Världen Idag > Nyheter

Wednesday, 27 May, 01:37

Världen Idag - 23 maj 20 kl. 00:10

Hon är den första judinnan som Belgiens regeringschefMed en judinna som landets premiärminister, i form av Sophie Wilmes, är kungariket Belgien ett unikt exempel i dagens Europa på ett land där en person från den judiska minoriteten nått ända fram till rikets högsta politiska uppdrag.  Vid det här laget har det hunnit gå ett drygt halvår sedan den 45-åriga liberala och Bryssel-födda Wilmes befordrades till att leda sitt språkligt och kulturellt tudelade land, detta efter att i fyra år dessförinnan tjänat som budgetminister i olika liberalledda regeringar. Ändå är det först under, och på grund av, den allvarliga covid-19-epidemin som Sophie Wilmes fullt ut fått ikläda sig rollen som permanent premiärminister, efter att de första månaderna fått nöja sig med att leda en bred övergångsregering. Tättbefolkade Bel
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
 belgiens, Sophie Wilmes, Belgien, Europa, Bryssel, Wilmes

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hon är den första judinnansom , Belgiens, regeringschef
SVT - 26 okt 19 kl. 23:14

Hon kan bli Belgiens första kvinnliga regeringschef

Belgiens budgetminister Sophie Wilmes har utsetts till landets första kvinnliga premiärminister. Det bekräftar avgående regeringschefen Charles Michel på Twitter..

GöteborgsPosten - 06 apr 14 kl. 17:49

Göteborgsoperan | Judinnan av Fromental Halévy

På 1800-talet hörde fransmannen Fromental Halévys opera Judinnan till de verkliga slagnumren och gavs i sammanlagt 562 föreställningar på Parisoperan. Magnus Haglund drabbas av kraften i denna bortglömda musik när Göteborgsoperan nu sätter upp verket..

SR - 07 apr 14 kl. 06:00

"Judinnan" av Fromental Halévy på Göteborgsoperan

Opera med "extra allt"! Alltså stor orkester och kör, halsbrytande svåra och sköna sångpartier och hemligheter och förklädnader i en ofta historisk och religiöst präglad berättelse om liv och död. Så kan man, enkelt uttryckt, beskriva en grand opéra från 1800-talet och det är en sällsynt gäst på de svenska operascenerna.

SVT - 07 apr 14 kl. 20:07

Judinnan – en opera om hedersproblematik

I helgen var det premiär för operan Judinnan på Göteborgsoperan. En berättelse om religiös fundamentalism som har varit aktuell sen den skrevs för nästan 200 år sen..

Cornucopia - 18 jul 19 kl. 13:47

EU har valt ny regeringschef

EU-kommissionen har valt en ny ordförande, eller om man så vill regeringschef. Det handlar om den tidigare tyska försvarsministern von der Leyen. En försök av liknelse över EU:s politiska struktur följer.

Politologerna - 09 mar 14 kl. 18:00

Vad får Sverige först: kvinnlig stats- eller regeringschef?

I går var det den 8 mars och därmed den internationella kvinnodagen. Här på Politologerna tycker vi att det finns anledning att även i dag och andra dagar reflektera över hur  pass jämställt den politiska makten är fördelad i Sverige. Anders Sundell och jag skrev för ett år sedan om jämställdhet i de valda församlingarna över tid.

Eurosport - 25 aug 13 kl. 13:58

Formel 1 - Belgiens Grand Prix - Just nu: Följ Belgiens GP LIVE - Hamilton i pole position

Följ Belgiens Grand Prix från Spa-Francorchamps via eurosport.se:s liverapportering..

Eurosport - 25 aug 13 kl. 13:58

Formel 1 - Belgiens Grand Prix - Vettel förkrossande överlägsen i Belgiens Grand Prix

Sebastian Vettel var förkrossande överlägsen i Belgiens Grand Prix på Spa. Han tog sig förbi Lewis Hamilton under det första varvet och drog tidigt ifrån konkurrenterna. Seger var aldrig hotad och tysken vann före Fernando Alonso, som stod för en mäktig uppkörning.

DI - 02 maj 16 kl. 09:18

Terrordådet sänkte Belgiens BNP

Belgiens BNP sänktes 0,1 procent under första kvartalet på grund av terroristattackerna i Bryssel den 22 mars. Det sade chefen för Belgiens centralbank Jan Smets på lördagen, enligt nättidningen Politico..

