PrivataAffärer > Ekonomi

Thursday, 20 February, 03:38

PrivataAffärer - 13 feb 20 kl. 15:23

FI: Beredd att agera om skuldsättningen tar fart”Om det här är en trend som tar fart på riktigt med kraftigt ökade bostadspriser, en skuldsättning som tar fart igen där alltfler bolånetagare tar på sig stora skulder. Då får vi överväga om vi ska agera”, säger han. Henrik Braconier påpekar samtidigt att ”vi inte alls är i ett sådant läge ännu”, även om läget på marknaden verkar ha växlat upp lite efter ett par år med relativt lugn utveckling. Finansinspektionen har infört amorteringskrav i två vändor, 2016 samt 2018. Dessa krav bedöms ha haft effekt.
Läs mer på PrivataAffärer
Läs mer om:
Braconier, Stockholm, FI, Stockholmsmarknaden, Valueguards HOX, Henrik Braconier, Göteborg, SEB, Sifo, Bjurfors, Sveriges, Oslo, Finanstilsynet, Sverige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: FI Bereddatt , ageraom , skuldsättningen, tar, fart
Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Ingves vill begränsa skuldsättningen

Svenskarna borde inte tillåtas att skuldsätta sig över en viss nivå, enligt riksbankschefen Stefan Ingves. Skuldsättningen har stått i vägen för sänkta räntor. Hushållens skuldsättning blev huvudfråga när riksbankschefen Stefan Ingves besökte riksdagens finansutskott.

BT - 08 nov 12 kl. 11:49

Ingves vill begränsa skuldsättningen

Svenskarna borde inte tillåtas att skuldsätta sig över en viss nivå, enligt riksbankschefen Stefan Ingves. Skuldsättningen har stått i vägen för sänkta räntor.
Hushållens skuldsättning blev huvudfråga när riksbankschefen Stefan Ingves besökte riksdagens finansutskott.

Ekonomistas - 10 apr 14 kl. 09:00

Riksbankens fortsatta motsägelser och undvikande svar om skuldsättningen

Riksbanken upprepade vid sitt senaste penningpolitiska beslut sina påståenden om att en lägre ränta skulle öka riskerna med hushållens skuldsättning. Samtidigt motsägs dessa påståenden av Riksbankens egen analys. På en direkta fråga om detta vid senaste presskonferensen svarar Ingves fortsatt undvikande.

Ekonomistas - 10 mar 14 kl. 09:23

Ingves ger svar på tal om styrräntans effekt på skuldsättningen

[English translation.] Enligt Riksbankens egna skattningar har styrräntan så liten effekt på skuldsättningen, att man kan hävda att den inte är vare sig ekonomiskt eller statistiskt signifikant. Vad svarade riksbankschefen Stefan Ingves på en fråga om detta i Finansutskottet?

Ekonomistas - 24 feb 14 kl. 09:32

Livlig debatt om penningpolitiken och skuldsättningen

[English translation.] På senare tid har Riksbanken svarat på en del av kritiken, och debatten om penningpolitiken och skuldsättningen har blivit livligare. Missa inte detta:  Riksbanken, ”Penningpolitikens effekter på hushållens skuldsättning”:  En procentenhet lägre styrränta under 4 kvartal leder till ungefär 1,4 procentenheter högre skuldkvot inom ett år.

Ekonomistas - 27 aug 13 kl. 00:03

Riksbanken har fel om skuldsättningen ? högre ränta ökar skuldkvoten (inte minskar)

Riksbanken har under de senaste åren fört en penningpolitik som lett till betydligt lägre inflation än inflationsmålet och onödigt hög arbetslöshet. Denna politik har under senare tid motiverats med att en lägre ränta skulle öka hushållens skuldkvot (skuld i förhållande till disponibel inkomst) och därmed risker förenade med denna skuldsättning. Men Riksbanken har hittills inte presenterat någon analys av hur penningpolitiken och räntan påverkar skuldsättningen.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Skuldsättningen i fokus för Ingves

Hushållens skuldsättning blev huvudfråga när riksbankschefen Stefan Ingves riksdagens finansutskott på torsdagen. Han förklarade att det bör finnas ett tak för hur stor skuldsättningen för svenska hushåll kan tillåtas bli i förhållande till deras inkomster. Hushållens skulder uppgår i dag i snitt till cirka 170 procent av de disponibla inkomsterna.

Cornucopia - 28 mar 17 kl. 14:02

Ingves: Någon annan måste göra något åt skuldsättningen

Riksbankschefen Stefan Ingves har återigen tvått sina händer för skulden till den skenande svenska skuldsättningen. Han skyller på "kollektiv oförmåga" men ser tydligen inte bjälken i det egna ögat.
Som bekant tvår Riksbanken sina händer och anser sig inte alls vara orsaken till den skenande svenska skuldbubblan med sina sänkta styrräntor.

Helsingborgs Dagblad - 23 maj 18 kl. 09:35

Riksbanken: Skuldsättningen största hotet

Hushållens fortsatta höga och växande skuldsättning utgör det största hotet för svensk ekonomi, enligt Riksbanken. Skuldsättningen har stigit under en lång tid, vilket bland annat beror på en dåligt fungerande bostadsmarknad och ett skattesystem som int.

SmålandsPosten - 16 jan 19 kl. 22:16

Borg saknar åtgärder mot skuldsättningen - kommenterar regeringsavtalet

Anders Borg saknar åtgärder mot hushållens höga skuldsättning i regeringsprogrammet. – Jag tycker att huvudfokus borde ligga på att just armera och säkra ekonomin för de risker som följer av skuldsättningen, säger den förre finansministern..

