YLE > Svenskfinland

Monday, 17 February, 20:47

YLE - 14 feb 20 kl. 07:45

Åbo Akademi i Vasa får magisterprogram inom IT – behovet av kunnig personal växerBehovet av IT-kunnig personal växer. Därför startar Åbo Akademi ett magisterprogram inom informationsteknologi i Vasa från och med hösten 2021..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Akademi, Vasa, IT, Åbo Akademi

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Åbo, Akademii , Vasafår , magisterprograminom IT , behovet, av kunnig personal växer
YLE - 14 feb 20 kl. 07:45

Åbo Akademi i Vasa får magisterprogram inom IT – behovet av kunnig personal inom branschen växer

Behovet efter IT-kunnig personal växer. Därför startar Åbo Akademi ett magisterprogram inom informationsteknologi i Vasa från och med hösten 2021..

YLE - 15 nov 16 kl. 05:02

Korsholmspolitiker mer positiva till fusion med Vasa

Hälften av Korsholmspolitikerna som svarade på vår fråga är för en sammanslagning med Vasa. Majoriteten tror att man i dag är närmare en sammanslagning än tidigare. Av alla svarande är det endast en som blivit mer negativt inställd till en sammanslagning.

YLE - 31 jul 17 kl. 16:50

Terminsavgifterna syns: Färre söker till engelskspråkiga magisterprogram

Antalet sökande till engelskspråkiga examensprogram var lägre i årets gemensamma ansökan, uppger ett flertal högskolor till FNB. Vid Helsingfors universitet sjönk antalet sökande till internationella magisterprogram med cirka en tredjedel. Varierande antagningskrav och undantag Svenska handelshögskolan Hanken uppger att det totala antalet antagna är lägre i år, men att det är svårt att avgöra vilken effekt terminsavgifterna har haft eftersom Hanken samtidigt har förändrat sina antagningskrav.

YLE - 28 aug 19 kl. 14:16

Ny engelskspråkig lärarutbildning vid Åbo Akademi i Vasa – forskardoktor: "Ökar mångfalden i skolorna på sikt"

Från och med nästa höst finns möjligheten att studera till lärare på engelska vid Åbo Akademi i Vasa. Det är ett nytt internationellt magisterprogram i pedagogik. Åbo Akademi är först i Finland med att erbjuda utländska studerande den här möjligheten..

YLE - 05 sep 19 kl. 04:37

Allt fler vill studera energiteknik vid ÅA i Vasa – "Regionen behöver fler diplomingenjörer, det räcker inte som det är idag"

Företagen som ingår i energiklustret i Vasa ropar efter fler diplomingenjörer med rätt kunskaper. Sedan några år tillbaka svarar Åbo Akademi på en del av det här behovet genom ett magisterprogram i energiteknik. Professor Margareta Björklund-Sänkiaho skulle gärna öppna dörren för fler studerande..

YLE - 01 okt 16 kl. 15:00

Vasa universitet avslutar språkbadssamarbete med ÅA

Vasa universitet har sagt upp sitt avtal med Åbo Akademi om att samarbeta kring utbildningen av språkbadslärare. Avtalet tog slut på fredagen. Åbo Akademi siktar på ett nytt samarbete med Jyväskylä universitet, men hur det ska se ut är fortfarande oklart.

YLE - 03 jul 17 kl. 15:15

Betydande donation till Åbo Akademi i Vasa

Harry Schaumans Stiftelse och Svensk-Österbottniska Samfundet donerar 700 000 euro till Åbo Akademi i Vasa. Donationen, som är utöver den HSS och SÖS årliga utdelningar, blev möjlig tack vare försäljningen av Academill till det svenska fastighetsbolaget Hemsö ifjol. - Det känns som julafton, säger professor Göran Djupsund som är rektor för Åbo Akademi i Vasa.

YLE - 20 okt 16 kl. 12:44

Framtiden för språkbadsutbildning i Vasa diskuteras

I onsdags bekräftades att språkvetenskaperna flyttas från Vasa universitet till Jyväskylä universitet. Framtiden för utbildningen av språkbadslärare ska nu diskuteras och rektorerna är positiva till en fortsättning i Vasa. Styrelserna för Vasa universitet och Jyväskylä universitet godkände i onsdags avtalet om en flytt av all språkvetenskaplig utbildning från och med den första augusti 2017.

