Ekonomistas > Ekonomi

Thursday, 02 April, 11:23

Ekonomistas - 26 mar 20 kl. 20:52

Vägen ut ur COVID-19-krisenMånga av den senaste veckans inspel kring hur vi bäst ska hantera Corona-krisen påminner om det filosofiska ”trolley-problemet”; en spårvagn rusar mot en grupp människor som kommer dö om du inte ingriper och växlar spår till ett annat där bara en person står. Vad ska du göra? Hur du än gör så blir du ansvarig för död och avvägningarna handlar om hur man väger antalet personer mot aktivt handlande eller passivitet (och i varianter av problemet om man ska värdera vissa liv, säg yngre personer, högre än andra). 
Analogin till de nu pågående diskussionerna om hur vi ska agera mot Corona-viruset är förstås att vissa med emfas har poängterat att restriktioner som slår mot ekonomin också i förlängningen dödar. Virus dödar, men det vet vi (till exempel fr
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
COVID, Corona, Donald Trump, Robert, Imperial College Covid, Sverige, Tomas Pueyo, Sydkorea, Hammer, Dance,  Joacim Rocklöv, DN, Folkhälsomyndigheten,  Karim Jebari

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vägenut ur , COVID-19-krisen
E24 - 11 jul 12 kl. 06:50

Vägen ur krisen

Så ska turismen rädda Spanien..

Dalarnas tidningar - 05 jun 13 kl. 08:38

Vägen ur krisen

Ifrågasatt gruppdynamik. Kritiserat tränarengagemang. ?

Aftonbladet - Igår: 11:00

Tillsammans är enda vägen genom krisen

▸ FRIDA HYLANDER Det finns bara en väg när valet gäller vad som ska prioriteras..

Cornucopia - 29 mar 20 kl. 20:01

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutrala eller positiva, och endast 31% är negativa. Samtliga partisympatisörer utom SD-väljare är mer positiva än negativa.

Expressen - 30 mar 20 kl. 07:32

Fackets vädjan – om krisen skulle förvärras

I frontlinjen i kampen mot covid-19 och smittan i Skåne står oftast medlemmar i fackförbundet Kommunal.  Om kanske tio dagar kan covid-19 slå till med full kraft i Skåne.– Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer så våra medlemmar kan klara av att sköta sitt arbeta inom vården och omsorgen, vädjar Tina Christensen, ordförande för Kommunal i Skåne..

Sydsvenskan - 15 nov 12 kl. 06:30

Vettet försvann längs vägen

Motorvägen som går från Madrid mot södra Spanien skär genom landet, fyra breda filer rakt igenom höga berg och över djupa dalar. Det går undan, skyltarna visar att maxhastigheten är 120 kilometer i timmen men utan andra bilar på vägen är det i praktiken samvetet som sätter gränsen.Vägtullarna är det enda som sinkar resan.

Realtid - 17 mar 20 kl. 16:46

"Krisen kräver att svenska företag agerar nu"

Revisions- och rådgivningsföretaget PWC har via sitt globala nätverk lång erfarenhet av att arbeta med både företag och myndigheter i samband med pandemier. Här är experternas tips för hur företag ska hantera affärskonsekvenserna av covid-19 på bästa sätt..

Barometern - 18 mar 20 kl. 15:19

Krisplaneringen blev ett offer för covid-19

Sverige gör ett ogenomtänkt strategibyte just när krisen uppstår..

Trelleborgs Allehanda - 19 mar 20 kl. 17:30

Kommunen kartlägger krisen hos de lokala företagen

Genom en enkät som har skickats ut i dagarna vill Trelleborgs kommun kartlägga hur det lokala näringslivet har påverkats av covid-19 och dess effekter. ”Vi visar att vi bryr oss", säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Lars G Olsson (M)..

Nyteknik - Igår: 14:52

D-Wave öppnar sitt kvantmoln för att bekämpa covid-19

D-Wave öppnar sina omstridda datorer för alla som jobbar med lösningar i den pågående corona-krisen..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - Igår: 08:00

Behövs helikopterpengar för att hantera coronakrisen?

