SR > Kultur

Saturday, 04 April, 23:02

SR - 25 mar 20 kl. 09:00

Vilken dikt längtar du mest efter just nu?Under litteraturveckan i P1 sänder Dagens dikt de dikter som ni lyssnare önskar med tanke på våren 2020..
Läs mer på SR
Läs mer om:
P1, Dagens

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vilken dikt, längtardu , mestefter , justnu
Sydsvenskan - 03 nov 15 kl. 04:00

En dagens med dikt

I oktober 2012 pågick en utställning om lunch på National Library i New York, där man kunde beskåda hur smörgåsautomater och snabbmatsställen under decennier livnärt miljonstadens arbetande befolkning. Där kunde man även köpa Frank O’Haras "Lunch poems", som också ingick i utställningen. Det var då drygt 25 år sedan jag läste O’Hara, i Gunnar Hardings urval och översättning: ”Till minne av mina känslor”, från 1988.

Sydsvenskan - 12 aug 15 kl. 04:00

Dikt som lever i nuet

”Brev i april” är en hälsning från idyllen. En vårdag anländer en kvinna och hennes lilla dotter till ett hus någonstans i sydligare trakter. Här ska de tillbringa en tid, bada, duka fint i trädgården, gå på skogspromenader, sitta på terrassen under stjärnornas ljus och lyssna till floden.

Sydsvenskan - 17 mar 11 kl. 15:00

Dikt från Genarp i världsklass

Foto: Karl Melander
Det måste vara något med diktgenerna i Genarp. För andra året är det en ung diktare från byn som får uppmärksamhet. Nu är det 11-åriga Tuva Petersén som är bland de 25 bästa i världen.

Sydsvenskan - 13 dec 14 kl. 19:19

Kulturkoftan: Dikt eller Kalle Anka?

Fråga: Kära kulturkoftan! Ibland mår man riktigt bra på alla sätt. Då finns det nästan bara en sak att göra, man lyssnar på Dagens dikt.

Helsingborgs Dagblad - 29 dec 15 kl. 10:32

Dikt, dikt, dikt är min kropp

Konceptdiktningen är under belägring, i alla fall i USA, där poeten Kenneth Goldsmiths redan ökända verk om den mördade Michael Brown har resulterat i att en yngre generation i hårda ordalag tagit avstånd från en estetik man uppfattar som bröstande självupptagen och storvulet blind.I sig betyder det inte att den konceptuella diktningen dör – den kommer fortsätta leva, någonting som danske Morten Søndergaard visar i ”Genernas dömda rot”, nu översatt till svenska av den alltid pålitlige och skicklige Jonas Rasmussen. Men antagligen leder det till att man läser den med andra ögon.

Sydsvenskan - 29 dec 15 kl. 10:32

Dikt, dikt, dikt är min kropp

Konceptdiktningen är under belägring, i alla fall i USA, där poeten Kenneth Goldsmiths redan ökända verk om den mördade Michael Brown har resulterat i att en yngre generation i hårda ordalag tagit avstånd från en estetik man uppfattar som bröstande självupptagen och storvulet blind. I sig betyder det inte att den konceptuella diktningen dör – den kommer fortsätta leva, någonting som danske Morten Søndergaard visar i ”Genernas dömda rot”, nu översatt till svenska av den alltid pålitlige och skicklige Jonas Rasmussen. Men antagligen leder det till att man läser den med andra ögon.

Helsingborgs Dagblad - 12 feb 15 kl. 04:00

Dikt på fast mark

När förlaget Brombergs drog igång sin serie Blå blixt, en återkommande debutantantologi med ny poesi, var det inte bara en utgivningslucka som fylldes. Det visade sig också bli startpunkten för nya intressanta författarskap. Flera av Blå blixt-poeterna – som Sanna Hartnor, Lina Hagelbäck, Tove Mörkberg och Jonas Gren – har hunnit komma ut med hyllade böcker.

