PrivataAffärer > Ekonomi

Wednesday, 27 May, 00:57

PrivataAffärer - 20 maj 20 kl. 09:57

Riksbanken: Osäkerheten på bostadsmarknaden har ökat”Ett minskat antal försäljningar, som brukar bli fallet när osäkerheten ökar på bostadsmarknaden, kan bidra till att krisens effekter på bostadsmarknaden inte fullt ut reflekteras i bostadspriserna utan istället tar sig uttryck i en minskad omsättning. Men hur bostadsmarknaden kommer att påverkas är svårbedömt och beror på hur utdragen krisen blir och vilka effekter den får på svensk ekonomi”, skriver de. Riksbanken tillägger att en ökad osäkerhet kring bostadspriserna påverkar bostadsbyggandet. ”Om bostadspriserna skulle fortsätta falla kan detta leda till att efterfrågan på nyproduktion minskar, vilket skulle kunna skapa problem för bostadsutvecklare och följaktligen leda till minskad bostadsproduktion på sikt”, skriver de.  .
Läs mer på PrivataAffärer

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Riksbanken, Osäkerheten, bostadsmarknadenhar , ökat
DI - 07 okt 14 kl. 11:08

Riksbanken: Osäkerheten ökar

Svenska företag rapporterar om en konjunktur som långsamt förbättras, framför allt driven av hushållens konsumtion men också av byggsektorns bostadsinvesteringar. Men osäkerheten har ökat sedan i somras och det håller tillbaka övriga branschers investeringar..

PrivataAffärer - 21 nov 18 kl. 10:23

Riksbanken: Hushållens skuldsättning största risken i ekonomin

”För att komma till rätta med problemen kring hushållens skuldsättning är det framför allt angeläget att åtgärder vidtas inom bostadspolitiken och skattepolitiken”, skriver Riksbanken. Banken betonar också vikten av att alla bolån omfattas av en gedigen kreditprövning och att makrotillsynen utformas på ett ändamålsenligt sätt. En större osäkerhet på bostadsmarknaden har lett till att hushållen blivit mer avvaktande till att köpa bostäder, vilket i sin tur har lett till färre försäljningar och nybyggnationer för i synnerhet små bostadsutvecklare.

Affärsvärlden - 06 jul 16 kl. 10:29

Isaksson: "Riksbanken har gått för långt"

Riksbanken rör inte räntan. Men kommande räntehöjningar skjuts ännu längre på framtiden. Osäkerheten har ökat efter brexit, enligt banken..

DN - 06 jul 16 kl. 09:32

Riksbanken lämnar räntan oförändrad


Riksbanken rör inte räntan. Men kommande räntehöjningar skjuts ännu längre på framtiden. Osäkerheten har ökat efter brexit, enligt banken..

Dagens PS - 23 maj 18 kl. 09:47

Riksbanken: Här är största risken för Sverige

Hushållens höga och växande skuldsättning fortsätter att utgöra den största risken för svensk ekonomi. Skuldsättningen har ökat under lång tid och beror bland annat på att bostadsmarknaden fungerar dåligt och på att skattesystemet inte är väl utformat ur ett finansiellt stabilitetsperspektiv. Det är därför viktigt att fortsätta med åtgärder som minskar riskerna och ökar motståndskraften i hushållssektorn inom framförallt dessa politikområden.

Dagens PS - 22 maj 19 kl. 12:04

Riksbanken: Mörka moln – stor risk för ekonomin

I sin nya stabilitetsrapport skriver Riksbanken att den höga skuldsättningen av svenska hushåll är den största risken för svensk ekonomi. Det rapporterar Affärsvärlden. I ett pressmeddelande skriver Riksbanken: ”Sammantaget växer nu skulderna i ungefär samma takt som hushållens inkomster.

PrivataAffärer - 20 nov 19 kl. 09:46

Riksbanken: Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökat

Riksbanken konstaterar att avmattningen i världsekonomin har bidragit till förväntningar om fortsatt mycket låga räntor de kommande åren. Många centralbanker har också gjort penningpolitiken mer expansiv under året. I en sådan miljö kan marknadsaktörerna välja att öka sitt risktagande, vilket kan leda till att tillgångar blir övervärderade och skuldsättningen ökar på ett ohållbart sätt.

Ekonomistas - 28 nov 14 kl. 06:00

Riksbanken och hushållens skuldsättning: Flodén svarar på Flams kritik

Det här är ett gästinlägg av Martin Flodén, vice riksbankschef och tidigare skribent på Ekonomistas. Harry Flam kritiserade förra veckan underlagen bakom Riksbankens syn på riskerna med hushållens skuldsättning. Harry menar att Riksbanken inte har underbyggt sin syn på riskerna med skriftliga underlag förrän i samband med stabilitetsrådets möte den 11 november.

Cornucopia - 09 maj 15 kl. 11:12

Gästinlägg: Bostadsmarknaden är kraftigt övervärderad, men brister inte inom de närmsta åren

Nedanstående är ett gästinlägg författat av aktiemalle.

Bostadsmarknaden är kraftigt övervärderad, men brister inte inom de närmsta åren

1) Historiskt har bostadspriserna följt inflationen men avviker kraftigt idag, och har så gjort sedan 1999. Man kan argumentera för att globaliseringen och/eller ny teknologi har dämpat den ”riktiga” inflationen senaste åren och således blir jämförelsen med inflationen missvisande.