Nu när det står klart att coronaviruset kommer ha tydligt negativa konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen på kort sikt frågar sig många vad som är en lämplig politik för att säkerställa att ekonomin återhämtar sig så fort som möjligt. Här i Sverige har fokus i första hand varit på omfattningen av och inriktningen på åtgärder riktade till företag för att underlätta för dem att hålla sig flytande tills krisen är över. Sådana åtgärder kommer förstås att kosta i termer av offentliga underskott och ökad statsskuld, men eftersom Sverige i utgångsläget har starka offentliga finanser framstår inte det som ett stort problem.

Ekonomistas - I förrgår: 15:06

Nationalekonomer som pandemibekämpare

En ljuspunkt dessa dagar är att se att så många olika aktörer i samhället gör vad de kan för att hjälpa till i kampen mot pandemin och för att mildra dess konsekvenser. Detta verkar i hög grad gälla även nationalekonomer. Paul Romer har till exempel argumenterat för masstestning, det har skrivits en rad intressanta artiklar på VoxEU, det har startats ett forskarseminarium online om ”pandemiekonomi”, norska nationalekonomer har bildat en COVID-19-grupp, och både SNS och Nationalekonomiska Föreningen ordnar webbinarier om COVID-19-krisen.

Ekonomistas - 25 mar 20 kl. 07:36

Utvidga corona-amorteringsfriheten till alla

Detta är ett gästinlägg av Claes Bäckman, assistant professor vid Department of Economics and Business Economics, Aarhus Universitet. Det är ett välkommet besked att Finansinspektionen meddelat att inkomstbortfall kopplat till coronaviruset är ett skäl till undantag från amorteringskravet. Men att tillfälligt ge undantag från amorteringskravet är inte tillräckligt.

Ekonomistas - 21 mar 20 kl. 08:32

Värdering av coronavirusets dödsfall

Det här är ett gästinlägg av Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola. En specifik människas liv kan inte värderas i pengar, men för att vi ska kunna fatta rimliga policybeslut behöver vi ha en uppfattning om värdet av ett statistiskt liv. De vanliga metoder som brukar användas för att värdera statistiska liv kan bidra till beslutsunderlaget när våra politiker och andra beslutsfattare ska välja strategi för att bekämpa coronaviruset.

Ekonomistas - 17 mar 20 kl. 15:58

Stoppa, bromsa eller fortsätta som förut?

Argumentet att vi måste ”platta till kurvan” har nu fått stor spridning. Det är bra för att skapa en förståelse för att åtgärder som vidtas inte bara handlar om den egna smittorisken, utan också om att sjukvårdssystemet inte klarar av alltför många sjuka samtidigt. Det som saknas när kurvorna presenteras i TV-rutan och sociala medier är skalan på tidsaxeln.

Ekonomistas - 17 mar 20 kl. 09:01

Borde Stockholmsbörsen stänga under Coronakrisen?

De senaste dagarna har börskurserna rasat över hela världen till följd av oro förknippad med de långtgående politiska åtgärder som flera länders regeringar har infört för att möta Coronavirusets effekter. Borde aktiebörserna stänga under en längre tid till dess att situationen har lugnat ned sig? Svaret är nej, och för detta talar både principiella och historiska skäl.

Ekonomistas - 12 mar 20 kl. 19:27

Coronaviruset har orsakat ett av historiens största börsras i Stockholm

Corona-viruset har skapat stora rubriker och extrema politiska åtgärder. Flera länder har stängt sina gränser helt eller delvis, och effekterna på näringslivet kommer att bli synbara inom kort. Världens börser har reagerat starkt, med kraftiga börsras.

Ekonomistas - 11 mar 20 kl. 13:13

Är tillväxt bra för klimatet?

Följande är ett gästinlägg av Daniel Spiro, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Daniel har bland annat forskat och undervisat om resurs- och miljöfrågor. Inlägget är ganska långt och innehåller många länkar och utgör på så vis en bra start för den som vill hitta relevant bakomliggande forskning.

Ekonomistas - 04 mar 20 kl. 15:01

Därför bör Sverige delta i EU:s bankunion – nu!

En av EU:s stora utmaningar de närmaste åren är att utveckla regelverk och institutioner för finansmarknaden. Det finns flera skäl att göra detta. För det första måste risken för framtida finanskriser minskas.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.