Cornucopia > Ekonomi

Saturday, 30 May, 17:55

Cornucopia - 22 maj 20 kl. 15:18

Återinförd värnplikt var meningslöst - S vill ändå inte finansiera försvaretDet är bara att konstatera att den återinförda värnpliktsutbildningen ("värnplikten") inte var försvarets räddning. Socialdemokraterna vill ändå inte anslå de medel som behövs för att skapa ens sitt egna försvar enligt Försvarsberedningen, och värnplikten var därmed bara ett tomt populistiskt slag i luften som kanske lurat några sämre insatta att vi återupprättat forna tiders försvar.
Läs mer på Cornucopia
Läs mer om:
Försvarsberedningen, Försvarsmakten, Socialdemokraterna

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Återinförd, värnpliktvar , meningslöstS vill , ändåinte , finansiera, försvaret
Cornucopia - 04 jan 16 kl. 11:12

Nej, återinförd "värnplikt" kommer inte återupprätta ett svenskt invasionsförsvar

Enligt en opinionsundersökning hos DN/Ipsos vill 72% av svenskarna återinföra allmän värnplikt. Det visar dock på okunskap och total frånvaro av analys. En återinförd värnplikt kommer inte återupprätta forna tiders invasionsförsvar och endast några procent av varje årskull kommer göra värnplikten, som alltså slår djupt orättvist och inte kommer "göra män av pojkar så det blir som på den gamla goda tiden".

Expressen - 10 jan 16 kl. 13:29

Wallström: Välkomnar återinförd värnplikt

Margot Wallström vill se en återinförd värnplikt - som ska vara jämställd och ha flera civila delar. – Jag tillhör dem som välkomnar att en moderniserad, jämställd version av värnplikten återinförs, med både militära och civila delar, säger hon. De civila delarna av en sådan värnplikt hade kunnat användas under höstens flyktingsituation, menar Margot Wallström..

SVT - 07 nov 14 kl. 17:52

ÖB säger nej till återinförd värnplikt

ÖB Sverker Göranson säger idag att han inte tror att återinförd värnplikt är lösningen på personalförsörjningen till Försvarsmakten..

Cornucopia - 06 aug 15 kl. 15:14

Hultqvist: Återinförd värnplikt ska utredas

Försvarsminister Hultqvist gick idag ut med att ett återinförande av värnplikten ska utredas, eventuellt för ett system där försvaret likt Norge består av både värnpliktiga och fast anställd personal. Frågan är dock om det inte är ett slag i luften då den nya grundutbildningen GU/NY och krigsplaceringsformen GSS/P i princip redan är att betrakta som en frivillig värnplikt och volymerna kommer vara så låga att värnplikten alltid kommer vara frivillig.

Det svenska försvaret kommer öka i kapacitet och förmåga enligt vårens beslut, t ex ökar arméns manöverförband med 21%, men likväl kommer man bara ha ett behov av några 10 000-tal med soldater.

DN - 13 jan 14 kl. 15:32

Björklund vill återinföra värnplikt

Folkpartiledaren Jan Björklund vill backa bandet och återinföra viss värnplikt. – Vi behöver kunna organisera fler förband i Sverige, säger Jan Björklund..

Cornucopia - 23 aug 16 kl. 21:31

Tyskland förbereder sig för krig - överväger återinföra värnplikt, skaffar civilförsvar

Tysklands krigsförberedelser i den nya civilförsvarsplanen fortsätter. Det civila samhället ska mobiliseras för att försörja det tyska försvaret med fordon, livsmedel, bränsle och infrastruktur. Man överväger också att återinföra ett värnpliktsförsvar bara fem år efter man avskaffade det.

SR - 28 aug 14 kl. 20:45

Björklund öppnar för att återinföra värnplikt

Folkpartiledaren Jan Björklund anser att värnplikten kan komma att behöva återinföras på några års sikt. Utbildningsministern uttryckte åsikten under SVT:s partiledarutfrågning under torsdagskvällen..

SVT - 28 okt 14 kl. 11:22

Försvarsministern öppnar för återinförd värnplikt

Det svenska försvaret har problem med personalförsörjningen. Nu vill försvarsminister Peter Hultqvist (S) utreda möjligheterna att återinföra värnplikten..

DN - 24 feb 15 kl. 20:54

Litauen planerar återinföra värnplikt

Litauen planerar att återinföra värnplikten, som avskaffades 2008, för att möta det ökade ryska intresset i Baltikum, sade president Dalia Grybauskaite på tisdagen..

BT - 04 jan 16 kl. 01:30

Majoritet vill återinföra värnplikt

En klar majoritet, över 70 procent av svenskarna, vill återinföra värnplikten i någon form, enligt en mätning av DN/Ipsos. Bara 16 procent tycker att det är ett dåligt förslag. På frågan om både kvinnor och män ska kunna tas ut om värnplikten införs svarar 87 procent ja.

Fler nyheter från Cornucopia

Cornucopia - 2 timmar sedan

Bokmässan i Göteborg 2020 blir gratis och online - och spelas in i Stockholm

Årets stora branschevent bokmässan i Göteborg ställs in fysiskt, men kommer istället delvis köras online som seminarier och större scenframträdanden online via tjänsten Bokmässan Play. Det blir gratis och man kan nå ut till en enorm publiks om normalt inte går på mässan av intresse- eller geografiska skäl. En enorm möjlighet för de mindre kända författarna och förlagen, men tyvärr innebär det också att de flesta scenpunkter stryks, och risken blir snarare likriktning och bara de stora namnen.