Sydsvenskan - 25 feb 16 kl. 04:00

En dikt att flanera i

Mats Söderlunds återvändande till lyriken efter åtta år, två essäsamlingar och en roman sker genom en härligt oblyg trycksak. ”Årorna i Flocktjärn” är en diktsamling nästan åttio centimeter i bredd och stor som en datorskärm, med titel och författarnamn i skrikiga färger. Och dikterna inleds lika megalomant bombastiskt: ”Jag är en av de mest framstående poeterna i det här landet.

Sydsvenskan - 10 maj 13 kl. 16:16

Dikt såldes för 680 000 kronor

Originalmanus av två av Irlands mest kända poeter har sålts för stora belopp vid en auktion i London, rapporterar BBC.
Ett handskrivet manus till Oscar Wildes tidiga dikt "Heart's yearnings" från 1874 gick under klubban för hela 680 000 kronor.
Manuset till en av Wildes mest kända dikter, "Les Ballons", såldes samtidigt för 160 000 kronor.

Helsingborgs Dagblad - 01 okt 17 kl. 00:08

Boris Johnson citerade olämplig dikt i Burma

Den brittiska ambassadören i Burma, Andrew Patrick, var tvungen att avbryta utrikesminister Boris Johnson under ett besök i ett av landets mest kända buddistiska palats tidigare i år. Det var när Johnson försökte citera Rudyard Kiplings dikt, Mandalay,.

Fler nyheter från SR

SR - Igår: 18:30

Petter Northug och andra corona-covers sprids över nätet

Det blir en del dystra nyheter i coronarapporteringen, men också exempel på sätt att hantera isolering och oro. En ny genre av musik har skapats: corona-covers..

SR - Igår: 17:21

Soullegenden Bill Withers är död

Några av historiens mest ikoniska soullåtar kom från Bill Withers ganska korta karriär..

SR - Igår: 17:19

Efter inställda Eurovision - SVT lovar en vecka med europeisk schlager

Efter den inställda musiktävlingen i Rotterdam har en variant av Eurovision Song Contest kommer tagits fram. Det meddelar SVT i ett pressmeddelande..

SR - Igår: 16:27

Tidningsutgivarna kritiska till mediestödet på 200 miljoner

Regeringen presenterade idag åtgärder för att stötta en mediebransch i kris, men stödpaketet räcker inte enligt TU..

SR - Igår: 16:11

Mediestödet ökar med 200 miljoner

Regeringen skjuter till 200 miljoner, en årlig permanent ökning av mediestödet, detta efter stora intäktsbortfall och annonstapp i branschen..

SR - Igår: 12:12

Svenska Akademien ger fem miljoner i coronastöd

Pengarna kommer att gå att söka som arbetsstipendier och stöd för organisationer..

SR - Igår: 07:30

Svensk konstbok – nu påkostad amerikansk tv-serie: "Overklig känsla"

Det amerikanska storföretaget Amazon har finansierat en tv-serie som bygger på svenske konstnären Simon Stålenhags konstbok. På fredagen är det premiär..

SR - Igår: 06:30

Ännu inga besked om sommarens festivaler kommer bli av

Även efter att flera stora festivaler i Europa meddelat att de ställer in 2020 så verkar de svenska vilja dröja med besluten om hur sommaren blir..

SR - Igår: 06:00

"En kolibris liv" - finstämt om osynliggjort flickliv i Sydkorea

Film från Sydkorea är mer än bara Oscarsvinnaren "Parasit". Kim Boras film "En kolibris liv" är ett känsligt vardagsporträtt av en fjortonårig flicka som tycks osynlig både i skolan och hemma. Den utspelas sommaren 1994 i skuggan av fotbolls-VM..

SR - I förrgår: 21:00

Riksantikvarieämbetet producera handsprit till vården

Riksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby ställer om i coronapandemin och startar produktion av handsprit för att hjälpa Region Gotland..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.