Världen Idag > Nyheter

Tuesday, 26 May, 01:29

Världen Idag - 21 maj 20 kl. 08:30

Konservativ idédebatt är tillbaka på allvar i världenKonservatismen som politisk idétradition har fått ny och kraftigt ökad aktualitet under de två senaste åren. I dag inser alltfler behovet av att vrida tillbaka klockan och åter bygga på de värden som bidragit till den västerländska civilisationens historiska framväxt. I Sverige och USA men också andra delar av världen skapas i dag föreningar för konservativa idéer och politik, och antologier med konservativa tänkare publiceras. Ett av de mest ambitiösa exemplen på det senare är den nyutkomna American conservatism: Reclaiming an intellectual tradition med Anthony J Bacevich som redaktör. Bacevich är en katolsk konservativ professor emeritus i internationella relationer och historia vid Boston University.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
Sverige, USA, American, Anthony,  bacevich, Boston University, Bacevich

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Konservativ, idédebattär tillbaka på , allvari världen
SVT Debatt - 13 aug 19 kl. 08:52

”Mediabranschen är konservativ och har sina egna sanningar”

”För sisådär 20 år sedan tyckte jag att det var roligt att åka tunnelbana och räkna hur många som läste tidningen och jag brukade skoja om att jag inte levt förgäves. I dag sitter alla istället med sina smartphones, men behovet av den nyhetsförmedling till alla som Metro stod för, det finns kvar”, skriver debattören..

Sydsvenskan - 16 dec 15 kl. 15:35

Därför behövs "Debatt"

SVT Debatt läggs ner efter mer än 500 program, och det jublas i de asociala medierna. Jag deltar inte i jublet. Visst har programmet ibland speglat en debatt- och åsiktsslum av skrämmande slag.

Helsingborgs Dagblad - 16 dec 15 kl. 15:35

Därför behövs "Debatt"

SVT Debatt läggs ner efter mer än 500 program, och det jublas i de asociala medierna. Jag deltar inte i jublet. Visst har programmet ibland speglat en debatt- och åsiktsslum av skrämmande slag.

Helsingborgs Dagblad - 16 dec 15 kl. 17:33

Därför behövs "Debatt"

SVT Debatt läggs ner efter mer än 500 program, och det jublas i de asociala medierna. Jag deltar inte i jublet. Visst har programmet ibland speglat en debatt- och åsiktsslum av skrämmande slag.

Kristianstadsbladet - 04 aug 11 kl. 06:30

Scoutrörelsen började med debatt

Först för några år sedan, när Georg Sterzel dök ner i scoutarkiven för att skriva rörelsens tidiga h?
KRISTIANSTAD. Först för några år sedan, när Georg Sterzel dök ner i scoutarkiven för att skriva rörelsens tidiga historia, vaskades Gustaf Hellströms namn fram, nästan exakt hundra år efter att allt tagit sin början.

SmålandsPosten - 21 nov 18 kl. 04:00

Konservativ renässans

Den som följt svensk idédebatt i år kan ej ha undgått att märka hur kulturskribenter, ledarskribenter och debattörer av olika schatteringar försöker ta sig an psykologiprofessorn Jordan B. Peterson. .

SvD - 21 feb 15 kl. 09:43

Jämställdhetsfrågan måste tas på allvar

Längdåkningen är konservativ och gubbig. När Charlotte Kalla ger sig ut på jakt efter sin första individuella VM-medalj i karriären kör hon och de andra damerna bara hälften så långt som herrarna. Och i det internationella förbundets styrande Council är könsfördelningen 16–1.

Sydsvenskan - 25 nov 11 kl. 06:30

Konservativ kulturresa

Under omprövning. En antologi om konst, kanon och kvalitet. Atlantis/Axess.

Sydsvenskan - 09 jun 13 kl. 06:30

Lycklig prostituerad skapar intensiv debatt

På Internationella dagen för prostituerade för en vecka sedan tänkte det brasilianska hälsodepartementet slå två flugor i en smäll. De ville uppmuntra till att använda kondom, samtidigt som de ville lätta upp det stigma som omger sexarbete. Tillsammans med en grupp prostituerade skapade enheten för hiv- och könssjukdomar olika fraser för kondomkampanjen.

DI - 19 sep 13 kl. 09:48

Debatt: Troende politiker stämplas

Håller nu M på att få sin Omar Mustafa-affär? På ena sidan en djupt konservativ religiös rörelse; Livets Ord och Ja till Livet. Å den andra realiteterna i politiken, skriver PA Sahlberg, fd riksdagsledamot (S)..