DN - 11 maj 11 kl. 07:53

I morgon får landet sin första gröna delstatliga regeringschef

I morgon får Tyskland för första gången en grön regeringschef på delstatsnivå. De gröna i Tyskland är sannolikt världens mest inflytelserika miljöparti. I morgon, torsdag, svär den 62-årige Winfried Kretschmann ministereden i Stuttgart ?

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 1 timme sedan

Jesus sträcker ut sin hand just nu och vill bota oss från ensamhetens spetälska.

Mannen sträckte fram sin hand. Den var sårig, uttorkad och vissa delar av den hade redan fallit av. Det var en hand som inte hade rört vid någon människa under lång tid.

Världen Idag - 1 timme sedan

Allt fler gudsförnekare prisar den kristna tron

Världen står i en brytningstid, på flera sätt. Vi vet ännu inte hur tillvaron efter coronakrisen kommer att te sig – bara att flera saker kommer att bli annorlunda. Samma sak gäller de stora värderingsströmmarna i västvärlden; även där finns tecken på att världen går igenom en förändringsfas.

Världen Idag - 1 timme sedan

Netanyahu inför rätta – en stolthetens eller en sorgens dag?

När samhällsaktivisten Eldad Yaniv intervjuades i israelisk radio i söndags kallade han dagen ”en stolthetens dag”. Han syftade på det faktum att Benjamin Netanyahu ställts inför rätta – något Yaniv har stått på barrikaderna för i åratal. Och det finns definitivt något ärofyllt i att principen om likhet inför lagen upprätthålles.

Världen Idag - 1 timme sedan

Visst vore det positivt om den kristna trons förtjänster blev mer allmänt kända?

Vad är förklaringen till att vissa nationer lyckats skapa välstånd och demokrati medan andra lever i fattigdom?  I läroböcker om ekonomi är dagens budskap oftast att religion saknar betydelse. Internationell handel, konkurrens samt satsning på vetenskap och forskning lyfts fram som faktorer som bidrar till ekonomisk tillväxt.

Världen Idag - 5 timmar sedan

Vandaliserade kyrkor repareras med ungerskt stöd

Ungern har åtagit sig att betala för reparationen av de ortodoxa kyrkor som under våren vandaliserats på den grekiska ön Lesbos. Enligt bland annat Greek City Times är det boende i öns flyktingläger som ligger bakom skadegörelsen..

Världen Idag - 9 timmar sedan

Bön för Norden präglade digital ledarkonferens

Det är tid för Guds folk att resa sig, kraftsamla och ena sig i bön. Det sade Sebastian Stakset under den nordiska bön- och ledarkonferensen King of Kings som ägde rum i Örnsköldsvik i helgen. På konferensen, som sändes via tv och webb, medverkade flera talare från de nordiska länderna..

Världen Idag - 11 timmar sedan

Bibelns mirakler uppmärksammades i Sveriges Radio

I söndags fick Sveriges Radios lyssnare fem minuters tankar kring de kristnas tro på mirakler. Det var kulturskribenten Helena Granström som i programmet ”Godmorgon världen” talade om Jesu uppståndelse och himmelsfärd..

Världen Idag - 16 timmar sedan

Grusade semesterplaner ger liv

Många av oss har längtat efter sommarens konferenser, resor och vistelser i sommarstugor. Har dina semesterplaner grusats av Corona? Kan en del av din semesterkassa bli en skänk från ovan?.

Världen Idag - 17 timmar sedan

Professor: Vården av äldre med covid-19 är dödshjälp

Många äldre med covid-19 dör i onödan, anser geriatrikprofessor Yngve Gustafson. Detta sker på grund av den ”palliativa vårdfilosofi” som har funnits inom äldrevården under lång tid, menar han. Han talar om snabba beslut om palliativ vård utan noggrann undersökning..

Världen Idag - 18 timmar sedan

Det svenska skolsamarbetet med DDR föll med Berlinmuren

När Berlinmuren och kommunistregimer i Östeuropa föll, undergrävdes den politisering av den svenska skolan som hämtat inspiration från DDR. Den kristna friskolerörelsens framväxt bidrog till processen, skriver Ruben Agnarsson..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.