YLE - 09 sep 16 kl. 13:38

ÅA: I Vasa får vi mera muskler för småbarnspedagogiken

När ÅA avslutar sin utlokaliserade utbildningför småbarnspedagoger ska undervisningen funderas om. - Studerande borde komma i kontakt med potentiella arbetsplatser redan under studierna, säger dekanus Petri Salo. Vid Åbo Akademi säger dekanus Petri Salo att det har blivit dags för dem att fundera om sin undervisning.

YLE - 06 mar 13 kl. 14:57

Språkbadslärarutbildningen i Vasa tar ett steg framåt

Representanter från Vasa Universitet och Åbo Akademi har blivit inbjudna till Kultur och undervisningsministeriet för att diskutera språkbadslärarutbildningen. Siv Björklund, professor i språkbad vid Vasa universitetSiv Björklund, professor i språkbad vid Vasa universitet Yle/Sofi Nordmyr Ria Heilä-Ylikallio, prefekt vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet, hoppas att mötet med ministeriet ska ge språkbadslärarutbildningen i Vasa grönt ljus.
- Vi har stora förhoppningar att den blir av.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Inga löften om flera tåg som stannar i Bennäs – men tre möjliga lösningar diskuterades

Det var en konstruktiv diskussion men några direkta löften om fler tåg som stannar i Bennäs fick regionen och SFP:s Anna-Maja Henriksson inte. Det står klart efter att VR:s vd Rolf Jansson besökte Jakobstadsregionen..

YLE - 3 timmar sedan

Vasa stad inleder samarbetsförhandlingar – eventuella permitteringar tidigast i maj

För att täcka underskott från tidigare år ska Vasa stad i år göra en vinst på ungefär tio miljoner euro. Därför beslöt stadsstyrelsen på sitt möte på måndagen att inleda samarbetsförhandlingar..

YLE - 5 timmar sedan

Jaro förstärker laget – lånar in rutinerad mittfältare från HIFK

Rafael Toró Ferreira Francisco kommer att spela för FF Jaro i division 1 den här säsongen. Den rutinerade mittfältaren tillhör HIFK men ansluter sig till Jakobstadsklubben på ett lånekontrakt. Vi får en högklassig spelare, säger Jaros vd Fredrik Haga..

YLE - 5 timmar sedan

Kvinnan i Laihelafallet bedöms tillförlitlig – dom kommer i mars

Den kvinna från Laihela som står åtalad för att sommaren 2018 ha dräpt en annan kvinna bedöms enligt sinnesundersökningen vara tillräknelig. Enligt höstens mellandom är kvinnan skyldig och hålls fortsättningsvis fängslad..

YLE - 5 timmar sedan

Espen och HS Center i Vasa bytte ägare

Harry Schaumans Stiftelse har sålt köpcenterkvarteret i Vasa till Trevians specialplaceringsfond. Vi ville minska på direktägandet i fastigheter, säger vd:n Tom Westermark..

YLE - 5 timmar sedan

Högt vattenstånd efter stormen – Vasa elektriska skickar ut drönare för att kolla stormskador

Vindbyarna kan fortsättningsvis orsaka skada under måndagen. Vid Österbottens räddningsverk håller man också koll på det höga vattenståndet..

YLE - 6 timmar sedan

Rekordhöga vattenstånd efter veckoslutets ihärdiga regn - "Exceptionellt för februari"

Vattnet är rekordhögt på många håll efter massiva regn. Det mest kritiska läget är i Eura och Salotrakten. I södra Finland har havs- och insjövattnen stigit till samma nivåer som under vårfloderna..

YLE - 6 timmar sedan

Rekordhöga vattenstånd efter veckoslutets ihärdiga regn

Vattnet är rekordhögt på många håll efter massiva regn. Det mest kritiska läget är i Eura och Salotrakten. I södra Finland har havs- och insjövattnen stigit till samma nivåer som under vårfloderna..

YLE - 7 timmar sedan

ABB i Vasa levererar 90 transformatorer till vindkraftpark i Storbritannien

Vindtransformatorer tillverkade i Vasa kommer snart att förse en miljon hushåll i Storbritannien med ren energi..

YLE - 7 timmar sedan

Osäkert om Öjbergets slalombacke alls öppnar i vinter: ”Vi borde bättre utnyttja de köldknäppar som kommer”

Vasa stad jobbar för att kunna öppna en av Öjbergets tre backar innan sportlovet. Lyckas man inte kan det vara kört för den här vintern. Vasa Skidklubbs ordförande Mikael Nylund säger att kanonerna borde vara igång så fort det blir lite kallare..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.