Fler nyheter från PrivataAffärer

PrivataAffärer - 12 timmar sedan

Så påverkas privatekonomin av lägre inflation

Läs även: Danske: Högre sannolikhet för räntesänkning Tröskeln för en sänkning är hög, direktionen har bestämt sig för att inte ha minusränta mer, men risken för att Riksbanken tvingas sänka igen finns, anser Nordnets sparekonom Frida Bratt med anledning av torsdagens inflationssiffror. Ett sätt att fortsätta stimulera ekonomin vore om Riksbanken köpte ännu mer s

PrivataAffärer - 13 timmar sedan

USA-diplomat: Ericsson och Nokia i nivå med Huawei

USA har sedan tidigare bannlyst Huaweis telekomutrustning och vill att landets allierade gör detsamma. Enligt Robert Strayer är det ”nödvändigt att avmystifiera” uppfattningen att Huawei skulle vara mer avancerat inom 5G. Han sade också att USA uppmuntrar europeiska länder att tänka noga på säkerheten och de ekonomiska konsekvenserna av att rusa framåt med Huaweis teknik.

PrivataAffärer - 14 timmar sedan

Insiders fortsätter att agera efter rapporterna

Redan för en vecka sedan publicerade en rad insidertransaktioner i spåren av bolagens bokslutsrapporter. Men sedan dess har Finansinspektionens insynslista fyllts på med en mängd ytterligare transaktioner. Liselotte Højgård Hansen, fru till Invisios vd Lars Höjgård Hansen, har sålt 73 822 aktier i Invisio i tre transaktioner 14-18 februari för sammantaget cirka 10,6 miljoner kronor.

PrivataAffärer - 15 timmar sedan

Danske: Högre sannolikhet för räntesänkning

Danske Bank räknar i sina uppdaterade inflationsprognoser med att KPIF-inflationen sjunker under 1 procent redan i april och att underliggande KPIF exklusive energi går under 1 procent efter sommaren. – Nu prisas det i marknaden in 5 punkters sänkning i år, vilket alltså är 20 procents sannolikhet för att Riksbanken tar tillbaka den senaste höjningen i december. Det borde nog vara lite mer, 5-10 punkter förefaller mer rimligt, säger han.

PrivataAffärer - 16 timmar sedan

260 av H&M:s butiker i Kina är stängda

”Men situationen är osäker, så vi har inte möjlighet att kommentera i detalj”, heter det vidare. Vad gäller försäljningen i Kina var för en dryg vecka sedan 334 av H&M-gruppens totalt 518 butiker i landet tillfälligt stängda. Nu är 260 stängda, enligt bolaget.

PrivataAffärer - 17 timmar sedan

KI: Offentliga finanser ej långsiktigt hållbara

Enligt KI:s basscenario är den offentligfinansiella utvecklingen inte hållbar. ”Utgångsläget med ett negativt primärt sparande i början av 2020-talet och den, för de offentliga finanserna, ogynnsamma demografiska utvecklingen, innebär att det offentliga sparandet förblir negativt fram till 2050”, skriver KI, vars slutsats grundar sig på bibehållet välfärdsåtagande och konstanta skatteregler. Enligt KI skulle en hållbar utveckling exempelvis kunna uppnås om nuvarande överskottsmål uppfylls från 2021 och därefter ersätts med ett balansmål vid nästa översyn 2027.

PrivataAffärer - 17 timmar sedan

Konsumentverket: Svårt att jämföra barnförsäkringar

Försäkringarnas innehåll beskrevs på olika sätt, och dessutom var informationen om försäkringarnas begränsningar så luddiga att det blev svårt för föräldrar att jämföra försäkringarna. Just att det har visat sig att det finns en skillnad mellan vad föräldrar tror att barnförsäkringar omfattar och vad som verkligen gäller, är skälet till att Konsumentverket genomförde granskningen. Viktigt med tydlighet I granskningen ingick förköpsinformation, produktfaktablad, avtalsvillkor och marknadsföring.

PrivataAffärer - 17 timmar sedan

Inflationen minskade i januari

Väntat enligt Infront Datas prognosenkät var -1,1 respektive 1,6 procent. Riksbankens prognosbana pekade mot en KPIF-inflation på 1,5 procent i januari. I december var KPIF-inflationen 1,7 procent.

PrivataAffärer - 17 timmar sedan

Extra kurstillfällen i populära PA-skolan

Samtliga kurser är heldagskurser på lördagar eller söndagar 9-16. Kurserna under vårterminen 2020 hålls på Rålambsvägen 17, DN-skrapan (Marieberg) 112 59 Stockholm. Kurser: Så skapar du en vinnande aktieportfölj (fortsättningskurs aktiekunskap) (14/3 2020) Bli en börsvinnare på att läsa årsredovisningar (15/3 2020) Bli rik på fonder (21/3 2020) Aktier för nybörjare (extrainsatt grundkurs i aktiekunskap) (22/3) Bli ett aktieproffs (fördjupningskurs aktiekunskap) (28/3 2020) Bästa aktiestrategin för dig (5/4 2020) Priset per kurs är 1 195 kr inklusive moms för dig som prenumererar på Privata Affärer eller Placeringsguiden.

PrivataAffärer - 18 timmar sedan

Här är onsdagens köprekar och analyser

Kepler Cheuvreux höjer sin rekommendation för Fagerhult till köp från tidigare behåll. Riktkursen är oförändrat 65 kr. Det framgår av ett morgonbrev från banken.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.