Cornucopia - 6 timmar sedan

Konjunkturen enskidla sektorer - sämre för bygg, mataffärer, hotelll och restaurang, finans, samt tekniska konsulter - bättre för elektronik, fritid och Internethandel

Många branscher återhämtade sig något i konjunkturbarometern per bransch, medan andra föll tillbaka. Intrycket är att efter den initiala paniken i april så har konsumtionen hos företag och hushåll stabiliserats något, även om man ändrat fokus. Bland förlorarna hittas hela byggsektorn och de relaterade tekniska konsulterna och arkitektbyråerna, mataffärerna som upplevde överhettning under hamstringspaniken, medan hotell och restaurang fortsätter falla, liksom bank- och finansbranschen.

Cornucopia - Igår: 13:54

Veterandagen - fredagsmys utgår - stöd VRR eller Gula bandet

Idag är det Veterandagen, och därför utgår det annars obligatoriska fredagsmyset. Du kan stödja våra inrikes- och utrikesveteraner, som har riskerat liv, hälsa och relationer för att genomföra demokratiska beslut och stå upp för frihet, demokrati och rättvisa med sina liv i vågskålen, genom att stödja Gula Bandet eller VRR - Veteranstöd Rapid Reaction. Den senare hjälper veteraner som hamnat i ekonomiska problem, vilket med dagens ekonomiska läge för många utsatta kanske är mer aktuellt än någonsin.

Cornucopia - Igår: 11:41

Tesla sänker priserna på S och X - Polestar 2 blir försenad

Tesla sänker priserna på sina premiummodeller Model S och Model X med 50 000:- SEK. Samtidigt meddelas att den potentiella exportsuccén från Kina till Sverige, den så kalladee elbilsvolvon Polestar, blir försenad och kommer inte levereras till svenska kunder i sommar.Telsa Model X 100D - lånebil från Tesla vid service, motsvarande bolagets tjäsntebil S 100D.

Cornucopia - Igår: 10:19

Är de borgerliga beredda att på veterandagen offra flottan och Sverige för populistiska poäng?

"From time immemorial, the purpose of a navy has been to influence, and sometimes to decide, issues on land. This was so with the Greeks of antiquity; the Romans, who created a navy to defeat Carthage; the Spaniah, whose armada tried and failed to conquer England; and most eminently, in the Atlantic and Pacific during two world wars. The sea has always given man inexpensive transport and ease of communication over long distances.

Cornucopia - Igår: 08:13

Riksdagen säger enhälligt nej till EU:s krisbidragsförslag om 5900 miljarder kronor

EU-kommissionen vill ta ett lån om 5900 miljarder kronor för att köpa välvilja från bidragsberoende medlemsländer, som sedan de rikare EU-länderna ska betala av på via höjd medlemsavgift. Sveriges riksdag säger enhetligt nej och inga partier stöder förslaget som skulle innebära en kostnad på flera hundra miljarder kronor för Sverige att betala tillbaka.
Cecilia Malmöström.

Cornucopia - Igår: 07:13

Ny topp på Stockholmbörsen - men ner i USA och Asien

Stockholmsbörsen fortsatte starkt uppåt under gårdagen till en ny post-coronakraschtopp, men i USA föll börserna marginellt och dollarn föll hårt mot svenska kronan. Nedgången fortsätter sedan i Asien, så bli inte förvånade om vi får vinsthemtagningar idag efter en vecka med fyra dagars uppgång på raken.Dagschart OMXSPI.

Cornucopia - I förrgår: 17:18

Nytt utbrott av Covid-19 i Sydkorea efter lättade restriktioner - stänger ner igen

Det hyllade Sydkorea har fått början på en ny spik av utbrott av Covid-19 efter att ha lättat på restriktionerna. Man stänger återigen ner stora delar av landet, och nedstängningen visade sig alltså inte utrota viruset och att det är sommarväder hjälpte inte heller. Det hela bådar inte gott för de länder och ekonomier som hade tänkt sig att öppna upp igen efter att fallen klingat av.

Cornucopia - I förrgår: 14:21

Slutet är nära: PostNord och DHL hemlevererade paket på utsatt tid

Det slutliga tecknet på den förestående undergången har slutligen anlänt. I tisdags hemlevererade PostNord ett paket på första minuten av angivet tidsintervall, och i går onsdag gjorde DHL det samma. Oddsen för detta är som bekant så små att de ej kan mätas, och det är således ett tecken på den omedelbart förestående apokalypsen (upplysningen, till skillnad mot Harmageddon, undergången).

Cornucopia - I förrgår: 11:44

Svag återhämtning i blodröd konjunktur - köpsignal enligt konjunkturmodellen

Konjunkturinstitutets barometerindikator ("konjunkturbarometern") steg något från blodrött till blodrött i maj månads mätning. Med två blodröda månader på raken är nu den prognosticerade köpsignalen enligt konjunkturmodellen aktiv, och det är således dags att kliva in på börsen om man följer den modellen.
Konjunkturbarometern.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.