SVT > Inrikes

Friday, 05 June, 12:30

SVT - 22 maj 20 kl. 10:06

Firandet av högtiden Eid al-fitr blir annorlunda i årImorgon, lördag, avslutas den muslimska fastemånaden Ramadan. Högtiden Eid al-fitr firas med festligheter i flera dagar, oftast med släkt och vänner. Men i år blir det annorlunda på grund av coronapandemin, något den nu pensionerade imamen Awad Olwan tycker är tråkigt..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Eid, Ramadan, Awad Olwan

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Firandetav , högtiden, Eid, al-fitrblir , annorlundai , år
SvD - 05 jul 16 kl. 18:22

"Eid al-fitr är en tid för glädje och gemenskap"

På tisdagen inleddes firandet av eid al-fitr – en hejdundrande fest i dagarna tre som markerar slutet på fastemånaden ramadan. Högtiden är en av de viktigaste på året för muslimer. – Fastan är en väldigt spirituell månad då man får ro i själen.

SmålandsPosten - 05 jul 16 kl. 11:53

Många samlade när Eid-al fitr firades

Hundratals muslimer samlades för morgonbön när Eid-al Fitr firades på tisdagsmorgonen. Dagen markerar slutet på den månadslånga fastan, Ramadan och firandet inleddes nu vid Växjö Islamiska Center på Dalboområdet..

Nya Wermlands Tidningen - 22 jun 18 kl. 06:00

Lyckat Eid-al-fitr firande i Långban

Det var omkring 400 besökare som deltog i Eid-al-fitr firandet i Långban.

UNT - 11 aug 13 kl. 15:34

Se eid-firandet i Uppsala

24UNT var på plats för att ta del av den efterlängtade högtiden eid-al-fitr, som avslutar fastemånaden ramadan..

YLE - 24 jun 17 kl. 17:17

Slutet på fastemånaden ramadan närmar sig – tidpunkten för id al-fitr bestäms av månen

Fastemånaden ramadan avslutas i år efter midsommaren och firandet av id al-fitr i Finland inleds antingen på söndagskvällen eller på måndagen. Efter ramadan följer månaden šawwal som inleds med den tre dagar långa id al-fitr. Den exakta tidpunkten då id al-fitr inleds är ännu oklar eftersom den islamska kalendern baseras på månfaser.

Trelleborgs Allehanda - 28 jul 14 kl. 16:30

Firandet av en ny start

Foto: Johanna Lundsgård
Fastemånaden ramadan avslutas med en tre dagar lång fest, Eid al-fitr. Temat är förlåtelse och förståelse för de som har det sämre. – Det är extra viktigt nu, med allt som händer i Gaza och i världen, säger trelleborgaren Shadi Ghazi.

Sydsvenskan - 28 jul 14 kl. 14:39

Bildextra: Se bilder från Id al-fitr-firandet på Rosengårdsfältet

Tusentals muslimer samlades i morse till bön på Rosengårdsfältet för att fira högtiden Id al-fitr. Glädjen över slutet på fastemånaden Ramadan blandades med sorg över dem som dött i Gaza..

Skånskan - 10 jul 16 kl. 09:00

Välbesökt folkfest med doft av hemma

Malmö Efter 30 dagars fasta samlades folk från olika delar av både Malmö och världen för att delta i firandet av den muslimska högtiden Eid al-fitr.
– Det är roligt att så många kulturer kan mötas här, säger Abbe Hotak, en av firarna.Dagen inleds med duggregn och några få besökare, men i takt med solens närmanden anländer fler och fler till parken där firandet av Eid al-fitr arrangeras för sjätte året i rad.

Skånskan - 05 jun 19 kl. 14:14

Eidfestivaler avslutar ramadan

Skåne Den 7 till 9 juni arrangeras eidfestivaler i Kristianstad, Malmö och Eslöv.Den 4 juni tog den muslimska fastemånaden ramadan slut och högtiden eid al-Fitr tog vid med stort firande och god mat. I Skåne uppmärksammas högtiden bland annat med några av Sveriges största eidfestivaler.

Trelleborgs Allehanda - 08 aug 13 kl. 19:59

Hur firar du när fastan är över?

