SR > Vetenskap

Friday, 05 June, 10:30

SR - 22 maj 20 kl. 06:00

Minnesceller - en annan del i kroppens försvar mot virusetI veckan kom två undersökningar som mätt antikroppar mot coronaviruset för att se hur spridd smittan blivit i befolkningen..
Läs mer på SR

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Minnescelleren annan , deli , kroppens, försvarmot , viruset
Cornucopia - 13 jun 17 kl. 20:09

FOI: Taktiska kärnvapen del av den ryska doktrinen

Inget nytt för er som läser bloggen eller gått på mina föreläsningar, men FOI har nu släppte en ny rapport där de ryska avsikterna och kapaciteten för taktiska kärnvapen framgår. De ryska vapnen är också i betydande grad moderniserade och ett flertal olika typer av vapenbärare och inte enbart dumma bomber likt det fåtal USA har kvar i Europa.
Mest allvarligt är att bruket av taktiska kärnvapen ingår i rysk doktrin, även om exakt tänkt bruk inte är känt, åtminstone inte officiellt av FOI.

Cornucopia - 21 dec 17 kl. 14:01

Lång tid innan svenskt totalförsvar återupprättats - nästan 20 år efter Georgienkriget

Gårdagens presentation från försvarsberedningen kring återupprättat totalförsvar är fagra ord, men stannar just vid ord. Åtgärderna ska först påbörjas år 2021, givet finansiering, och inte vara fullt genomförda förrän 2025. Då har det gått 17 år sedan "det kaukasiska lackumstestet" gav utslag när Ryssland anföll Georgien under olympiska spelen 2008.

Barometern - 17 mar 14 kl. 06:30

Hur står det till med Sveriges försvar

"Nu är det dags igen, en del av våra politiker spelar hasard med vårt lands försvarsförmåga, kanske med vår frihet som insats." I försvarsdebatten har ÖB sagt att vårt försvar klarar av att försvara del av Sverige i någon vecka, samtidigt som regeringen ville minska anslagen till försvaret ytterligare. Detta i en tid då den store grannen i öst rustar och moderniserar för fullt, för en kostnad av fyra-fem tusen milliarder dollar fram till 2020.

Helsingborgs Dagblad - 26 jul 15 kl. 04:00

Även Natoländer har försummat sina försvar

På 1950-talet gjorde brittiska bombflygplan nattliga flygningar över Skåne mot mål i Sovjetunionen. Det övades inför ett nytt krig. Svenskt luftförsvar och svenska politiker kunde bara notera vad som hände men inte ingripa.

Sydsvenskan - 26 jul 15 kl. 04:00

Även Natoländer har försummat sina försvar

På 1950-talet gjorde brittiska bombflygplan nattliga flygningar över Skåne mot mål i Sovjetunionen. Det övades inför ett nytt krig. Svenskt luftförsvar och svenska politiker kunde bara notera vad som hände men inte ingripa.

Cornucopia - 09 mar 17 kl. 15:07

"Räcker inte att förlita sig på militärt försvar"

Försvarshögskolans dr Peter Matsson menar att med den moderna ryska assymetriska krigföringen (aka "hybridkrig") räcker det inte att förlita sig på ett militärt försvar. Vi behöver ha ett robust samhälle, som motstår de assymetriska angreppen. Detta inkluderar det man kan kalla ett totalförsvar, men överlag robusta samhällsintitutioner, såväl privata som offentliga.

Politikerbloggen - 06 jan 13 kl. 08:37

Vad är ni så rädda för, Folk och Försvar?


DEBATT. I en tid när den svenska beredskapen är usel och då den offentliga debatten om detta lyser med sin frånvaro är det viktigare än någonsin att samla så många försvarspolitiska debattörer som möjligt. Vi kan därför bara beklaga att Folk och Försvar vägrar att godkänna SDU som medlemsorganisation.

Cornucopia - 07 sep 17 kl. 15:56

Försvarsmaktens perspektivstudie: Ökade anslag och Nato behövs för svenskt försvar efter 2020

Försvarsmakten har i dagarna levererat en delrapport om sin stora perspektivstudie om svenskt försvar efter år 2020 fram till år 2035. Utan ökade anslag kommer svensk försvarsförmåga minska. Försvarsmakten understryker både ett behov av 2% av BNP till försvaret samt Natomedlemskap ("traktatsbundna försvarsgarantier" med "bi- och multilateral operationsplanering") för att trovärdigt krigsavhållande svenskt försvar.

