YLE > Svenskfinland

Friday, 10 April, 14:33

YLE - 26 mar 20 kl. 21:30

Österbottningar känner sig trygga utomlands och stannar: "Att hållas inomhus känns som det säkraste alternativet"Trots Utrikesministeriets uppmaningar om att alla finländare ska komma hem väljer en del österbottningar att stanna kvar utomlands. Flygresan hem kan innebära en större smittorisk än att stanna kvar..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Utrikesministeriets

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Österbottningar, kännersig , trygga, utomlandsoch , stannarAtt , hållas, inomhus känns som det säkraste alternativet
YLE - 30 maj 17 kl. 12:53

Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa. - Vi är mångkulturella på många sätt så det är lätt för oss att tänka att nu ska vi vidare till Sverige och Norge och vidare till utlandet.

YLE - 19 okt 13 kl. 16:10

Västerbottningar lockar österbottningar med fjällresor

Nu ska österbottningarna lockas tillbaka till Umeå och till svenska fjällen. De svenska skidorterna såg redan i vintras ett uppsving efter att Wasa Express började trafikera rutten Vasa-Umeå. Då utan att de ens behövt göra någon satsning på marknadsföringen i Österbotten.

YLE - 15 dec 14 kl. 15:45

Österbottningar risar vårdreformen

Österbottningarna verkar anse att vårdreformen slår hårt mot landsbygden och kvinnorna där. Det framgår av en rapport om invånarnas åsikter om vårdreformen. Enligt rapporten finns också en stor rädsla för att närservicen försvinner då beslutandemakten flyttar från egna händer.

YLE - 21 mar 15 kl. 15:32

Två österbottningar medverkar i Hjärtevänner

Den andra säsongen av programmet Hjärtevänner startar söndagen 22 mars. Två av de sex deltagarna är 65-årige Bernel Långbacka från Terjärv och 80-årige Bror Ström från Larsmo. Tanken med programmet är att para ihop singelpensionärer med nya bekantskaper.

YLE - 19 apr 13 kl. 13:28

SFV belönar tre österbottningar

Lars Varstala får folkbildningsmedalj av Svenska folkhögskolans vänner, SFV. Varstala, som är rektor i Petalax gymnasium i Malax, belönas för sitt arbete för små gymnasiers fortlevnad. Motiveringen i sin helhet lyder "Lars Varstala har utfört en långvarig lärar- och rektorsgärning på olika håll i Svenskfinland.

YLE - 11 sep 15 kl. 09:43

Tre österbottningar på Dramatens scen

Just nu medverkar tre österbottniska skådespelare på Dramaten i Stockholm. Stina och Ylva Ekblad och Johan Fagerudd spelar i en stor uppsättning av den över 200 år gamla pjäsen Maria Stuart. Stina Ekblad gestaltar Maria Stuart, systern Ylva Ekblad spelar den andra huvudrollen Drottning Elisabeth.

YLE - 07 nov 16 kl. 12:57

Möt två österbottningar som trycker gasen i botten

Det finns många likheter mellan Tommi Nyvall och Martina Backfält. De är båda från Österbotten, de fick sina bilintressen från sina pappor och båda två har en fin banracingsäsong bakom sig. Frågar man gemene man på gatan om de hört talas om Legends Car eller FTCC så är det troligtvis många som skakar på huvudet.

YLE - 13 apr 17 kl. 04:47

Valmet lockar österbottningar till Nystad

Tusentals människor är beredda att flytta till Nystad bara de får jobb på bilfabriken. På onsdagen besökte Valmet Automotives roadshow Karleby som sista anhalt. Det var en strid ström intresserade som besökte Valmet Automotives långtradare på torget i Karleby.

YLE - 19 aug 17 kl. 16:52

Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Ingen verkar ändå ha ändrat sina helgplaner på grund av attacken. Det är mycket folk i rörelse i Vasa centrum under veckoslutet på grund av olika evenemang.