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 1 timme sedan

Kom ihåg att du är utsänd av Jesus till den plats där du är.

När Jesus i Johannesevangeliet 17 lyfter upp sina ögon i bön till Fadern ber han för sina lärjungar, och jag tror att den bönen fortfarande ljuder inför Faderns tron i det himmelska. Jesus säger i sin bön: ”På samma sätt som du har sänt mig på ett uppdrag till världen, så har jag också sänt dem på ett uppdrag till världen” (v 18; Kärnbibeln). Ibland kan det vara lätt att glömma det uppdrag vi fått av Jesus, nämligen att vi är utsända från honom till vår omvärld för att vittna om det liv och den frälsning vi fått av Jesus.

Världen Idag - 1 timme sedan

Jämlikhet förutsätter inte människors likhet

Förra veckan (14/5) skrev jag en ledare på temat vetenskapligt bevisade skillnader mellan kvinnor och män. Som framgick av texten kan listan på sådana göras lång – alltifrån kromosom- och hormonuppsättningar och de konsekvenser som dessa får för våra kroppar, till de skillnader som på senare tid har påvisats i ”kopplingsscheman” i våra respektive hjärnor. För vissa är det här en mycket hotfull kunskap.

Världen Idag - 1 timme sedan

Vår komplexa syn på människovärde i livets början

”Varför mörda spädbarn och nyförlösta mammor”, löd rubriken till en nyhetskrönika i Aftonbladet i söndags. Texten var en viktig och gripande analys av den fullständigt vidriga terrorattacken mot kvinnoavdelningen på sjukhuset Dasht-e-Barchis i Kabul, Afghanistan, nyligen. Tre beväpnade terrorister i falska polisuniformer öppnade riktad automateld mot gravida kvinnor, nyförlösta mammor och deras bebisar.

Världen Idag - 1 timme sedan

Hopp bortom död ger glädje

”Glatt hjärta ger god läkedom, brutet mod suger märgen ur benen” (Ords 17:22). Det är lätt att tappa glädjen när man dag ut och dag in översköljs av negativa nyheter. Överallt, i alla kanaler, strömmar just nu en stor mängd information om antal smittade och döda, ekonomier i kris, växande permitteringar, isolering och social distans.

Världen Idag - 3 timmar sedan

81-åring blev frisk när palliativ vård stoppades

Många äldre som insjuknar i covid-19 uppges inte få behandling mot infektionen utan ges palliativ vård direkt, utan att få träffa läkare. När Thomas Andersson krävde att hans 81-årige pappa skulle få näringsdropp i stället för morfin tillfrisknade han..

Världen Idag - 7 timmar sedan

Trump: Kyrkorna måste få öppna igen

Kyrkor och andra religiösa platser är så pass viktiga att de bör öppnas igen. Det sade USA:s president Donald Trump i fredags. Utspelet möter både kritik och lovord bland kristna ledare..

Världen Idag - 10 timmar sedan

Över 50 000 visningar av välsignelsesång på svenska

Den nya välsignelsesången på svenska, sjungen av en ekumenisk virtuell kör, publicerades på Youtube på lördagen. Två dagar senare hade den fått över 50 000 visningar..

Världen Idag - 12 timmar sedan

Wuhanlabb: Vi har tre coronavirus

Ett laboratorium i Wuhan i Kina, staden där covid-19 först bröt ut, har tre levande stammar av coronavirus från fladdermöss, enligt institutets chef. Som mothugg till anklagelser från USA betonar hon dock att ingen stam matchar det coronavirus som orsakat pandemin..

Världen Idag - 13 timmar sedan

Rättegång mot Netanyahu inledd

Det var en stridslysten Benjamin Netanyahu som dök upp när korruptionsrättegången mot honom inleddes i Jerusalem. Han är nu den förste som styr Israel och samtidigt försvarar sig i domstol. Enligt en Israelkännare är det sannolikt att Netanyahu i slutändan hamnar i fängelse..

Världen Idag - 14 timmar sedan

Hjälp oss att hylla en sann svensk hjälte!

Keren Kajemet Israelfonden i Sverige firar 110 år, vilket uppmärksammas med en jubileumsinsamling med fokus på att hålla frågan om Raoul Wallenbergs öde aktuell under hela jubileumsåret..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.