DI > Ekonomi

Thursday, 02 April, 08:16

DI - 26 feb 20 kl. 19:30

Riksbanken är viktigare än den trorDet är numera globalisering, energipriser och digitalisering som styr svensk inflation, inte inhemsk konjunktur eller avtalsrörelser..
Läs mer på DI

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Riksbankenär , viktigare, änden , tror
Cornucopia - 03 jul 14 kl. 10:12

Riksbanken chocksänker räntan till 0.25%

Riksbanken har blivit helt desperat efter sin jakt på att få igång den svenska KPI-inflationen, och chocksänker sin styrränta, reporäntan, från 0.75% till 0.25%.

Ekonomistas - 21 okt 13 kl. 09:30

Riksbanken ökar skuldtillväxten och förvärrar situationen för låntagarna

Som bekant motiverar Riksbanken den strama penningpolitiken med åtföljande låg inflation och hög arbetslöshet att den behövs för att begränsa hushållens skulder och dess tillväxt. Men Riksbanken påverkar själv, genom inflationen, starkt den reala skuldtillväxten. Genom att hålla inflationen under målet ökar Riksbanken de reala skulderna och den reala skuldtillväxten betydligt, jämfört med om Riksbanken skulle uppfylla inflationsmålet.

Ekonomistas - 14 feb 14 kl. 09:18

Riksbanken: Styrräntans effekt på skuldkvoten är varken ekonomiskt eller statistiskt signifikant

Riksbanken försöker i en fördjupning i sin senaste penningpolitiska rapport bemöta min forskning och mina inlägg om penningpolitikens effekter på skuldsättningen. Riksbanken försöker visa att effekten av en sänkt styrränta är att reala skulder och skuldkvoten ökar, inte minskar, som jag har hävdat. Det är förstås mycket positivt att Riksbanken vill diskutera dessa saker och försöker motivera sin politik bättre.

PrivataAffärer - 09 apr 19 kl. 09:37

SEB: Marknaden tror fortfarande att Riksbanken höjer i år

Det framgår av SEB:s halvårsvisa rapport, ”SEK Views”, där de bland annat har frågat stora ränte- och valutamarknadsaktörer om deras syn på bland annat deras utsikter för kronan och Riksbankens penningpolitik. Rapporten visar att 78 procent av räntemarknadsaktörerna och 73 procent av valutamarknadsaktörerna räknar med att Riksbanken kommer att höja reporäntan före årsskiftet. Och något mer än hälften av dem räknar också med att Riksbanken kommer att hålla fast vid sin nuvarande plan och därmed höja räntan i september.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Riksbanken flaggar för sänkt ränta

Riksbanken lämnar som väntat den styrande reporäntan oförändrad på 1,5 procent. Men räntebanan, Riksbankens prognos för den framtida reporäntan, sänks något. "Efter en ljus inledning på året skuggas svensk ekonomi av orosmolnen i Europa.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Riksbanken flaggar för sänkt ränta

Riksbanken lämnar som väntat den styrande reporäntan oförändrad på 1,5 procent. Men räntebanan, Riksbankens prognos för den framtida reporäntan, sänks något. "Efter en ljus inledning på året skuggas svensk ekonomi av orosmolnen i Europa.

BT - 16 dec 14 kl. 11:44

Ingves tror att nollräntan räcker

Riksbanken skjuter som väntat fram nästa planerade räntehöjning till andra halvåret 2016. Riksbankschefen Stefan Ingves hoppas det ska räcka för att få upp inflationen. Men han har fler åtgärder att ta till om det inte räcker.

TA - 13 feb 14 kl. 10:03

Riksbanken rör inte räntan

Riksbanken lämnar som väntat den styrande reporäntan oförändrad på 0,75 procent. Ingen höjning förutses heller på ett år framåt.
Även räntebanan, bankens prognos över räntan de närmaste åren, lämnas alltså oförändrad.

PrivataAffärer - 05 sep 19 kl. 10:41

Analytiker: Oväntat hökaktigt besked från Riksbanken

Nordeas Mats Hydén konstaterar i en snabbkommentar att sannolikheten för en räntehöjning i oktober har minskat, medan sannolikheten för en höjning i december och februari har ökat. ”Vår bedömning om en räntesänkning i december framstår nu självfallet som mindre trolig. Men vi tycker fortfarande att Riksbanken är alltför optimistisk om tillväxt och inflation och att de måste tänka om längre fram.

Sydsvenskan - 11 aug 11 kl. 06:30

Experter tror på stabil ränta

De senaste veckornas turbulens på världens finansmarknader har fått flera banker att tänka om när det gäller ränteläget. Allt fler ekonomer tror numera att Riksbanken redan i nästa månad stoppar de planerade ränte­höjningarna.
Så sent som i juli var i stort sett samtliga prognosmakare ense om att Riksbanken med chefen Stefan Ingves skulle höja sin viktigaste styrränta, repo­räntan, åtminstone ytterligare en gång innan årsskiftet.

BT - 09 apr 14 kl. 10:26

Riksbanken rör inte räntan

Riksbanken lämnar den styrande reporäntan, oförändrad på 0,75 procent. Senast reporäntan ändrades var den 17 december 2013. Riksbanken har dock justerat ned räntebanan något vilket innebär en större sannolikhet för en räntesänkning i närtid jämfört med tidigare bedömning.

Fler nyheter från DI

DI - 5 minuter sedan

Camurus försäljning väntas i övre delen av prognosen

Forskningsbolaget Camurus har märkt av en ökad efterfrågan på produkten Buvidal under det första kvartalet, enligt ett pressmeddelande..

DI - 15 minuter sedan

Skanska tar svensk order för 1,7 miljarder kronor

Skanska har tecknat avtal med Trafikverket om ett dubbelspår på Västkustbanan för 1,7 miljarder kronor. .

DI - 10 minuter sedan

Gymnasieelever räddar restauranger: ”Väldigt bra initiativ”

Gymnasieelever som pluggar hemma får mat och lokala restauranger stöttas i coronakrisen..

DI - 15 minuter sedan

Hansa Biopharma offentliggör årsredovisning för 2019

Lund, 2:a april, 2020. Hansa Biopharma, ledande inom immunmodulerande enzymteknik för behandling av sällsynta IgG-medierade sjukdomar….

DI - 30 minuter sedan

Bolån: Trenden med sjunkande belåningsgrad har brutits

En fortsatt stor andel av nya bolånetagare har stora skulder i förhållande till sin inkomst eller i förhållande till bostadens värde..

DI - 30 minuter sedan

Equinor lånar upp 5 miljarder dollar

Norska oljejätten Equinor har lånat totalt 5 miljarder dollar på obligationsmarknaden, enligt ett pressmeddelande..

DI - 30 minuter sedan

USA:s energiminister tar Ryssland och Saudiarabien i örat

USA:s energiminister Dan Brouillette uppmanar Ryssland och Saudiarabien att dämpa produktionen..

DI - 30 minuter sedan

SHB höjer flera fastighetsbolag – här är dagens rekar

Handelsbanken har på torsdagen höjt rekommendationen för flera fastighetsbolag. Bland annat höjer banken John Mattson till köp, medan….

DI - 45 minuter sedan

Bolånetagare ska få undantag från amorteringskrav

Bankerna ska få möjlighet att ge bolånetagare ett undantag från amorteringskrav med hänvisning till coronavirusets effekter på ekonomin..

DI - 1 timme sedan

Skogsbolagen rustade för krisen

Skogsbolagen tillhör, kanske något oväntat, så här långt de aktier som stått emot coronakrisen bäst..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.