Ekonomistas - 28 jan 14 kl. 09:39

Tendentiös PM från Riksbanken?

Samverkansrådet för makrotillsyn inrättade i februari 2013 en analysgrupp för att göra ett antal analyser av frågor om hushållens skuldsättning. (Samverkansrådets uppgifter har nu tagits över av det nyligen bildade Stabilitetsrådet.) Fem PM av mycket god kvalitet publicerades av Finansinspektionen i oktober 2013.

Fler nyheter från PrivataAffärer

PrivataAffärer - 6 timmar sedan

Oscar Properties skjuter på både stämma och årsredovisning

Årsredovisningen kommer att avläggas senast den 9 juni. Nytt datum för årsstämman är ännu inte bestämt, men årsstämman kommer att hållas senast den 30 juni 2020. Det framgår av ett pressmeddelande.

PrivataAffärer - 10 timmar sedan

XXL rusar efter återkallande av permitterad personal

Sedan försäljningen normaliserats under april har XXL gradvis återkallat permitterade i Norge, skriver sportkedjan. De permitterade i Norge kommer återkallas till arbetet före 1 juni, och de i Finland före utgången av juni, skriver bolaget. ”Covid-19-situationen är extraordinär, men XXL har sett en positiv försäljningstrend sedan den första fasen av utbrottet i mitten av mars 2020, säger vd Pål Wibe i en kommentar.

PrivataAffärer - 11 timmar sedan

Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöret

Återhämtningen fortsätter i hög takt på aktiemarknaderna och världsindex har i lokala valutor klättrat med drygt 3 procent senaste veckan. I topp ligger de nordiska börserna, men flera tillväxtmarknadsbörser har också gått starkt, säger Karl Hedberg i en intervju publicerad på Carnegie Private Banikings hemsida. Det syns även flera andra typiska positiva riskaptitsignaler, menar han, som till exempel en allt starkare krona , samt uppgång i kopparpriset.

PrivataAffärer - 12 timmar sedan

Trading Direkt: Skillnad om Evo tar plats i OMXS30

Teknisk analys av Tobbe Rosén: S&P500, OMXS30, DAX, USD/SEK, EUR/SEK, GBP/SEK, Koppar, Silver, Guld, Olja (Brent), SSAB, Evolution Gaming, Lundin Energy, Betsson, Biovica, Catena Media, Intrum, Medcap, Norwegian Finans, SOBI, Stockwik Förvaltning, Telia, Waste Management.  .

PrivataAffärer - 13 timmar sedan

SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser

Det säger Marcus Widén, ekonom vid SEB, i en kommentar till SCB:s statistik för bostadsbyggandet under det första kvartalet. – Vi verkade ha nått botten, efter en nedgång på 30 procent sedan toppen 2017, det är en viktig grundsyn. Tittar man sedan framåt kommer ett BNP-fall och minskat förtroendet hos både hushåll och företag att leda till en ny korrigering för bostadsbyggandet.

PrivataAffärer - 14 timmar sedan

Pareto: Köksbolagets återhämtning inte inprisad i kursen

”Under 2021 förväntar vi oss att en global ekonomisk återhämtning och en strategisk ‘push’ i de brittiska och nordiska retail-kanalerna ska ta bolaget tillbaka till tillväxt”, skriver Pareto. Analyshuset tror dock inte, trots vändningen, att Nobia är tillbaka till 2019-års försäljningsnivåer förrän 2022 och att marginalmålet om 10 procent rörelsemarginal ligger några år fram i tiden. Till skillnad från många andra aktier på Stockholmsbörsen har Nobia inte återhämtat kursrasen från starten på coronakrisen.

PrivataAffärer - 14 timmar sedan

Finansministern: BNP minskar 7 procent i år

”Vår bästa prognos i dag är att BNP minskar med 7 procent i år”, sade hon. I vårbudgeten hade regeringen två scenarier, ett huvudscenario där BNP minskade med 4 procent och ett sämre scenario där BNP minskade med 10 procent. De nuvarande indikatorerna pekar mot en utveckling någonstans i mitten av dessa scenarier, sade Andersson.

PrivataAffärer - 15 timmar sedan

Equinor investerar i ”svart magi”

CFS arbetar med utveckling av fusionskraft, som till skillnad från fissionskraft (kärnkraft) inte medför de negativa konsekvenserna av radioaktivt avfall, vilket tagit ned attraktionskraften för energislaget via opinionsmässig motvind. Till skillnad från kärnkraft, där atomer delas, frisätts fusionsenergi i stället när atomer slås ihop i en process som genererar temperaturer på över 100 miljoner grader. Värmeenergin kan i teorin därefter nyttjas som en närmast oändlig kraftkälla.

PrivataAffärer - 15 timmar sedan

Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartalet

”Att Q2 är ett förlorat kvartal borde inte komma som någon överraskning, men vi ser en risk för röda siffror också för tredje kvartalet. Därför förväntar vi oss att den negativa estimat-revideringstrenden fortsätter och belastar aktiens relativa utveckling på kort sikt”, skriver banken. H&M har i sin kommunikation var tydlig med att det andra kvartalet kommer att innebära röda siffror för bolaget.

PrivataAffärer - 16 timmar sedan

Här är tisdagens färska köprekar

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för SKF till behåll från sälj. Riktkursen höjs till 165 från 140 kr. Det framgår av en uppdatering från banken.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.