Cornucopia - 11 sep 15 kl. 12:18

Tillträdande ÖB: Försvarsmakten bara en del av svenskt försvar

Flygvapenchefen Micael Bydén blir Sveriges näste ÖB. I ett kort anförande på den nyss avslutade och klent bevistade presskonferensen underströk han att Försvarsmakten bara är en del av svenskt försvar, vilket påtalar den nya inriktning som håller på att sakta tryckas ut till svenska myndigheter - vi behöver återigen ett totalförsvar.

Bydén betonade också att han inte bara ser fram emot att samarbeta med Försvarsmaktens personal, utan även med frivilliga, dvs frivilligorganisationernas personal, vilket betonar fokuset på nationellt försvar, folkförankring och att vi måste förbereda Sverige för kris och krigsrisk igen.

Cornucopia - 26 okt 16 kl. 08:33

Nya ryska korvetter till Östersjön visar på Aftonbladets okunskap inom försvar

Det som varit känt sedan flera dagar - att Ryssland omgrupperar två kryssningsrobotbeväpnade korvetter till Österjön - upptäcktes igår av Aftonbladet, som trummar ut sina bästa försökt till rysskräck. Allt man visar är dock att Aftonbladet har stora kunskapsluckor inom försvar, då Sverige redan låg inom räckvidd för Kalibr-kryssningsrobotar hos Norra flottan, utan möjlighet att bita tillbaka. Grupperingen av två Bujan-korvetter i Östersjön är snarare riktat mot resten av våra allierade i EU - Väst- och Centraleuropa.

Fler nyheter från SR

SR - 5 timmar sedan

Konspirationsteorierna om viruset – Vetenskapsradions coronaspecial

Är viruset skapat av en mörk makt? Vill Bill Gates injicera oss med microchip, eller är viruset bara en dimridå för ett livsfarligt 5G-nät? Nu blomstrar det av konspirationsteorier kring coronaviruset..

SR - 4 timmar sedan

Forskare varnar för otillförlitliga antikroppstest

Igår flaggade regeringen för utökad testning för covid-19, och även för antikroppar mot viruset. Men många av de antikroppstester som finns är fortfarande inte tillräckligt säkra, enligt forskare..

SR - 4 timmar sedan

Rekordstort mayamonument upptäckt i Mexiko

Forskare har upptäckt rester av det hittills äldsta och största kända monumentet som förmodligen är byggt av Mayacivilisationen..

SR - Igår: 10:24

Andelen nyanställda kvinnliga professorer minskar

Inom nästan alla ämnesområden minskar andelen nyanställda kvinnliga professorer. Störst är minskningen inom naturvetenskapsämnet..

SR - Igår: 07:56

Magnetisk upptäckt i grundämne

Forskare från bland annat Uppsala universitet har, genom beräkningar och i försök, upptäckt en oväntad form av magnetism i grundämnet neodym..

SR - Igår: 07:10

Så kan lejon påverka bytesdjurs klimatanpassning

Risken att bli uppätna av lejon kan göra att andra djur har svårare att anpassa sig till ett allt varmare klimat. Det menar ett internationellt forskarteam i en ny studie..

SR - Igår: 06:05

Forskare: Samband mellan luktbortfall och covid-19

Flera studier pekar nu på att plötsligt luktbortfall skulle kunna höra ihop med covid-19. I en av studierna har ett par tusen svenskar deltagit, och bland annat gjort ett lukttest..

SR - I förrgår: 10:01

Upptäckt kan ge hint om sommarens regn

Många undrar säkert hur vädret kommer bli i sommar. Ny forskning kanske kan ge svar på hur det kommer regna i norra Europa..

SR - I förrgår: 09:47

Mystiskt fossil – kan vara uråldrig parasit

I ett hav för länge, länge sedan fanns det ett musselliknande djur. Och på den satt det - ett gäng parasiter! Fyndet kan vara ett av de äldsta på just parasiter..

SR - I förrgår: 06:00

Därför återanvänds så lite byggmaterial

En försvinnande liten del av bygg- och rivningsavfallet i Sverige återanvänds. Orsakerna till det har undersökts i en studie från IVL Svenska miljöinstitutet..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.