt från världskartan. Efter denna dag blev inget mer sig likt för palestinierna.

BT - 05 feb 13 kl. 16:13

Livet och de förtappade

En förtvivlans sorgesång kan den kallas, turkiska Asli Erdogans roman Stenbyggnaden, en poetisk elegi där också brutaliteten får en plågsam närvaro. Det är den tredje av hennes romaner som nu översatts till svenska, än en gång vad det tycks lyhört tolkad av Ulla Lundström. Det har alltid funnits stråk av smärta och intighetskänsla i Erdogans texter, uttryckta med ett framträdande lyriskt språkbruk.

YA - 22 jul 13 kl. 04:00

Andra människors lidande

Foto: Aleppo Media Center
Trots att flyktingkrisen i Syrien är den värsta världen har sett på 20 år gör EU:s länder för lite.
I Syrien flyr miljoner människor för livet. I Sverige pratar vi minskad invandring.

Sydsvenskan - 13 jul 14 kl. 05:30

Olof Åkerlund: O gudar, nedstig från Olympen! Den homeriska världen kan lära oss något om livet.

Den gamla begravningsplatsen vid Gustav Adolfs torg i Malmö har en särskild plats i mitt hjärta. Här har jag många gånger försökt söva ett oroligt barn, men också pustat ut på en bänk då den lilla äntligen godtagit en stillastående vagn som sovplats. Jag har många gånger tagit en liten omväg för att gå igenom allén när jag ska till Stadsbiblioteket.

Skånskan - 16 dec 16 kl. 14:50

Utdraget lidande och stor hänsynslöshet

HJÄRUP Det var ett utdraget händelseförlopp där mannen inte dog ögonblickligen utan levde när branden startade.
Mordet är ett synnerligen grovt brott, menar kammaråklagare Mathias Larsson som yrkar på livstids fängelse för den 47-åriga kvinna som står åtalad misstänkt för att ha mördat sin man i ett villaförråd i Hjärup. ERWP.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 11 timmar sedan

Attackerna mot reportrar visar på USA:s förfall

Karin Olsson om våldet mot journalister i USA..

Expressen - 13 timmar sedan

Det rinner lika mycket ur ögon som underliv

Familjen framstår som avskräckande exempel.Veronika Gustafson klickar sig runt i en ny form av digital premiär..

Expressen - 21 timmar sedan

Pågår det en feministisk revolution på högskolan?

Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamns efterlängtade ”Genusdoktrinen” är här.Victor Malm tycker att författarna misslyckas att se skogen för alla träd. .

Expressen - 21 timmar sedan

Att vara välbärgad kulturelit skyddar dig inte mot rasism

I ALMA-pristagaren Jacqueline Woodsons nya bok synas kärlekens förutsättningar.Johanna Lindbäck läser en vacker och nyanserad roman om att bli sedd som ett hot..

Expressen - Igår: 14:00

För barnens del går det bara utför med Sverige

Samhället behandlar våra barn som kollektiv allt sämre enligt en ny antologi.Sven Olov Karlsson finner texter som blottar landet som glider isär..

Expressen - Igår: 13:50

Protesten mot Akademien: Sa nej till 300 000 kronor

Författaren Birgitta Lillpers avslöjar att hon tackade nej till ett av Svenska Akademiens finaste priser i protest mot skandalen kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault.Hon avstod från en prissumma på 300 000 kronor.– Mitt äckel blev övermäktigt och de där pengarna fick gå till någon annan, säger Birgitta Lillpers som är aktuell med den nya diktsamlingen ”Kälda”.

Expressen - Igår: 07:00

”Jag fick aldrig leka utan skulle trösta min mamma”

Margareta Strömstedts självbiografiska böcker handlar om en hel generation.Gunilla Brodrej pratar med den kvinnliga erfarenhetens uttolkare på mors dag..

Expressen - Igår: 07:00

Sommarpratarna vi aldrig får nog av

Ankan presenterar årets sommarpratare..

Expressen - I förrgår: 07:00

Det är inte bättre än en hyfsad serie på Netflix

Joyce Carol Oates är aktuell med ännu en roman om våld och utsatthet.Hanna Nordenhök tröttnar på en lättviktig berättelse utan undertext..

Expressen - I förrgår: 06:45

Upproriskt om rasism, klass och lesbisk kärlek

Valentina Cuevas debutdiktsamling ”Det smakar orten och kärlek” handlar om hur vardagen är utsatt för våld.Lizette Romero Niknami lyfter en viktig protest mot en avpolitiserad offentlighet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.