HBL - 29 dec 13 kl. 07:35

Svenskar trivs på små orter

Mindre orter skapar starkare lokal identitet än större och österbottningar känner mer för sin hembygd än nylänningar. De slutsatserna kan man dra av vår omfattande enkätundersökning. Hälften av dem som har svarat har hjärtat på en annan ort än där de bor.

Fler nyheter från YLE

YLE - 4 timmar sedan

Många småföretag lider i coronakrisen – hjälp finns att få, men räcker det?

I väntan på reda pengar eller annan handgriplig hjälp är många småföretagare i en allt svårare situation. Vid de regionala utvecklingsbolagen Vasek i Vasa och Kosek i Karleby går telefonerna heta..

YLE - 22 timmar sedan

Anna-Maja Henriksson: Otroligt viktigt att alla nu orkar stanna hemma – det räddar människoliv

Österbotten kan stoltsera med få fall av coronasmitta hittills, vilket glädjer justitieminister Anna-Maja Henriksson. Men nu har man inte längre full kontroll över smittkedjorna. Att stanna hemma räddar människoliv, påminner ministern..

YLE - Igår: 13:54

Nykomlingarnas omgång i Vegatoppen – rösta här!

One Desire lyckades ta sig upp på Vegatoppens första plats. Hur ska det gå för veckans nya utmanare Markus Lytts och Folkrörelsen?.

YLE - Igår: 13:59

Coronafall finns i nästan hela landet – här är de värst drabbade kommunerna

Coronaviruset har nu spridits till så gott som hela landet, men sett till invånarantalet är läget just nu värst i Kiuruvesi i Norra Savolax och i Kittilä i Lappland. Se vad läget är i din kommun i vår grafik..

YLE - Igår: 13:35

Företagsrådgivare orolig över kvaliteten då alla vill tillverka coronaskydd – läkare litar på säkerheten

Då behovet av skyddsutrustning ökar i och med coronaviruset har flera företag valt att tillfälligt sadla om för att svara på efterfrågan. Företagsrådgivare påminner om att företagen måste ta hänsyn till det enorma ansvar som följer då man tillverkar till exempel andningsskydd..

YLE - Igår: 13:39

Markus Lytts tog en paus från det kreativa arbetet – "nu har gnistan har kommit tillbaka"

En rutinerad artist och skådespelare tar nya tag efter en konstnärlig paus. Markus Lytts deltog senast på Vegatoppen år 2018 med låten Battle scars. Nu är han tillbaka och utmanar på Vegatoppen med låten Perfect..

YLE - Igår: 12:47

Alla smittkedjor inte kända- Vasa centralsjukhus går över i full beredskap

Vasa centralsjukhus meddelar att man går över i full beredskap. På torsdag hade sjukvårdsdistriktet 42 bekräftade fall av coronasmitta. Smittkedjorna kan inte spåras i alla sjukdomsfall..

YLE - 07 apr 20 kl. 13:13

Gudstjänster och andakter i tv och radio under stilla veckan och påskveckan

Det blir flera gudstjänster i både radio och tv under påsken. Här hittar du samlat hela utbudet under både stilla veckan och påskveckan och här finner du även alla andakter..

YLE - Igår: 06:00

Bokrecension: ”E do klein? - Kyss de i ässoli!” Axel Åhman skriver om män som känner sig obekväma i sin mansroll

Axel Åhman debuterar med en samling noveller som befolkas av män i olika åldrar som inte passar in, som känner sig obekväma eller som är rädda för att bli utpekade som svaga och avvikande på något sätt. Män som gör så gott de kan, men som trots det känner sig otillräckliga eller handfallna, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension..

YLE - Igår: 04:41

Ät gott, drick måttligt och njut – men bara med kärnfamiljen – här är läkarens råd inför påsken

Sätt guldkant på tillvaron, glöm ångesten för en tid och sätt fokus på vårsolen och familjen. Så kunde man sammanfatta överläkare Heikki Kaukorantas råd inför påskfirande i coronatider..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.