Foto: Sara Johari
Nu är ramadan över och muslimer firar högtiden Eid Al-fitr, också kallad bayram, i tre dagar.
För vissa började firandet redan vid soluppgången i dag medan andra börjar först i morgon..

Fler nyheter från SVT

SVT - 1 timme sedan

Så firas studenten under coronapandemin

Denna märkliga vår har ju blivit minst sagt snöplig för alla studenter. Hur ser examensfirandet ut under coronapandemin och hur ser studenterna på sin framtid? SVT sänder direkt från bland annat Varberg och Nacka..

SVT - 3 timmar sedan

Regeringen vill skärpa straffen för vapenbrott ytterligare

Regeringen vill införa nya åtgärder mot kriminella nätverk, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S). Enligt ett nytt lagförslag ska straffen för innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor skärpas. – Kampen mot gängvåldet är långsiktig och den pågående pandemin har inte avstannat arbetet mot kriminella nätverk, säger han..

SVT - 2 timmar sedan

Experten: Tre grova misstag av polisen direkt efter Palmemordet

Oorganiserad spaning och ett mycket svagt arbete med insamling av vittnesuppgifter. Journalisten Gunnar Wall – som 1998 fick guldspaden – ser tillbaka på utredningen av Palmemordet, där mycket gick snett redan på mordnatten. – Det är anmärkningsvärt vilken usel spaning, eller snarare avsaknad av spaning, som bedrevs på mordnatten, säger han till SVT..

SVT - 3 timmar sedan

Besked i Palmeutredningen kommer på onsdag

Beslutet i åtalsfrågan i Palmeutredningen kommer på onsdag den 10 juni, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Chefsåklagare Krister Petersson kommer att berätta om utredningen och sitt besked på en pressträff klockan 9.30..

SVT - 3 timmar sedan

Rättegången mot Anna Lindstedt inleds

Sveriges tidigare Kinaambassadör är åtalad för att egenmäktigt ha förhandlat med främmande makt. Under fredagen startar rättegången som kan leda till två års fängelse..

SVT - 4 timmar sedan

Mats Knutson: ”Blir väldigt spännande att höra hur vi ska ta oss ur den här krisen”

De utvalda ämnena för söndagens partiledardebatt i Agenda är vården och ekonomin. Mest kommer det hetta till i frågan om äldreomsorgen, testningen och den nationella strategin, enligt SVT:s politikkommentator Mats Knutson. – Frågan om antalet coronatester i synnerhet, den kommer oppositionen inte att släppa, säger han..

SVT - 5 timmar sedan

”Hon ville se om hon kunde lösa frågan i sista sekund”

Under fredagen inleds rättsförhandlingarna mot Anna Lindstedt, Sveriges före detta ambassadör i Peking, som är åtalad för brott mot rikets säkerhet. Frilansjournalisten Ingrid Thörnqvist berättade mer om fallet och gav sin analys i Morgonstudion..

SVT - 9 timmar sedan

Regeringen vill testa ansiktsigenkänning på svensk flygplats

Efterlysta personer eller misstänkta för allvarlig brottslighet ska avslöjas vid gränsen – genom ansiktsigenkänning. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag som ska göra det möjligt för polisen att testa tekniken på Skavsta flygplats. – Det är viktigt för att kunna förebygga och bekämpa en lång rad brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S)..

SVT - 14 timmar sedan

Folkhälsomyndigheten: Alla med symtom ska kunna testas från mitten av juni

Folkhälsomyndighetens ambition är att de som har symtom på covid-19 ska kunna testa sig från det att reserestriktionerna hävs den 13 juni. – Vi har kommit till ett läge där vi anser att regionerna bör kunna klarar av detta, säger generaldirektör Johan Carlson i SVT:s Aktuellt..

SVT - 14 timmar sedan

Anna Lindstedts försvar i Säpos förhör: ”Jag såg inga risker”

På fredag, den 5 juni, inleds den unika rättegången mot Sveriges tidigare ambassadör i Peking, Anna Lindstedt. Hon anklagas för att på eget bevåg ha förhandlat med företrädare för kinesiska intressen. – Det var ingen dold förhandling, säger hon i förhören hos Säpo..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.